Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isteni célok reményt és kitartást adnak.

2019. január 06. 03:00 - FodorImi

Még nem értem el a célom, és nem vagyok tökéletes, de Krisztus tart engem, így folytatom a futásom, és küzdök, hogy elnyerjem a díjat.” (Filippi 3:12 – CEV fordítás)

Tegnap megvizsgáltunk néhány okot, miért szükséges célokat kitűzni. Ma folytatjuk, és megnézünk további három okot, miért annyira fontos a célok meghatározása, hogy még Jézus is állított maga elé célokat.

1. Azért kell célokat kitűznöd, mert ezek reményt és kitartást adnak, hogy tudj tovább menni.

Jób azt mondja: „Honnan vegyek erőt, hogy tovább reménykedjek? Milyen célom lehet, ami miatt meg akarnám hosszabbítani az életem?” (Jób 6.11 – GW fordítás) Szükséged van célra, hogy mozgásban maradj.

Egy célnak nem kell nagynak lennie, hogy motiváljon téged. Például ha műtéted volt, az első célod a gyógyulásban, hogy fel tudj ülni az ágyadban. Aztán mehetsz tovább, hogy felállj, majd később kisétálj a nappaliba.

Ezek kicsi célok, de mind fontosak, mert onnan, ahol most vagy, nem egyetlen hatalmas ugrással jutsz el oda, ahol lenni szeretnél. Egy célnak nem nagynak kell lennie ahhoz, hogy fontos legyen – hanem bátorítania kell, hogy folytasd.

2. Azért kell célokat kitűznöd, mert ezek építik a jellemed.

Életed legnagyobb eredménye nem az elért teljesítményed, sokkal inkább az, ami benned történik, miközben célod felé haladsz.

Istent sokkal inkább érdekli a jellemed, mint a teljesítményed. Miközben te a célodon dolgozol, Isten rajtad dolgozik. Ő a jellemedet építi, mert ez az, ami az örökkévalóság számára megmarad.

Ezért mondja Pál a Filippi 3:12-ben: „Folytatom a futásom, és küzdök, hogy elnyerjem a díjat.” Energiát, erőfeszítést, akaraterőt igényel, hogy elérd a célod, és az eredmény, hogy egyre jobban hasonlóvá válsz Krisztushoz.

3. Azért kell célokat kell kitűznöd, mert a jó célok jutalmat nyernek.

Példabeszédek 11:27 azt mondja: „Ha jóra törekszel, tisztelni fognak.” (GNT fordítás) Amikor jó célra szánod oda az életed, az megbecsülést hoz és örökséget épít a Földön.

A jó célok kitűzésének igazi jutalma azonban az örökkévalóságban fog eljönni. A Biblia azt mondja az 1 Korinthus 9:25-26-ban: „Minden atléta fegyelmezett a felkészülésében. Ők azért teszik, hogy elnyerjék a koszorút, ami elhervad, mi azonban azért tesszük, hogy örökkévaló díjat nyerjünk. Ezért, mikor futok, minden lépéssel ez a célom.” (NLT fordítás)

Pál elszántan, céltudatosan tűzött ki célokat. Neked is ilyennek kell lenned, hogy elnyerd a díjat, amit Isten neked készített a mennyben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Ha ma bizonytalan vagy, tűzz ki néhány új célt. Mi az, amiért dolgozhatsz, ami motivál és bátorít, amint a célod felé haladsz?
  • Mi az, amit magadról tanultál, miközben egy célod elérésén dolgoztál? És mi az, amit az Istenről tanultál közben?
  • Hogyan tükrözik a céljaid a reményedet és a várakozásodat, hogy Isten mit fog tenni benned és rajtad keresztül?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2018.12.30.)

Szólj hozzá!
Címkék: célok

Ne stresszelj! Bízd Istenre a rólad való gondoskodást!

2019. január 05. 03:00 - daniella_89

„Amint saját Fiát nem kímélte értünk, hanem mindannyiunkért odaadta, nem fog-e nekünk adni biztosan minden mást is?" (Róma 8:32 TLB fordítás)

istockphoto-859575742-612x612.jpg

A stressz legfőbb kiváltó oka az életedben az aggódás. Aggódsz, mert azon tűnődsz, vajon meglesz-e amire szükséged van akkor, amikor kell. De ha Isten helyett emberektől várod, hogy megelégítsék a szükségleteidet, akkor frusztrált és csalódott leszel – ugyanis senki ezen a Földön nem képes betölteni minden szükségletedet. Csak Isten képes erre.

Ha szeretnél egy gyógymódot a stresszre, tanulj meg Istenre nézni, tőle várni azt, hogy gondoskodjon.

Néhány ember a munkájában találja meg a biztonságát, és mikor elveszítik az állásukat, a lelki békéjük is elvész.

Mások a házasságba fektetik a bizalmukat. Aztán meghal a társuk, vagy végigmennek egy váláson, és megkérdezik: „Ki vagyok én? Mi az identitásom?"

Az is lehet, hogy a bizalmadat a pénzedbe fekteted. De a pénzt nagyon sok módon el lehet veszíteni.

Azt javaslom, soha ne fektesd a biztonságodat bármi olyan dologba, amit elvehetnek tőled. Elveszítheted a munkádat, az egészségedet, a jó híredet, a társadat és az eszedet. De nem veszítheted el a Krisztussal való kapcsolatodat.

Ha a bizalmadat erre az ígéretre alapozod, bízhatsz abban, hogy Isten minden szükségedet megelégíti.

A Róma 8:32 ezt mondja: „Amint saját Fiát nem kímélte értünk, hanem mindannyiunkért odaadta, nem fog-e nekünk adni biztosan minden mást is?" (TLB fordítás)

Ha Isten eléggé szeretett ahhoz, hogy elküldje Jézus Krisztust, hogy meghaljon a kereszten, nem gondolod, hogy eléggé szeret ahhoz, hogy az életed minden más szükségletéről is gondoskodjon? Hát persze, hogy ennyire szeret!

Amikor elkezdesz aggódni, állj meg, és mondd ezt: „Az Úr az én pásztorom; nem szűkölködöm." (Zsoltárok 23:1 ESV fordítás)

Isten gondoskodni fog. Ki fogja rendelni, amire szükséged van. Ahelyett, hogy aggódj, nézz rá, hogy betölthesse minden szükségletedet!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Ha szükséged van valamire az életben, mi az első reakciód?
  • Mire van ma szükséged az életedben? Hogyan tudod megmutatni másoknak, hogy te bízol abban, hogy Isten gondoskodni fog erről?
  • Miért bízhatsz Isten igéjében adott ígéreteiben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.29.)

Szólj hozzá!

Két kérdés, mely a célokhoz kötődik

2019. január 04. 03:00 - Mate Cseri

„Amikor esztek, vagy isztok, vagy bármit tesztek, mindig Isten dicsőségére tegyétek." (1Korinthus 10:31 CEV fordítás)

lonely_girl_walking_on_road_wallpaper.jpg

Fontos célokat kitűzni. Azonban nem minden kitűzött cél jó, vagy ha jó is, nem nyugszik rajta Isten áldása. Hogy ismerheted fel azt a célt, amin Isten áldása van? Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak:

1. Isten dicsőségét szolgálja a célom?

Milyen cél hoz Istennek dicsőséget? Bármely, aminek az a következménye, hogy általa jobban bízol benne, jobban kötődsz hozzá, jobban szereted őt, jobban szeretsz másokat, szolgálod őt, szolgálsz másokat, önzetlenebb vagy.

A Szentírásban ez áll az 1Korinthus 10:31-ben: „Amikor esztek, vagy isztok, vagy bármit tesztek, mindig Isten dicsőségére tegyétek." (CEV fordítás) Mindent Isten dicsőségére lehet cselekedni. Megdicsőíted Istent azzal, hogy kiviszed a szemetet. Azzal, hogy elmosogatsz. Hogy elvégzed az unalmas feladatot a munkahelyen. Hogyan? A megfelelő motivációval: hálával. Ha azt akarod, hogy életed Isten dicsőségére váljék, olyan célokat állíts, amelyek a legjobbat hozzák ki belőled, hogy Isten dicsőségére légy.

2. A szeretet mozgatja a célomat?

Isten nem áld meg olyan célokat, amelyeket a kapzsiság, irigység, bűntudat, félelem vagy gőg mozgat. Azonban áldása van azokon a célokon, amelyek arra irányulnak, hogy Isten és más emberek felé szeretetet tanúsítsanak, mert az élet arról szól, hogy megtanuljunk szeretni.

Miért fontos, hogy szereteten alapuló célunk legyen? Ha szeretet nélküli célt állítasz, akkor az emberekre úgy tekintesz mint projektekre. Átgázolsz rajtuk, hogy elérd a célod. Átgázolsz a házastársadon, a családodon, barátaidon, másokon, csak azért, hogy felérj a siker csúcsára. Isten erre azt mondja: Nem, ezt rosszul tudjátok. Nem a teljesítményről szól. A kapcsolat a lényeg. Arról szól, hogy szeretni tanuljunk!

„Tegyetek mindent szeretetben." (1Korinthus 16:14 NIV fordítás) Az első számú cél az életben az kell legyen, hogy megtanuljuk, hogy hogyan kell igazán szeretni családunkat, felebarátainkat, sőt, még azokat is, akiket nehéz szeretni. Ez Istenhez tesz téged hasonlóvá, mert Isten a szeretet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen célokat tűzöl ki magadnak az új évre? Hogy viszonyulnak céljaid a most taglalt két kérdéshez?
  • Hogyan változik a hozzáállásod az unalmas napi feladatok felé, amikor figyelembe veszed, hogy bármit lehet Isten dicsőségére tenni?
  • Belegondoltál már, hogy céljaid hogyan hatnak másokra? Amikor belegondolsz, hogyan változnak céljaid?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.28.)

Szólj hozzá!

Ünnepeld, hogy Isten megváltoztat

2019. január 03. 03:00 - Lilla:)

"Énekeljetek Istennek, énekkel dicsérjétek az ő nevét; szálljon fel hozzá az ének. Az ő neve az ÚR" (Zsoltárok 68:4., ESV fordítás).

landscape-horizon-mountain-road-meadow-hill-173114-pxhere_com.jpg

Vissza akarsz térni Istenhez? Akkor először eleged kell hogy legyen a bűnből, aztán meg kell vallanod a bűneidet, majd át kell adnod Istennek az életed irányítását. És végül, ünnepelj!

A tékozló fiúról szóló történetben fontos észrevennünk, mit tett az apa: "Még távol volt, amikor apja meglátta őt, megszánta, elébe futott, nyakába borult és megcsókolta őt... Az apa ezt mondta szolgáinak: Hozzátok ki hamar a legszebb ruhát és adjátok rá, húzzatok gyűrűt a kezére és sarut a lábára! Azután hozzátok a hízott borjút és vágjátok le! Együnk és vigadjunk." (Lukács 15:20, 22-23., NIV fordítás).

A tékozló fiú apja pont olyan, mint a te mennyei Atyád. Nem számít, mit tettél, amikor hazatérsz Istenhez, Ő körülvesz a szeretetével. A legjobbat adja neked és ezt mondja: "Mindent megbocsátottam! Hozzátok a legjobb dolgokat neki és ünnepeljünk! A gyermekem visszatért hozzám!"

Amikor hazaérsz, ünnepelnek, és nem vádolnak vagy hibáztatnak. Isten azt akarja, hogy te is vele együtt ünnepelj és dicsérd Őt.

Azt, hogy Isten megváltoztat, ünnepelheted egyszerűen azzal, hogy ezt mondod: "Köszönöm, Istenem! Köszönöm a kegyelmedet, köszönöm a szeretetedet és köszönöm a jóságodat. Dicsérlek téged!"

A Biblia azt mondja a Zsoltárok 68:4-ben: "Énekeljetek Istennek, énekkel dicsérjétek az ő nevét; szálljon fel hozzá az ének. Az ő neve az ÚR" (ESV fordítás).

Ahhoz, hogy Isten át tudjon formálni, neked is énekelned kell a dicsőítéskor a gyülekezetben. Ünnepeld, amit Isten az életedben tett és köszönd meg neki dicséretekkel. Lehet, hogy hamisan énekelsz, de ez egyáltalán nem számít.

A Biblia nem azt mondja, hogy szépen énekelj, hanem hogy örömmel. És ezt meg tudod tenni te is! Bárki képes örömteli hangokat kiadni.

Énekelj dicséretet Istennek -- és ne csak Önmagáért dicsérd, hanem azért is, mert átformál és megváltoztatja az életed.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Amikor elrontasz valamit vagy hibázol, hogyan befolyásolja az édesapáddal való kapcsolatod azt, amire Istentől számítasz ilyenkor?
  • Mi tart vissza attól, hogy kifejezd a dicséretedet Istennek énekben?
  • Mit jelent az, hogy valaki örömteli hangot ad ki?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.27.)

Szólj hozzá!

Hogyan juthatsz vissza Istenhez?

2019. január 02. 03:00 - Anika Enikő

“Ha minden másnál jobban akartok és komolyan kerestek engem, akkor biztosan nem fogtok csalódni.” (Jeremiás 29:13, GNT fordítás)


Nem tudom, hogy jelenleg hol tartasz a hitéletedben. Lehet, hogy messze vagy Istentől. Lehet hogy évek óta nem voltál gyülekezetben vagy templomban, vagy lehet, hogy csak pár hónapja. Esetleg mögötted van néhány olyan hét, amikor ezt gondoltad: “Nem érzem Isten jelenlétét az életemben.” 

Pedig mindannyian arra vágyunk, hogy közel legyünk Istenhez. Hogyan kerülhetsz hozzá közel újra?

Ez az út vezet vissza a szellemi-lelki átalakuláshoz – ez az a három dolog, amit meg kell tenned ahhoz, hogy visszatérj Istenhez:

  1. Legyen eleged.

Semmi sem fog történni az életedben addig, amíg nem leszel elégedetlen azzal, amilyen vagy és azt nem mondod:

“Nem jó ez így,  elegem van abból, hogy mindig feszült, állandóan frusztrált és túlhajszolt vagyok. Elegem van abból is, hogy távol érzem magam Istentől. Miért engedi Isten, hogy eljussak idáig?"

Azért, mert úgy szeret téged, ahogy vagy, ám annyira szeret, hogy nem engedi, hogy így maradj. Nem fogja engedni, hogy elpazarold az életedet.

Isten a következőt mondja nekünk a Jeremiás 29:13-ban: Ha minden másnál jobban akartok és komolyan kerestek engem, akkor biztosan nem fogtok csalódni.

  1. Valld meg a bűneidet.

Az Ézsaiás 59:2-ben ez áll: “A baj az, hogy bűneitek választanak el titeket Istentől, mert vétkeitek miatt fordította el arcát tőletek.” (GNT fordítás)

Imádkoztál valaha úgy, hogy közben azt érezted, Isten kilométerekre van tőled vagy egy fal választ el tőle?

Honnan jön ez vajon? A bűneid választanak el Istentől. De ha távol érzed magad tőle, mit gondolsz, vajon ki távolodott el? Isten mindig veled van. Feltétel nélkül szeret téged és vár rád, hogy valld meg a bűneidet azért, hogy a megfelelő kapcsolatba kerülhess vele újra.

  1. Hagyj fel az irányítással.

A Biblia ezt mondja a 2 Korinthus 3:18-ban: “Mi mindannyian tükrözzük az Úr dicsőségét és folyamatosan változunk, hogy egyre inkább hasonlítsunk hozzá. Ez a bennünk történő változás még nagyobb dicsőséget eredményez, ami az Úrtól jön, aki a Szellem." (GNT fordítás).

A valódi átalakulás akkor történik, amikor a szíved az énközpontúságtól az Istenközpontúság felé mozdul el. Te már eljutottál ide?

Az átalakulás nem máról-holnapra történik. Isten egész életedben dolgozni fog rajtad. Azonban ahhoz, hogy elkezdje a folyamatot, döntést kell hoznod, hogy megbánod a bűneidet és “odaszánod a testedet élő áldozatul.” (Róma 12:1). 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért nehéz néha elengedni azokat a dolgokat, amelyek feszültséget okoznak számodra?
  • A bűneink megvallása miként nyit ajtót a szellemi növekedés és a Jézushoz való közelebb kerülés előtt?
  • Mit jelent “élő áldozatnak” lenni?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.26.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása