Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A csalódottság célja

2019. augusztus 14. 03:00 - Anika Enikő

„Amikor a bolond bosszús, gyorsan hagyja, hogy megtudják. Az okos emberek figyelmen kívül fogják hagyni a sértést” (Péld 12,16 GNT fordítás).

 

Találkozni fogsz olyan emberekkel, akik annyira csalódottá tesznek, hogy így imádkozol: „Istenem, kérlek, segíts, hogy több kegyelmet tanúsíthassak irántuk!” Kik ezek az emberek az életedben?

  • A lassan vezető sofőr a belső sávban?
  • A kolléga, aki nem tud bocsánatot kérni?
  • A hálátlan barát?
  • A faragatlan és ellenszenves szomszéd?
  • A követelőző, lealacsonyító és elutasító családtag?

Sok ember egészségtelen válaszokat fejlesztett ki a csalódottságra. Ők lehet, hogy kerülik a nehéz embereket, de a tagadás csupán késlelteti a problémát. Nem oldja meg. Ők lehet, hogy megpróbálnak kedvükben járni, de vannak, akik soha nem lesznek boldogok. Teljesen mindegy, hogy mit teszel, az nem elég jó.

Hogyan tudnál Jézushoz hasonlóan reagálni?

Gondolj arra a tényre, hogy Isten ezeket az embereket azért tette az életedbe, hogy felkészítsenek téged a mennyre, és csiszolják a jellemedet. Bár idegesítenek téged, Isten arra használja őket az életedben, hogy a jellemed durva éleit csiszolgassa általuk. Istent jobban érdekli a jellemed, mint a kényelmed.

Tanulj meg túlnézni a viselkedésükön, és lásd meg fájdalmukat. A megsértett emberek gyakran megsértenek másokat. Tele vannak félelemmel és bizonytalansággal. Lehet, hogy olyan nyomást hordoznak, amiről nem tudsz.

Ahelyett, hogy száműzöd ezeket az embereket az életedből, inkább tekints rájuk úgy, mint Isten ajándékaira, akik segítenek neked abban, hogy egyre inkább hasonlíts Krisztusra. A csalódás felfed benned valamit, és azt oda tudod adni Istennek, hogy megváltoztassa a szíved.

  • „Istenem, segíts nekem türelmesebbnek lennem!”
  • „Istenem, segíts nekem megbocsátóbbnak lennem!”
  • „Istenem, segíts nekem hálásabbnak lennem!”

A csalódottság lehetőséget ad arra is, hogy kegyelemközpontú légy másokkal. Isten azért bocsátott meg neked, hogy ezt a megbocsátást tovább add másoknak is. De mindez nem történhetne meg a csalódás nélkül.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan reagálhatsz Krisztusibb módon azokra, akiket bosszantónak tartasz?
  • Mit fedeztél fel, amikor megnézted az okokat valakinek a viselkedése mögött?
  • A te a saját fájdalmad, hogyan befolyásolja a viselkedésedet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.08.07.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása