Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szűkösségben vagy bővelkedésben gondolkodsz?

2019. március 31. 03:01 - managercoach.hu

„Csordultig van poharam. Bizony jóságod és szereteted követ életem minden napján.” (Zsoltárok 23:5-6, NIV fordítás)

Túlcsorduló az életed? Ha olyan vagy, mint a legtöbb ember, lehet, hogy túlcsordulsz, de nem a jósággal. Olyan sok ember ír túl sok előjegyzést a naptárába, túlköltekezik a pénzéből, túllépi a hitelkeretét, túlterheli az érzelmeit, agyondolgozza, túlhajszolja a testét, túl mozgalmasak a napjaik és túlértékelik mások jóváhagyását. Ennek eredményeképpen pedig túlstresszeltek, túlságosan szorongóak, örökké el vannak havazva, elborítják a feladatok – és minden területen túl-, túl-, túlságosan … túlterheltek. Messze vannak attól, hogy megtapasztalják Isten jóságát.

Miért engedjük meg, hogy túlterheljük magunkat? Gyakran a hiánytól való félelem motivál bennünket, hogy többet tegyünk. Az igazság azonban az, hogy nincs hiányod semmiben, amikor Isten jóságában és gondoskodásában pihensz.

Isten azt akarja, hogy eljuss az túlterheltségből a túlcsordulásig. Azt akarja, hogy minden szükséged be legyen töltve – és ő meg is tudja tenni ezt. Először meg kell ismerned két alapvetően különböző életfelfogást, amelyek vagy távol tartanak, vagy odavezetnek Isten gazdagságához. Megközelítheted az életet a szűkösség vagy bővelkedés gondolkodásmódjával.

A szűkösség gondolkodásmódjával folyamatosan arra gondolsz, hogy „Nincs elég időm, nincs elég pénzem, nincs elég energiám. Nincs elég kapcsolatom, lehetőségem, tudásom, képzettségem, vagy bármi más.” Azt érzékeled, hogy mindig késésben és pénz nélkül vagy. A szűkösségi gondolkodásmód a saját erőforrásaink korlátosságára fókuszál, az eredménye pedig túlterhelt élet.

A bővelkedés gondolkodásmódja Isten határtalan erőforrásaira fókuszál, az eredménye pedig a túlcsorduló élet.
Aggódtál valaha azért, hogy a melletted lélegző ember ellopja tőled a levegőt? Természetesen nem. Tudod, hogy Isten sokkal-sokkal több levegőt teremtett, mint amennyire mindannyiunknak összesen szüksége van.

Isten gondoskodásáról így gondolkodj: Isten nem egy szelet tortát ad nekünk. Neki hatalmas cukrász üzeme van! Ő sosem fogy ki. A Biblia ilyen szavakkal írja le, amit Isten kínál neked: bőséges, gazdag, dús, bővelkedő. Isten sokkal többel rendelkezik, ami betölti a te szükségleteidet és mindenki más szükségét is - ugyanazon időben.
Jézus mondta: „Azért jöttem, hogy valódi és örök életük legyen, több és jobb életük, mint amiről valaha is álmodtak.” (János 10:10, The Message fordítás)

Nem kell aggódnod, hogy bármi is elfogy, mert Isten az életed forrása. Meg tudja nyitni az egyik csapot, és bezár egy másikat. Elveszíthetsz egy állást, de ő tud adni egy másikat. Ő be akar tölteni a te befogadóképességeden túl az Ő végtelen jóságával, örömével, áldásával, reménységével és békességével.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen kilátások vagy érzelmek vezetnek a szűkösség gondolkodásmódhoz?
  • Hogyan eredményez a bővelkedés gondolkodásmód békességet az életedben?
  • Miért nyugtalankodunk/panaszkodunk olyan gyakran amiatt, hogy mije van másoknak, ahelyett, hogy arra figyelnénk, hogy Isten milyen bőségesen gondoskodik a mi életünkről?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.03.24. Fordította Fodor Imre)

Szólj hozzá!

Mikor Isten elhív, fel is ken

2019. március 30. 03:00 - daniella_89

"Hű az, aki elhív titeket, és Ő meg fogja tenni" (1Thesszalonika 5:24 NIV fordítás)

pouring_water-e1361369358233.jpg

Isten sosem kér tőled valamit anélkül, hogy biztosítaná mindazt, amire szükséged van ahhoz, hogy megtedd. Az, hogy Isten felken, annak a jele, hogy felövez téged egy feladatra, amelyet ő készített el számodra. Mikor elhívást, tervet, vagy stratégiát ad, fel is fog ruházni erővel.

Ahogy egy lámpa nem fog világítani amíg nem csatlakozik áramforráshoz, a te fényed sem fog ragyogni, csak ha kapcslódsz a te erőforrásodhoz. Nem tudod betölteni a célt, amiért teremtettél a Szent Lélek feltámasztó erejétől elválasztva. Jézus ezt mondta: "Nélkülem semmit sem tudtok cselekedni" (János 15:5 NIV fordítás)

Ha azt akarod, hogy Isten ereje működjön az életeden keresztül, meg kell értened mit jelent viselni az ő kenetét, és néhány dolgot szükséges észben tartanod.

1. Ha Isten mondja, hogy tedd meg, számíthatsz az Ő kenetére. Jézus utolsó feladata, amelyet a tanítványainak adott, lehetetlen volt. Képtelenség volt eljuttatniuk az evangéliumot a Föld végső határáig. Csak az Ő ereje által történhetett meg mégis. Isten gyakran ad olyan feladatot, ami fizikailag lehetetlen - de Ő lehetségessé teszi.

"Hű az, aki elhív titeket, és Ő meg fogja tenni" (1Thesszalonika 5:24 NIV fordítás)

2. Isten felkenése a nehéz feladatot könnyebbé teszi. Az erőforrásaid végesek. Az energiád elfogyhat. A tudásod korlátozott. A bölcsességed nem végtelen. A tehetségednek is megvannak a határai. Istennek nem. Isten kenetével jobban tudsz kezelni dolgokat, tovább tartasz ki, és messzebbre jutsz.

"Imádkozom, hogy (Isten) az Ő dicsőséges, határtalan erőforrásaiból ruházzon fel titeket belső erővel az Ő Lelke által" (Efézus 3:16 NLT fordítás)

3. Isten kenete a lehetetlent lehetségessé teszi. A vállalkozásodban, a házasságodban, az egészségedben és a kapcsolataidban leküzdhetetlen akadályokkal fogsz szembesülni. Isten egy hozzáértő Atya. Ő bármilyen problémát képes kezelni, amit átadsz neki. Semmi nem esik az ő képességein, vagy az erőforrásain kívül.

"Ami embernek lehetetlen, Istennel lehetséges" (Lukács 18:27 NIV fordítás)

4. Isten azért ken fel, hogy az életed áldás legyen mások számára. Jézus azért jött, hogy a megvígasztalja a gondterheltet, az összetört szívűt; azokat, akik szokások rabjaivá váltak; azokat, akik nem tudják, hogyan jöjjenek ki az adósságból és azokat, akik vakok. Ő felken téged is a vígasztalásra.

"Jézus Názáretből érkezett, Isten kenetével a Szent Lélekkel, készen arra, hogy cselekedjen. Végigment a vidéken segítve az embereket és meggyógyítva mindenkit, akiket levert az Ördög. Azért volt képes megtenni mindezt, mert Isten vele volt. (ApCsel. 10:38 The Message fordítás)

5. Minden új kihíváshoz szükséged van Isten friss erejére. A Szent Lélek kenetét nem lehet felhalmozni. A ma problémáját nem tudod a tegnap kenetével megoldani. A tegnap kenetével biztosan nem tudod kezelni azokat a feladatokat amelyekkel holnap, jövő héten, vagy a következő évben fogsz szembesülni. Maradj kapcsolatban Istennel, hogy Ő folyamatosan feltölthessen kegyelmével, szeretetével és erejével! Kérd Isten kenetét újra! A Jakab 4:2 azt mondja:"Azért nem rendelkeztek vele, mert nem kéritek Istent" (NIV fordítás)

 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Ha elhinnéd, hogy Isten meg akarja áldani az életed, mit kérnél Tőle?
  • A saját erődből, vagy Isten ereje által próbálod megvalósítani a feladataidat? Milyen különbséget találsz?
  • Miben látod meg, hogy Isten miként kent fel - felruházott, felszerelt - hogy betöltsd az elhívásod amit Tőle kaptál?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.03.23.)

Szólj hozzá!

Bízd Istenre a védelmedet!

2019. március 29. 03:00 - Lilla:)

"Asztalt terítesz nekem ellenségeim szeme láttára." (Zsoltárok 23:5., Újfordítás)

Dávid Király tudta, hogy milyen érzelmi, szóbeli vagy fizikai támadás alatt lenni. Fiatalemberként őt kente fel Sámuel próféta Izrael következő királyává úgy, hogy Saul még uralkodott. Annak ellenére, hogy Dávid hűségesen szolgálta őt, Saul féltékeny volt az eljövendő királyra és úgy döntött, hogy megöli. Dávidnak barlangokban kellett bújkálnia Saul elől, miközben mindenféle hazugságok terjengtek róla a királyságban. Ennek ellenére Dávid száját sosem hagyta el bántó szó Saul királyról. Sosem viszonozta a rosszat, hiszen Isten arra készítette fel Dávidot, hogy olyan király legyen, aki Isten szíve szerint él.

Dávid azt mondta: "Asztalt terítesz nekem ellenségeim szeme láttára." (Zsoltárok 23:5., Újfordítás)

Úgy hangzik mintha túl lett volna terhelve Dávid? Nem! Nem használta fel minden energiáját arra, hogy vigyázzon magára, mivel bízott abban, hogy Isten megőrzi.

Óriási hitet és nagy alázatot követel nyugodtnak lenni és Istenben bízni, amikor támadás ér minket; amikor nem értenek meg és pletykákat terjesztenek rólad. Amikor ilyen dolog történik, minden sejted azt súgja, hogy kelj fel és tegyél valamit ellene. Hogyan kezeled azokat az embereket, akik bántanak téged? Sehogy. Engeded, hogy Isten foglalkozzon velük.

Bízz Istenben, hadd legyen ő a védelmeződ.

Isten viszont nem csak megvédeni akar, szeretne veled kapcsolatot kialakítani: "Tárt karokkal fogadsz majd bennünket, amikor oltalomért hozzád futunk. Mulassunk egész este! Állíts őrt ünnepségünk idejére" (Zsoltárok 5:11., The Message fordítás).

Ez egy ünnepély vagy egy buli, alkalmatlannak tűnő időben - nem csak akkor, amikor jó dolgok történnek, akkor is, amikor támadás ér.

Isten azt mondja: "Tudom, hogy most éppen csatában állsz. Harcolsz a munkádért. Küzdesz az egészségedért. Harcolsz a józanságodért, a méltóságodért. Míg a küzdelem folyik, szeretnék egy kis ünnepélyt tartani számodra bátorítás gyanánt." Ez egy buli a csatatéren.

Ha Isten gyermeke vagy, a mennyei Atyád büszke rád. A kritikák lehet, hogy megbántanak, rágalmaznak, figyelmen kívül hagynak vagy gúnyolódnak rajtad, azonban Isten áldásának az útjába nem állhatnak.

"Elhozott ünnepségének helyszínére és a szeretet zászlaját emelte fölém" (Énekek éneke 2:4., TEV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen csatában állsz épp most? Mikkel kell szembenézned?
  • Mit kell elengedned, amikor átadod magad Isten védelmezésének?
  • Hogyan segít a küzdelemben, ha a csata közepette megpihensz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.03.22.)

Szólj hozzá!

Öt mód, ahogy Jézus védelmez és vezet

2019. március 28. 03:00 - gabormel

Célom az, hogy életet adjak, és az bőségben teljen. Én vagyok a Jó Pásztor. A Jó Pásztor az életét adja juhaiért.” (Jn 10:10-11, TLB fordítás)

028.jpg

 

A juhok alapvetően védtelen állatok, ezért a pásztor eszközöket vesz igénybe, hogy védje és gondozza juhait.  Egy botot használ az őrzésre és védelemre, és egy kampós pásztorbotot, hogy kiszabadítsa a juhokat.

 

Olyanok vagyunk, mint az elveszett juhok, Jézus azért jött a Földre, hogy Jó Pásztorunk legyen. Ahogy a pásztor fizikai eszközöket használ a terelésre és védelemre, úgy Isten is védeni és vezetni akar téged. Íme, öt mód, ahogyan ezt teszi:

 

1. Ha a fájdalmaidat Jézus elé viszed, Ő könyörületes.

 

Jézus könyörületes hozzánk, mert tudja, hogy nélküle gyámoltalanok vagyunk (Mt 9:36). Nem megsemmisít, hanem felemel. Nem vitatkozik, hanem meggyógyít.

 

Az Emberfia nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem Ő szolgáljon másoknak, és váltságul életét adja sokakért.” (Mt 20:28, ESV fordítás)

 

2. Ha követed Őt, Jézus a helyes irányba vezet.

 

A pásztor elől megy. Élenjár, és maga után hív. Jézus nem hátulról irányítja az életedet, hanem ezt mondja: „Nézd, hogyan csinálom, nézd, hol megyek.”

 

Amikor az összes juhát kivezeti, elindul előttük, és ők követik, mert ismerik hangját.” (Jn 10:4, CEV fordítás)

 

3. Ha összezavarodsz vagy elkóborolsz, Jézus megtalál és visszahoz.

 

Amikor Jézus visszahoz az elkóborlásból, nem fog megbüntetni, de fegyelmezhet téged. Ha egy pásztornak van egy báránya, amelyik hajlamos a kódorgásra, annak gyakran összeköti a lábait, így az nem tud mozogni. Hasonlóképp tesz Isten is. Néha lesántít minket, hogy megakadályozza kóborlásunkat.

 

Ha egy embernek száz juha van, és az egyik közülük elveszik, ott hagyja a másik kilencvenkilencet a hegyen, hogy megkeresse azt az egyet.” (Mt 18:12, NCV fordítás)

 

4. Ha hibázol vagy elesel, Jézus megment és a helyes útra terel, hogy talpra állj.

 

Mint minden bárány, nemcsak mendegélünk, hanem meg is botlunk, hibázunk. Amikor bízunk Istenben, hogy hibázásainkkor Ő visszafogad és megment, akkor hűségesen mindig visszamehetünk hozzá.

 

Ha valakinek közületek van egy báránya, és az szombaton gödörbe esik, nem fogja-e megmenteni és kiemelni onnan? Mennyivel többet ér az ember, mint a juh!” (Mt 12:11-12, NIV fordítás)

 

5. Ha bízol abban, hogy megment, Jézus megtartja ígéretét, és megteszi azt.

 

Nem a te feladatod megmenteni magadat. A te feladatod csupán csak annyi, hogy fogd meg Isten kezét, és mondd: „Istenem, mindenem a Tiéd – a jóságom, a rosszaságom és a csúfságom is.” Isten sokkal jobban szeret annál, hogy ilyen esetben elhagyjon.

 

Atyám adta nekem a juhomat. Ő mindenkinél nagyobb, és nincs senki, aki el tudná lopni az én juhomat Atyám kezéből.” (Jn 10:29, NCV fordítás)

 

Isten jósága azt jelenti, hogy vezet, oltalmaz, védelmez, útbaigazít és megment. Senki más nem képes arra, hogy ezt az öt jótéteményt felajánlja neked. Ezek csak Jézustól, a mi Jó Pásztorunktól származhatnak.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

 

  • Milyen irányba vezet téged Jézus jelenleg? A munkádban, a családodban, a közösségedben, az egyházadban, a kapcsolataidban?
  • Mit tanultál Isten fegyelmezéséből?
  • Bízol Isten ígéreteiben, hogy soha nem hagy el téged és mindig utánad megy? Miért vagy miért nem?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.03.21.)

Szólj hozzá!

Ez a három dolog jusson eszedbe a hullámvölgyekben!

2019. március 27. 03:00 - ReveSz

"Még ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy."
Zsoltárok 23:4 (NIV fordítás)

img_20190324_103224.jpg

Izraelben a Jeruzsálemből Jerikóba vezető úton, van egy szurdok, amit A halál árnyéka völgyének hívnak. Dávid király valószínűleg számtalanszor utazott keresztül ezen élete során. A Jerikóba vezető keskeny út mentén némely sziklafal 240 méter magasra emelkedik. Egyedül delelőkor lehet látni a napfényt, amikor a nap egyenesen az ember feje fölött van. A Bibliában, gyakran a völgyek a metaforái a nehéz, sötét időknek, kétségbeesésnek, vereségnek, elbátortalanodásnak.

"Még ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy."Zsoltárok 23:4. A Biblia azt tanítja nekünk, hogy Isten az Isten és nemcsak a hegycsúcsokon, hanem a mélységekben, a hullámvölgyekben is velünk van.

Három dolog jusson eszedbe az életedben lévő a hullámvölgyekben:

A völgyek az élet részei. A Biblia azt mondja az 5 Mózes 11:11-ben: "Az a föld pedig, ahova most átkeltek, hogy birtokba vegyétek, hegyes-völgyes föld ..."

A hullámvölgyek elkerülhetetlenek. Mindannyian éppen csak kijutottunk egyből vagy éppen benne vagyunk egynek a kellős közepében vagy éppen egy másikba tartunk, mert ilyen az élet. Nem kerülheted el ezeket. Viszont számíthatsz rájuk.

Mindenki kerül hullámvölgybe. Függetlenül mindentől. Jó dolgok történnek rossz emberekkel, és rossz dolgok történnek jó emberekkel. Mi egy bukott és egy megtört világban élünk, tehát vannak problémáink. Senki sem védett ettől. Senkit nem kerül el a fájdalom. Senki sem szárnyal problémák nélkül keresztül az életén.

"Az igaz ember nem menekül meg minden bajtól - neki is vannak problémái. De az Úr mindegyikben segíti őt." (Zsoltárok 34:19 TLB fordítás)

A völgyek kiszámíthatatlanok. Nem tervezheted meg őket. Nem időzítheted őket. A problémák többnyire váratlanul jelentkeznek. Valójában a hullámvölgyeid és a problémáid gyakran a legrosszabbkor jönnek - éppen amikor kifutottál az idődből, amikor felkészületlenül ér, vagy amikor kellemetlen számodra. Nem lenne sokkal egyszerűbb, ha betervezhetnéd az életedbe a hullámvölgyeket - olyankorra, amikor eleget alszol, az egészséged rendben van és éppen senki sem idegesít?

"Ne dicsekedj a holnapi nappal, mert nem tudod, mit hoz az a nap!" Példabeszédek 27:1.

Amikor tudod, hogy várhatsz hullámvölgyeket az életedben, akkor jobban fel tudsz rájuk készülni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hol vagy most életutadban: egy völgy mélyén, éppen mászol ki egy völgyből, esetleg valahol egy völgy és hegycsúcs közt, vagy éppen egy pont hegycsúcson?
  • Hogyan tudod felkészíteni magad mentálisan, fizikailag és lelkileg az életed hullámvölgyeire?
  • Mit gondolsz, Isten miért engedi, hogy hullámvölgyeken menj keresztül csupa hegytető helyett ?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.03.20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása