Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten különleges munkát tartogat számodra

2019. augusztus 18. 03:00 - Besther

„Isten maga az, aki azzá teremtett minket, akik vagyunk, és új életet adott nekünk Krisztus Jézusból; hosszú korszakokkal ezelőtt eltervezte, hogy ezt az életet mások segítésében kellene töltenünk.” (Ef 2,10 TLB fordítás)

caucasian-3390232_960_720.jpg

Isten olyan szolgálatra hívott el téged, amilyet el sem tudsz képzelni. Azért vagy a földön, hogy változtass, és hozzájárulj a változáshoz. 

Nem csak azért lettél teremtve, hogy fogyasztó legyél, nem csak evésre, lélegzésre, és azért, hogy elfoglalj egy helyet a világban. Azért vagy, hogy hozzátegyél a földi élethez. Isten szeretné, ha valamit vissza is adnál.

A Biblia azt mondja, „Isten... olyan jó cselekedetek céljára alkotott minket, amiket már elkészített számunkra, hogy megtegyük.” (Ef 2,10 GNT fordítás). A „jó cselekedetek” a te szolgálatod a világ felé. Bármikor, amikor egy embertársadnak segítesz, akkor az Úrnak szolgálsz. (Lásd: Kol 3,23–24; Mt 25,34–45 és Ef 6,7.)

Amit Isten Jeremiás prófétának mondott, az rád is igaz: „Mielőtt megteremtettelek az anyaméhben, kiválasztottalak. Mielőtt megszülettél, rendkívüli munkára különítettelek el.” (Jer 1,5 NCV fordítás).

Sok ember „rendkívüli munkának” tartja a szolgálatot, amit papok és lelkészek végezhetnek. Isten viszont családjának minden tagját elhívta erre a szolgálatra. A Bibliában a „szolga” és „lelkész” szavak szinonimák, ahogy a „szolgálat” és a „lelkészség” is. Ha keresztény vagy, akkor lelkész is vagy, és amikor szolgálatot végzel, akkor lelkészi munkát végzel.

Gondolkoztál már valaha azon, hogy Isten a megtérésünk után miért nem vesz egyből minket magához, miért nem visz a mennybe? Nem visz, ugyanis itt kell maradnunk, hogy betöltsük a terveit. Amikor ő megmentett téged, akkor neki már céljai voltak veled. Isten szolgálatot adott neked a gyülekezetben és küldetést a világban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi tart vissza attól, hogy elfogadd Isten hívását, hogy őt szolgáld?
  • Miért zavarhatja az emberek egy részét, hogy ezt a szolgálatot bárki végezheti, aki Jézust követi és nem csak papok?
  • Isten szolgálatot adott neked a gyülekezetben, a világban. Mit kell tenned ma a saját környezetedben: az otthonodban, a szomszédodban vagy a közösségedben? Függetlenül attól, hogy milyen kicsi, mit tennél?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.08.11.)

Szólj hozzá!

Az elhívásod és a közösség együtt jár

2019. augusztus 17. 03:00 - daniella_89

„Testvéreim, ti szent társak vagytok a mennyei elhívásban.” (Zsid 3,1 GW fordítás)

friends-support.jpg

Isten elhívását nem tudod egyedül, magadban betölteni. Lehetetlen, hiszen az elhívásod és a közösség együtt jár.

Úgy tekints erre, mint a testrészeidre: nem érnek semmit addig, amíg nem kapcsolódnak egymáshoz. Lehet különleges tehetséggel megáldott szemgolyód: képes felvenni és átfordítani a fényt az agyadba, hogy láthass. De a testedtől elválasztva értéktelen, hiszen úgy nem lát semmit.

Van füled, ami csodálatos ajándék Istentől. Felveszi a hanghullámokat, és impulzusokká alakítja az agyadban, hogy hallhasd, mi történik körülötted. De a testedtől elválasztva értéktelen.

Ugyanígy neked is kapcsolódnod kell Krisztus testéhez, hogy betölthesd az elhívásodat.

A Biblia azt mondja: „Egy test és egy Szellem van, ahogy a jövő egyetlen dicsőséges reményére kaptatok elhívást.” (Ef 4,4 NLT fordítás).

Arra teremtettél, hogy betöltsd az elhívásod a más hívőkkel való közösségben, ahol együtt dolgoztok, és egymást támogatjátok. Gondolj bele, a szem és a fül hogyan dolgozik együtt, hogy az egész testet támogathassa! Ugyanígy, mint hívők „szent társak vagytok a mennyei elhívásban.” (Zsid 3,1 GW fordítás).

Mikor ezen a héten ott leszel a gyülekezetedben, nézz körül. Az emberek, akikre nézel, „szent társak” Isten életedre vonatkozó elhívásában. Szükséged van rájuk, és nekik is szükségük van rád.

Egyszerűen nem tudod betölteni az elhívásodat nélkülük.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan segítettek más emberek az elhívásod betöltésében?
  • Mennyire voltál sikeres, mikor anélkül próbáltad betölteni az elhívásod, hogy bárki segítségét is igényelted volna?
  • Hogyan segíthetsz valakinek az elhívása betöltésében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.08.10.)

Szólj hozzá!

Szükséged van Isten erejére a tartós változáshoz

2019. augusztus 16. 03:00 - Lilla:)

„Mindent kipróbáltam, de semmi sem segített. Elértem a határaimat. Senki sem tehet értem semmit? Nem ez az igazi kérdés?” (Róm 7,24 The Message fordítás).

change.jpeg

Nem jöttél még rá, hogy gyakran te vagy saját magad legnagyobb ellensége? A saját reakcióid, félelmeid és hiányosságaid okozhatják, hogy őrült módon viselkedsz. Tisztában vagyok vele, hogy rám ez teljesen igaz.
Szükségem van arra, hogy megmentsenek magamtól, mert vannak dolgok, amiket nem szeretek magamban: dolgok, amikről azt kívánom, bár máshogy csináltam volna, bár megváltoztathatnám. Én viszont képtelen vagyok rá, legalábbis a saját erőmből biztosan. Szükségem van egy külső erőforrásra.

Lehet, hogy erre azt mondod: „Én tudok változni”. Utálom ezt mondani, de ez nem igaz. Minden újév elején készítesz valószínűleg egy listát arról, hogy mi lesz másképp, azonban január végére ez a lista a kukában landol. Miért? Mert egyedül képtelen vagy a változásra, ehhez szükséged van Isten erejére. Szükséged van egy Megváltóra. Valakire, aki képes elérni azokat a változásokat, amiket te nem.

Ha őszintén belegondolsz, néha te is úgy érzed, hogy az életed irányítása kiesett a kezedből. Ez igen gyakran előforduló érzés. Üdvözöllek az emberi fajban!

Pál apostol is így érzett közel 2000 évvel ezelőtt. Azt mondja a Bibliában: „Mindent kipróbáltam, de semmi sem segített. Elértem a határaimat. Senki sem tehet értem semmit? Nem ez az igazi kérdés? A válasz – köszönöm Istenem –, hogy Jézus Krisztus képes erre, és meg is teszi” (Róm 7,24–25 The Message fordítás). Ez a válasz!

Lehet, hogy azt az egy dolgot keresed, ami megadja neked a teljesség érzetét, ami értelmet ad mindennek, és békével tölti be az életed. Viszont ha nem keresed Jézus megváltását, akkor rossz helyen keresgélsz. Ezért vagy csalódott.

Lehet, hogy azt gondoljuk, ha megházasodunk, munkát szerzünk, előléptetnek, gazdagabbak leszünk, gyereket vállalunk, vagy látjuk a gyermekünket lediplomázni, a dolgok jobbra fordulnak. Sok ember keresi a megváltást önsegítő könyvekben, terápiákban, a divatban, diétákban vagy a nyaralásokban.

Azonban ezek egyike sem a megfelelő hely.

A választ nem a körülményeidben fogod megtalálni. Nem egy helyben, egy programban vagy egy pirulában találod meg. A válasz egy személy: Jézus Krisztus. Isten teremtett, és Istenért lettél teremtve. Amíg ezt nem érted meg, és nem fogadod el, addig nem lesz értelme az életednek.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan változna meg az életed, ha teljesen elfogadnád Jézust, és rá bíznád magad? Hogyan néz ki a „teljesen elfogadó” hit?
  • Milyen lépéseket tehetsz azért, hogy átadd az életed irányítását Istennek? Milyen gyakran kell megtenned ezt a lépést?
  • Mit jelent az, hogy Istenért lettünk teremtve?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.08.09.)

Szólj hozzá!

Bízhatod-e Istenre a sorsodat?

2019. augusztus 15. 03:00 - gabormel

„Mária pedig ezt mondta: Magasztalja lelkem az Urat, és ujjong az én lelkem megtartó Istenemben” (Lk 1,46–47).

thinkstockphotos-832119682-1024x576.jpg

Amikor tervezésről van szó, sok keresztény ateistaként viselkedik. Tisztában vannak azzal, hogy Jézus megmentette őket, de nem igazán hisznek benne. Úgy gondolják, hogy bármilyen módon megtervezhetik az életüket. Az igazság azonban az, hogy Isten teremtett mindenkit, és mindenkit egyedi célra készített. Mindenkinek saját sorsa van.

Istennek Mária számára is volt terve. Azzal a céllal teremtette, hogy Isten fiának az édesanyja legyen. És mi volt Mária válasza? Nem azt mondta, hogy „Már megvan a saját tervem az életemre. Túl elfoglalt vagyok. Azt kell tennem, ami számomra a legjobb.” Nem! Ő felismerte, hogy Istennek célja van az életére nézve, és elfogadta Isten akaratát.

Hálaénekében így válaszolt: „Magasztalja lelkem az Urat, és ujjong az én lelkem megtartó Istenemben” (Lk 1,46–47). Mária felismerte, hogy Isten az ő Ura és Megváltója, és buzgón teljesítette akaratát. Az életét Istenre bízta, habár tudta, hogy senki nem fogja elhinni azt, amit az angyal neki mondott.

Hiszel abban, hogy Isten saját sorsot készített számodra? A Bibliában ez áll: „Tudjátok meg, hogy Isten az Úr! Ő teremtett minket, és mi hozzá tartozunk; az ő emberi vagyunk, a juhok, akiket gondoz” (Zsolt 100,3 NCV fordítás),

Isten terve az életedre nézve sokkal jobb, mint az a terv, amit te valaha is készíteni fogsz. Tehát ha valakire rábízod az életed, ki lenne jobb, mint a te Teremtőd, aki céllal alkotott téged?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen terveket készítettél magadnak? Mennyire tükrözi ez Istenbe vetett bizalmadat és Isten akaratát?
  • Az, hogy sorsodat az Istenre bíztad, milyen hatással van az imaéletedre, más emberekkel való kapcsolataidra és a világ történéseivel kapcsolatos kilátásaidra?
  • Szánj néhány percet arra, hogy dicsérő szavakat írj Istennek, melyek azt a vágyat tükrözik, hogy Isten akarata szerint teljesüljön célja az életedre nézve!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.08.08.)

Szólj hozzá!

A csalódottság célja

2019. augusztus 14. 03:00 - Anika Enikő

„Amikor a bolond bosszús, gyorsan hagyja, hogy megtudják. Az okos emberek figyelmen kívül fogják hagyni a sértést” (Péld 12,16 GNT fordítás).

 

Találkozni fogsz olyan emberekkel, akik annyira csalódottá tesznek, hogy így imádkozol: „Istenem, kérlek, segíts, hogy több kegyelmet tanúsíthassak irántuk!” Kik ezek az emberek az életedben?

  • A lassan vezető sofőr a belső sávban?
  • A kolléga, aki nem tud bocsánatot kérni?
  • A hálátlan barát?
  • A faragatlan és ellenszenves szomszéd?
  • A követelőző, lealacsonyító és elutasító családtag?

Sok ember egészségtelen válaszokat fejlesztett ki a csalódottságra. Ők lehet, hogy kerülik a nehéz embereket, de a tagadás csupán késlelteti a problémát. Nem oldja meg. Ők lehet, hogy megpróbálnak kedvükben járni, de vannak, akik soha nem lesznek boldogok. Teljesen mindegy, hogy mit teszel, az nem elég jó.

Hogyan tudnál Jézushoz hasonlóan reagálni?

Gondolj arra a tényre, hogy Isten ezeket az embereket azért tette az életedbe, hogy felkészítsenek téged a mennyre, és csiszolják a jellemedet. Bár idegesítenek téged, Isten arra használja őket az életedben, hogy a jellemed durva éleit csiszolgassa általuk. Istent jobban érdekli a jellemed, mint a kényelmed.

Tanulj meg túlnézni a viselkedésükön, és lásd meg fájdalmukat. A megsértett emberek gyakran megsértenek másokat. Tele vannak félelemmel és bizonytalansággal. Lehet, hogy olyan nyomást hordoznak, amiről nem tudsz.

Ahelyett, hogy száműzöd ezeket az embereket az életedből, inkább tekints rájuk úgy, mint Isten ajándékaira, akik segítenek neked abban, hogy egyre inkább hasonlíts Krisztusra. A csalódás felfed benned valamit, és azt oda tudod adni Istennek, hogy megváltoztassa a szíved.

  • „Istenem, segíts nekem türelmesebbnek lennem!”
  • „Istenem, segíts nekem megbocsátóbbnak lennem!”
  • „Istenem, segíts nekem hálásabbnak lennem!”

A csalódottság lehetőséget ad arra is, hogy kegyelemközpontú légy másokkal. Isten azért bocsátott meg neked, hogy ezt a megbocsátást tovább add másoknak is. De mindez nem történhetne meg a csalódás nélkül.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan reagálhatsz Krisztusibb módon azokra, akiket bosszantónak tartasz?
  • Mit fedeztél fel, amikor megnézted az okokat valakinek a viselkedése mögött?
  • A te a saját fájdalmad, hogyan befolyásolja a viselkedésedet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.08.07.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása