Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A Szentlélek kétféleképpen mutat utat

2019. április 21. 03:00 - csmsdvd

„Uram, taníts meg utadra, vezess a helyes ösvényen.” (Zsolt 27,11)

Van egy látszólag magától értetődő dolog, ami visszatarthat attól, hogy megismerd Istent akaratát: ha nem kérdezed meg Őt erről. Jak 4:2 versében írja: „nem kapjátok meg, mert nem kéritek.” Isten jobban ismeri életed apró dolgait, mint azt te képzelnéd. Vond be életedbe a „gondviselő tanácsadód”, és tégy fel konkrét kérdéseket neki. Ő megmutatja az utat a körüményeid és az érzelmeid között.

Gondolj csak bele, nemcsak van egy használati utasításod - a Biblia -, hanem még az is megadatott neked, hogy a szerzője személyesen súg a füledbe. Amikor hívővé válsz, Isten neked adja a Szentlelket, és megtanít, hogy meghalld a Szentlélek szavát, azért, hogy válaszolj tanácsaira. Ő tud életed minden útjáról. Előrelátja azok áldásait és veszélyeit. Tudja merre voltál és merre tartasz, és az is tudja, melyik a legjobb út a számodra.

A Szentlélek irányításának egyik módja, hogy emlékeztet a Bibliában olvasottakra. Ha könyv nélkül megtanulunk Szentírási szakaszokat, akkor Igéje eltárolódik emlékezetünkben, és a Szentlélek segít emlékezni ezekre.

Isten útmutatásának másik módja, hogy hatások érnek, benyomások keletkeznek benned. Isten elmét adott neked, és szeretné, hogy használd is. Ő nem irányít téged, mert szabad akaratot adott. Viszont ötletet ad, amire ha válaszolsz, elkezdi megadni a további részleteket is.

Amikor Isten egy ötletet ad, akkor azt ihletettségnek nevezzük. Amikor az Ördög ad egy ötletet, azt kísértésnek. Ha szeretnéd megtudni a különbséget, kérd: „Uram, taníts meg utadra, vezess a helyes ösvényen.” (Zsolt 27,11)

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen módszered van a bibliai igék megtanulására? Ha nem tudsz egyetlen igeverset sem, milyen egyszerű módon tudnál nekikezdeni már ezen a héten?
  • Mit gondolsz, Isten miért akarja, hogy válaszolj útmutatására, mielőtt ihletének minden részletét megosztaná veled?
  • Mi az, amire szükséged van, de sohasem kérted Istentől?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.14)              

Szólj hozzá!

Isten útmutatása nem fog összezavarni

2019. április 20. 03:00 - Besther

"Tengeren vitt át utad, nagy vizeken vezetett át ösvényed és lábad nyoma nem volt látható." (Zsoltárok 77:20.)

Isten különféle behatásokat használ arra, hogy beszéljen hozzád. Használhatja körülményeidet, sőt még a fájdalmat is. Bármit tud használni, amit csak akar. Oswald Chambers mondta: "Isten Nagy Mérnök, aki olyan körülményeket teremt, amik elhozzák életünkbe a nagy jelentőségű pillanatokat és nagy jelentőségű találkozásokhoz vezetnek."

A Biblia azt mondja, hogy Isten cselekvően munkálkodik körülményeink által. Így mi, akik jó messze vagyunk Isten bölcsességétől, nem tudjuk igazán helyesen megítélni saját helyzetünket. Más szavakkal, hagynunk kell, hogy Isten elmagyarázza a körülményeket. Csak Ő képes arra, hogy minden tényezőt megértsen, és csak Ő látja minden részlet jelentőségét. Ezért olyan fontos, hogy az Ige segítségével mindent leellenőrizzünk.

Ha egy döntéssel kapcsolatban túlterhelt és összezavarodott vagy, akkor saját magadat hallod és nem Isten szavát. A Biblia azt mondja: "Mert Isten nem a zűrzavarnak, hanem a békességnek Istene." (1Kor. 14:33a). Ő nem hoz létre fejetlenséget, vagy zűrzavart. Tehát, ha összezavarodva érzed magad, tudod ez mit jelent? Azt, hogy nem szól hozzád Isten hangja életedben.

Sokszor találkozunk komoly pénzügyi, szellemi, lelki vagy fizikai nehézségekkel. Ilyenkor kell megvallanunk az Úrnak: "Istenem, minden oldalról hegyek vesznek körül és akadályok vannak előttem." Aztán várjuk Isten válaszát: "Pontosan ott vagy, ahol én szeretném. Légy biztos ebben!" Isten ott készít utat, ahol úgy néz ki, hogy nincs semmi.

Zsoltárok 77:20 azt mondja: "Tengeren vitt át utad, nagy vizeken vezetett át ösvényed és lábad nyoma nem volt látható."

Amikor nem tudod, hogy mit kell tenni, Isten vezetni fog. Ő nem úgy tervezte az életedet, hogy csakis saját találékonyságoddal és erőddel haladj benne. Nem kell csak önmagadban megoldanod a dolgokat. Isten vezetni akar, méghozzá a legjobb úton és Ő vezetni is fog, ha átadod magad neki és az Ő útmutatásának.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor csalódott vagy, mert úgy tűnik, hogy Isten nem válaszol imádságodra, mit gondolsz, mit akar tőled, hogy mit tégy? Mit tanultál múltbéli tapasztalataidból?
  • Hogyan használta Isten a fájdalmadat, hogy megmutassa életed célját?
  • Mit gondolsz, miért engedi Isten, hogy elérjük azt a pontot életünkben, ahol úgy tűnik, nincs kiút a nehéz körülményekből?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.13.)

Szólj hozzá!

Hogy mutasd ki szereteted követelőző vagy önző embereknek?

2019. április 19. 02:55 - managercoach.hu

“A szeretet soha nem adja fel, mindig hisz, mindig remél és mindent eltűr.” (1 Korinthus 13:7, NLT fordítás)

A szeretet lehet nagyon kimerítő is. Ne hagyd magad senkitől megtéveszteni, aki az ellenkezőjét mondja. Az a szeretet, ami igazán más, mint a világi szeretet, kiborító lehet.

Néha érezheted úgy magad, hogy egy kicsiny darabka szeretetet sem tudsz adni. Talán ember-intenzív munkát végzel, pl. tanítasz, értékesítő esetleg ügyfélszolgálatos vagy és amikor hazaérsz, azt gondolod: „Nem akarok hallani több problémát, igényt vagy bánatot.” Eleged van!

Vagy szeretni kellene valakit, aki követelőzik, önzően viselkedik, és soha nem fogja viszonozni szeretetedet. Ilyeneknél azt gondolhatod: „Elég volt. Nincs több!”

Bár ez teljesen természetes emberi reakció, de nem az, amire Isten felszólít a Bibliában. A Biblia azt mondja, “A szeretet soha nem adja fel, mindig hisz, mindig remél és mindent eltűr” (1 Korinthus 13:7, NLT fordítás). A szeretet – tehát - soha nem adja fel!

Hogyan tudsz folyamatosan szeretni másokat? Úgy hogy újratöltődsz!

Amikor gyerekeim kicsik voltak, voltunk egy légiparádén. Lenyűgöző volt, ahogy egy üzemanyag-szállító repülőgép a levegőben feltöltötte egy vadászgép üzemanyag tartályát. Soha nem fogom elfelejteni.

De el tudod képzelni, hogy egy vadászgépet vezetve azt mondják „Nem kell újratölteni”? A vadászgép lezuhanna és elégne. A hosszú távú repüléseknél a vadászgépet újra kell tölteni!

Ahhoz, hogy folyamatosan tudj szeretni, úgy, ahogyan azt Isten akarja, neked is újra kell tölteni „szeretet tartályodat”. Nézz körül a társadalomban és számtalan olyan kapcsolatot látsz, ami tönkrement és kiégett, mert az emberek nem töltötték újra „szeretet tartályukat”.

Hogyan tudod feltölteni szeretet tartályodat? Kezd azzal, hogy hagyod Istent, hogy szeressen téged. „Azért szeretünk, mert Isten előbb szeretett minket” (1 János 4:19, NIV fordítás)

Amikor kimerült, fáradt vagy, és el sem tudod képzelni, hogy kimutatod valaki iránt a szeretetedet, emlékezz: Isten annyira szeretett téged, hogy elküldte egyszülött fiát, hogy meghalljon érted.

Ez az igazi feltöltődés! Ez az, ami átsegít nehézségeken, amikor abba akarod hagyni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen döntéseket tudnál meghozni ezen a héten, ami segítene, hogy feltöltsd magad és szeretetet adj másoknak?
  • Isten szeretetének milyen jellemzőjét tudnád hitelesen képviselni?
  • Ha már nem tudsz bízni valakiben vagy leírtál valakit, hogyan tudnád szeretetedet kimutatni iránta - még ma?

*(Daily Hope by Rick Warren 2019.04.12.)

Szólj hozzá!

Vigyél szeretet a munkádba

2019. április 18. 03:00 - Erika1832

„Minden munkátok szeretetben történjen.” (1. Kor. 16:14. GNT-fordítás)

Pál apostol azt mondja,hogy: "minden munkátok szeretetben történjen”.

Nem azt mondja, hogy néhány munkátok, hanem minden munkátok. Azt is közli, hogy "nem számít... mit csinálok, ha szeretet nélkül teszem, haszontalan”. (1. Kor. 13:3. Üzenet-fordítás)

A lényeg az, hogy minden munkát imádássá lehet változtatni, ha Krisztus szeretetére alapozzuk. Amikor ez így van, az ő szeretetét fejezzük ki a munkatársaink felé, az ügyfeleink felé, és a vásárlóink felé. Teréz anya egyszer ezt mondta: „Nem igazán az számít, hogy mit csinálsz, hanem, hogy mennyi szeretettel teszed azt.”

Így is gondolhatjuk, hogy a „carrier azaz, a karrier” szónak a kétharmada  a C-A-R-E angolul gondoskodást jelent. (A gondoskodás pld. valakiről vagy valamiről, pozitív hozzáállást, azaz szeretet feltételez) John Ruskin egyszer azt mondta, "Amikor a szeretet és a szakértelem találkozik, elvárható, hogy együtt egy remekművet hozzanak létre.”

Szóval azt akarom, hogy e hét minden napján imádkozd ezt az imát nap ezen a héten – akár otthon vagy az iskolában, a kertben, vagy a környékeden, vagy akár ahol dolgozol. „Atyám, Téged akarlak imádni ma a munkám által. Szeretném az ajándékomat kifejezni. Úgy szeretném a dolgomat végezni, mintha neked csinálnám, és szeretetben akarom megtenni azt."

„Így aztán, barátaim, Isten irántuk való nagy kegyelmére nézve kérlek benneteket, hogy ajánljátok fel magatokat, élő áldozatul Istennek, odaszánt szolgaként, mivel ez kedves neki. Ez az igazi istentisztelet, amit fel kellene ajánlnotok". (Róm 12:1. GNT-fordítás).

 Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

• Mit gondolsz, mi a különbség a szolgálat és a munka között? Vagy van egyáltalán különbség közöttük?
• A munkatársaid hogyan jellemeznétek téged, annak alapján, ahogy másokkal bánsz?
• Milyen ajándékot adott már neked Isten? Hogyan használod ezt a munkádban vagy karrieredben?

Daily Hope by Rick Warren (2019.04.11.)

Szólj hozzá!
Címkék: munka

Szívből szeresd az embereket

2019. április 17. 03:00 - FAmelita

"Tudom, hogy igazam van, amikor így gondolkozom rólatok, hiszen szívembe zártalak benneteket." (Filippi 1:7 NIV ford.)

Felfedeztem, hogy azok az emberek, akik nincsenek a szívemben, azok az idegeimen vannak. Ha a gyerekeid nincsenek a szívedben, akkor az idegeiden vannak. Ha a házastársad nincs a szívedben, találd ki ki van akkor az idegeiden. 

Azért küszködik ennyi házasság, mert a felek az eszükkel reagálnak és nem a szívükkel. Mikor a feleséged azt mondja 'Lehangoltnak érzem magam.', akkor hallgasd meg, teljesen jogosan lehet az. Amikor a férjed így szól ' Nem gondolom, hogy ez a legmegfelelőbb mód, máshogy kéne csinálnunk.' hallgass rá.

A szívből jövő szeretet azzal kezdődik, hogy megérted a másik miért érez úgy ahogy. Kérdezz és aztán hallgasd meg a választ. Halld a választ, keresd meg a problémát, tudd, hogy mi boszantotta fel a társad. Tudnod kell, hogy milyen hangulatban vannak azok az emberek, akik hozzád a legközelebb állnak, miért viselkednek úgy ahogy. Ha törődsz figyelmes leszel.

Hogyan tudod szeretni azokat az embereket, akiket ki nem állhatsz, még úgy is, hogy érted miért viselkednek úgy ahogy? Isten a tanúm, mennyire szeretnélek már látni benneteket, mert a Krisztus Jézus szeretetével szeretlek titeket. (Filippi 1:8) A görög szó ami a szeretet kimutatására szól, ugyan az, mint amit a belekre használtak. Az ókori görög kultúrában úgy gondolták, hogy az érzelmek helye a hasban van, a gyomorban, májban, a belső szervekben.

Pál azt mondta "Jó érzésű szeretetem van felétek". Ez nem egy természetes szeretet. Ez egy természetfeletti szeretet. Ezért mondta Pál, hogy ez nem tőle jön, ha nem Jézus Krisztust tükrözi vissza ez a szeretet. Az emberi szeretet kimerül, és kiszárad, és meghal a szőlőn. Isten szeretete - Jézus Krisztus szeretete - az egyetlen szeretet, amely a szívfájdalom és a nehéz körülmények ellenére is megmarad.

Szóval, hogyan is tudod megszerezni ezt a fajta jó szeretetet? "Ez a reménység pedig soha nem fog csalódást okozni. Hiszen Isten szeretete betöltötte szívünket a Szent Szellem által, aki Isten ajándéka a számunkra." (Róma 5:5). Isten szeretete nem valami olyan, amit kifejleszthetsz magadban. Ez olyan dolog, amit Ő önt beléd a Szent Lélek által, ahogy engeded neki, hogy benned éljen nap nap után.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan néz ki mikor szeretjük a szerethetetlent? Mikor láttad ezt a szeretetet már?
  • Milyen módon hallhatod jobban a fájdalmat, értheted meg a problémát és tudhatod meg mi bosszantotta fel a házastársad (vagy közeli hozzá tartozód)?
  • Milyen módon hallhatod jobban a fájdalmat, értheted meg a problémát és tudhatod meg mi bosszantotta fel azokat az embereket, akikkel az élet összehoz?

(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.10.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása