Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szűkösségben vagy bővelkedésben gondolkodsz?

2019. március 31. 03:01 - managercoach.hu

„Csordultig van poharam. Bizony jóságod és szereteted követ életem minden napján.” (Zsoltárok 23:5-6, NIV fordítás)

Túlcsorduló az életed? Ha olyan vagy, mint a legtöbb ember, lehet, hogy túlcsordulsz, de nem a jósággal. Olyan sok ember ír túl sok előjegyzést a naptárába, túlköltekezik a pénzéből, túllépi a hitelkeretét, túlterheli az érzelmeit, agyondolgozza, túlhajszolja a testét, túl mozgalmasak a napjaik és túlértékelik mások jóváhagyását. Ennek eredményeképpen pedig túlstresszeltek, túlságosan szorongóak, örökké el vannak havazva, elborítják a feladatok – és minden területen túl-, túl-, túlságosan … túlterheltek. Messze vannak attól, hogy megtapasztalják Isten jóságát.

Miért engedjük meg, hogy túlterheljük magunkat? Gyakran a hiánytól való félelem motivál bennünket, hogy többet tegyünk. Az igazság azonban az, hogy nincs hiányod semmiben, amikor Isten jóságában és gondoskodásában pihensz.

Isten azt akarja, hogy eljuss az túlterheltségből a túlcsordulásig. Azt akarja, hogy minden szükséged be legyen töltve – és ő meg is tudja tenni ezt. Először meg kell ismerned két alapvetően különböző életfelfogást, amelyek vagy távol tartanak, vagy odavezetnek Isten gazdagságához. Megközelítheted az életet a szűkösség vagy bővelkedés gondolkodásmódjával.

A szűkösség gondolkodásmódjával folyamatosan arra gondolsz, hogy „Nincs elég időm, nincs elég pénzem, nincs elég energiám. Nincs elég kapcsolatom, lehetőségem, tudásom, képzettségem, vagy bármi más.” Azt érzékeled, hogy mindig késésben és pénz nélkül vagy. A szűkösségi gondolkodásmód a saját erőforrásaink korlátosságára fókuszál, az eredménye pedig túlterhelt élet.

A bővelkedés gondolkodásmódja Isten határtalan erőforrásaira fókuszál, az eredménye pedig a túlcsorduló élet.
Aggódtál valaha azért, hogy a melletted lélegző ember ellopja tőled a levegőt? Természetesen nem. Tudod, hogy Isten sokkal-sokkal több levegőt teremtett, mint amennyire mindannyiunknak összesen szüksége van.

Isten gondoskodásáról így gondolkodj: Isten nem egy szelet tortát ad nekünk. Neki hatalmas cukrász üzeme van! Ő sosem fogy ki. A Biblia ilyen szavakkal írja le, amit Isten kínál neked: bőséges, gazdag, dús, bővelkedő. Isten sokkal többel rendelkezik, ami betölti a te szükségleteidet és mindenki más szükségét is - ugyanazon időben.
Jézus mondta: „Azért jöttem, hogy valódi és örök életük legyen, több és jobb életük, mint amiről valaha is álmodtak.” (János 10:10, The Message fordítás)

Nem kell aggódnod, hogy bármi is elfogy, mert Isten az életed forrása. Meg tudja nyitni az egyik csapot, és bezár egy másikat. Elveszíthetsz egy állást, de ő tud adni egy másikat. Ő be akar tölteni a te befogadóképességeden túl az Ő végtelen jóságával, örömével, áldásával, reménységével és békességével.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen kilátások vagy érzelmek vezetnek a szűkösség gondolkodásmódhoz?
  • Hogyan eredményez a bővelkedés gondolkodásmód békességet az életedben?
  • Miért nyugtalankodunk/panaszkodunk olyan gyakran amiatt, hogy mije van másoknak, ahelyett, hogy arra figyelnénk, hogy Isten milyen bőségesen gondoskodik a mi életünkről?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.03.24. Fordította Fodor Imre)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása