Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne a problémákra összpontosíts, hanem a céljaidra!

2019. október 13. 03:00 - gabormel

man_s_searching_for_meaning1_amurzaya_2x.png

„Ha tovább kell élnem, sokkal érdemesebb munkát tudok végezni. Akkor majd nem tudom, melyiket válasszam. Mindkettő vonz. Nagyon szeretném elhagyni ezt az életet, és együtt lenni Krisztussal, mert ez mindennél jobb; de sokkal nagyobb szükség van arra, hogy értetek életben maradjak. Biztos vagyok ebben, és így tudom, hogy maradni fogok. És ezt mindnyájatok javára, előre haladásotokra és hitből fakadó örömötökre teszem” (Fil 1,22–25 GNT fordítás).

Ha továbbra is a céljaidra összpontosítasz a problémáid helyett, akkor is boldog lehetsz, ha úgy tűnik, hogy az életed darabjaira hullik.

Pál idős ember volt már, mikor Rómában a börtönbe került. Távol volt az otthonától. A kivégzésre várt. Mindent elvettek tőle: a barátait, a szabadságát, a szolgálatát, még a magánéletét is. A nap 24 órájában egy őrhöz volt láncolva. Nem éppen egy boldog szakasza volt ez Pál életének.

Azonban volt egy dolog, amit nem tudtak elvenni Páltól, és ez a célja volt. Pál úgy döntött, hogy a céljára összpontosít, még akkor is, amikor mindent elveszített. Mi is volt Pál célja? Istent szolgálni úgy, hogy közben másokat szolgál.

Pál a filippieknek írt levelében a következőt mondja: „Ha tovább kell élnem, sokkal érdemesebb munkát tudok végezni. Akkor majd nem tudom, melyiket válasszam. Mindkettő vonz. Nagyon szeretném elhagyni ezt az életet, és együtt lenni Krisztussal, mert ez mindennél jobb; de sokkal nagyobb szükség van arra, hogy értetek életben maradjak. Biztos vagyok ebben, és így tudom, hogy maradni fogok. És ezt mindnyájatok javára, előre haladásotokra és hitből fakadó örömötökre teszem” (Fil 1,22–25 GNT fordítás).

Ne felejtsd el elolvasni Viktor E. Frankl Mégis mondj igent az életre! című könyvét! Frankl egy zsidó származású pszichiáter volt, akit a náci Németország egyik koncentrációs táborába vittek. Az egész családját és minden barátját elgázosítottak, vagy megölték. A könyvében arról a napról beszél, amikor a Gestapo előtt teljesen meztelenül állt. Elvették a foglyok ruháit, még Frankl jegygyűrűjét is. Ahogy ott állt minden nélkül, hirtelen rájött, hogy van egy dolog, amit a nácik nem tudtak tőle elvenni: a döntését, hogy ezekre miként reagál.

Nem tudod teljes mértékben kontrollálni azt, hogy mások mit tesznek veled, vagy mit tesznek körülötted, viszont azt igen, hogy miként reagálsz ezekre.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szerinted mi az élet célja?
  • Miután rájössz, hogy hogyan reagálsz egy döntés során, miként változtatja meg a nézőpontodat egy nehéz helyzetben?
  • Milyen zavaró tényezők vagy hatások tarthatják a figyelmed a problémádon, nem pedig a célodon?

(Daily Hope by Rick Warren, 2019.10.06.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása