Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szeretet túllát a támadáson

2024. augusztus 17. 03:00 - papk

 lake-2914292_1280.jpg

Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket. Példabeszédek 19,11

Amikor olyan emberekkel van dolgod, akik sértőek, vagy irritálóak, túl kell látnod viselkedésükön és látnod kell a fájdalmukat.

Mindent, amit teszünk, valami motivál. Amikor az emberek bántanak másokat, az azért van, mert belül fájdalmat éreznek. A bántott emberek bántják a többi embert.

Minél többet értesz meg valakinek a hátteréből, annál több kegyelmet mutathatsz neki. Gondolj egy olyan személyre, akit nehéznek, vagy idegesítőnek találsz. Valószínűleg semmit sem tudsz a hátteréről, ezért nem vagy elnéző vele.

Nem tudod, hogy talán fiatalon elvesztette a szüleit. Nem tudod, hogy talán molesztálták őt. Nem tudhatod, hogy talán két házasságon is túl van, és a házastársa egyszer csak elhagyta őt. Nem ismered a történetüket, és részben ezért nem mutatsz feléjük kegyelmet.

A Biblia azt mondja a Példabeszédek könyve 19. rész 11. versében: "Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket." Könnyű megsértődni azoknak az embereknek a viselkedésén, akiket nehezen elviselhetőnek találunk. De ha bölcs vagy, nem sértődsz meg könnyen. Hogy miért? Mert a bölcsesség türelmet ad.

Amikor türelmesen időt szánsz arra, hogy megértsd valakinek a hátterét, megérted a stresszt, ami alatt az illető áll - és könnyebb kegyelmet tanúsítani. A megértésed türelmet ad ahhoz, hogy túlláss a sértésen.

Amiről itt beszélek, az az igazi szeretet. Valójában a Biblia azt mondja, hogy sértődékenység elutasítása valójában az érett szeretet cselekedete. Minél több szeretet van a szívedben, annál nehezebb, hogy valaki személyesen megbántson téged. Minél kevesebb szeretet van a szívedben, annál bizonytalanabbnak érzed magad, és annál könnyebb megbántani téged.

A Példabeszédek könyve 10. rész 12. verse azt mondja: "A szeretet elnézi a mások által elkövetett rosszat" (CEV fordítás). Minél inkább tele vagy szeretettel, annál kevésbé fogsz felháborodni, ha az emberek követelőznek, lealacsonyítóak vagy rosszallóak.

Amikor nehéz emberrel találkozol, ne felejtsd el ezt tenni: Nézz a viselkedésén túl a fájdalmára. Ezután utasítsd vissza, hogy megsértődj, és helyette válaszolj szeretettel.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Kik azok az emberek, akikkel a legnehezebb a kapcsolatod, és akik a legjobban irritálnak? Hogyan tudsz szeretettel reagálni rájuk ahelyett, hogy megsértődnél rajtuk?
  • Mikor volt olyan alkalom, amikor a szeretet és a bölcsesség segített nem felvenni egy sértést? Hogyan hatott ez rád személyesen, vagy hogyan befolyásolta az adott személlyel való kapcsolatodat?
  • A bölcsesség segít abban, hogy szeretettel válaszolj. Hogyan tudsz növekedni a bölcsességben?

Követed-e ma Jézust?

Isten bebizonyította jóságát Fia, Jézus Krisztus által. A Biblia azt mondja: "Mert Isten így szerette a világot: Egyszülött Fiát adta, hogy mindaz, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen" (János 3:16).

Készen állsz arra, hogy bízz Istenben, hogy beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, kezdd azzal, hogy ezt az egyszerű imát imádkozod: "Drága Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és hogy feltámasztottad őt az életre. Szeretnék Jézusban, mint Megváltómban bízni, és a mai naptól kezdve őt követni, mint Urat. Vezesd életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt (angollul) a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

(*Daily Hope by Rick Warren, 2024.08.10.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása