Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A kegyelem hét jellemzője

2019. február 10. 03:00 - Anika Enikő

“A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, mindenkor kíméletes, megértő, könyörületes és telve van kegyelemmel. (Jakab 3:17, GNT fordítás)

 

 

A kegyelem, vagy más szavakkal az irgalom, a könyörületesség, a megbocsátás, a jótétemény olyan, mint a gyémánt, mert sokoldalú. Ma a kegyelem hét oldalát vesszük szemügyre, mert garantálom, hogy ha megtanulod, hogyan légy a kegyelem ügynöke, az átalakítja kapcsolataidat is.

1. A kegyelem azt jelenti, hogy türelmesen elviseljük az emberek beszólásait, csípős megjegyzéseit.

Hogyan lesz több türelmed a gyerekeidhez, a házastársadhoz és a barátaidhoz? A Biblia a Jakab levelének a 3.részében, a 17 versben ezt mondja: “ A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, mindenkor kíméletes, megértő, könyörületes és telve van kegyelemmel. ( GNT fordítás) Minél bölcsebb leszel, annál türelmesebbé és kegyelmesebbé válsz.

2. A kegyelem azt jelenti, hogy ha bárkinek a közeledben fájdalma van, vagy bánkódik, azon segítesz.

Nem szeretheted a felebarátodat, mint magadat, ha nem vagy irgalmas. A Példabeszédek 3:27 ezt mondja:  “Ne késs jót tenni a rászorulóval, ha módodban van, hogy megtedd!” Isten, nem csupán azt tekinti, amit teszel, hanem figyelembe veszi hozzáállásodat is. “Amikor könyörületes vagy, azt jókedvűen tedd.” (Róma 12:8, GNT fordítás

3. A kegyelem azt jelenti, hogy mindenkinek jár egy második esély.

Amikor valaki megbánt minket, akkor alapesetben vagy elégtételt akarunk venni, vagy megbántódunk és "leírjuk őt". Ám a Biblia azt mondja: “Tisztítsátok ki magatokból a keserűséget, a haragot, és mindenféle egyéb gonoszságot. Soha ne kiabáljatok a másikra, ne kívánjatok rosszat senkinek, és ne átkozódjatok! Ellenkezőleg, legyetek kedvesek, könyörületesek és bocsássatok meg egymásnak, amiként Isten is megbocsátott nektek Krisztusban.” ( Efézus 4:31-32, GNT fordítás)

4. A kegyelem azt jelenti, hogy jót teszünk azokkal, akik bántanak minket.

Azt adjuk nekik, amire szükségük van és nem azt, amit megérdemelnek. Miért kellene így tennünk? Azért, mert Isten is ezt teszi velünk:  “Szeressétek ellenségeiteket, és tegyetek jót velük, adjatok kölcsön, és ne várjátok, hogy visszaadják. Akkor Isten bőségesen meg fog jutalmazni titeket, és a Magasságos Isten fiai lesztek, mert Isten jóságos a gonosz és hálátlan emberekhez is. Legyetek ezért ti is irgalmasak és könyörületesek, ahogyan Mennyei Atyátok is irgalmas és könyörületes!” (Lukács 6:35-36)

5. A kegyelem azt jelenti, hogy kedvesek vagyunk azokhoz, akik támadnak minket.

Sokkal inkább az kellene, hogy érdekeljen, hogy megnyerd az embereket Krisztusnak, mintsem hogy megnyerj egy vitát. Júdás 1:22-23 ezt mondja: “Bánjatok könyörületesen azokkal, akik kételkednek, másokat pedig a tűzből is ragadjatok ki, hogy megmentsétek őket. Másokon is könyörüljetek, de félelemmel, utálva még a ruhát is, amelyet testük beszennyezett.”

6. A kegyelem hídépítést jelent a szeretet és a népszerűtlen között.

Ezt nevezem előre megfontolt kegyelemnek, mert így szándékosan építünk barátságot azokkal, akiknek vagy nincsenek barátaik, vagy a munkában nem fogadják el őket, vagy, akiket a társadalom leértékel.

Amikor a farizeusok kérdőre vonták Jézust, hogy miért evett a vámszedőkkel és más kitaszított emberekkel, akkor Jézus a következőket mondta: “Azt akarom, hogy irgalmasságot cselekedj, és ne áldozatot adj. Mert nem azért jöttem, hogy azokat hívjam, akik azt gondolják magukról, hogy igazak, hanem azokat, akik tudják magukról, hogy bűnösök.” (Máté 9:13, GNT fordítás)

7. A kegyelem azt jelenti, hogy a kapcsolatokat értékeljük és nem a szabályokat.

Róma 13:10  “A szeretet által töltjük be a Törvényt.” Ha irgalmas akarsz lenni, akkor tedd az embereket, a szabályok elé. Tedd az emberek szükségeit, a szabályzatok elé. Tedd a kapcsolatokat, a rendszabályok elé. Válaszd a szeretetet, a törvény helyett.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A mai kulturális közegben, miért könnyebb gyakran a viták megnyerésére "hajtanunk" mintsem arra, hogy Krisztusnak nyerjük meg az embereket?
  • Ha a kegyelem azt jelenti, hogy a kapcsolatok a szabályoknál előrébb valóak, akkor mit kell megváltoztatnod azon, ahogy kollégáidhoz viszonyulsz, illetve azon, ahogy családtagjaidhoz?
  • Ezen a héten hogyan tudnál - tudatosan - irgalmas lenni azokhoz a körülötted lévő emberekhez, akik valamiért szenvednek, vagy akik valami miatt bánkódnak?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.03)

Szólj hozzá!

Négy indok arra, hogy Isten miért vár irgalmasságot tőled

2019. február 09. 03:00 - daniella_89

"Isten megáldja az irgalmasokat, mert ők irgalmasságot nyernek" (Máté 5:7 NLT fordítás)

 

7689434-3x2-940x627.jpg

Jézus azt mondja a Máté 5:7-ben: "Isten megáldja az irgalmasokat, mert ők irgalmasságot nyernek.” (Máté 5:7 NLT fordítás).

Más szavakkal kifejezve, amit adsz, azt fogod kapni. Meg kell tanulnod irgalmasnak, könyörületesnek, kegyelmesnek lenni, ha szeretnéd Isten áldásait megtapasztalni az életedben.

De miért várja tőled Isten, hogy mutass irgalmat, megbocsátást, könyörületet, kegyelmet mások iránt?

Miért fontos, hogy irgalmas légy?

  1. Mert Isten irgalmas volt veled. Az Efézus 2:4-5 azt mondja: “Isten kegyelme olyan gazdag, és szeretete irántunk olyan hatalmas, hogy noha mi szellemileg halottak voltunk engedetlenségünkben, életet adott nekünk Krisztusban. Isten kegyelme miatt menekültetek meg." (TEV fordítás). Isten azt akarja, hogy add tovább azt a kegyelmet, amit tőle kaptál.
  2. Mert Isten parancsba adja, hogy irgalmas, megbocsátó légy. Szeretnél egy összegzést arról, hogy valójában miről is szól az élet? Íme: “Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és mit kíván tőled az Úr: azt, hogy mindenképpen igazságot cselekedj, szeresd az irgalmasságot, és alázatosan járj Isteneddel." (Mikeás 6:8 GW fordítás)
  3. Mert a jövőben még több irgalomra lesz szükséged. Rengeteg hibát fogsz elkövetni a mostani és a mennybemeneteled közötti időben, és szükséged lesz Isten irgalmára, amikor ezeket megteszed. De nem kaphatod meg azt, amit te sem akarsz másoknak megadni. Jakab 2:13 azt mondja: “Irgalmasnak kell lenned másokhoz, különben Isten nem lesz irgalmas veled, amikor megítél téged. De az, aki irgalmasságot mutat, félelem nélkül állhat az ítélet elé. (NCV fordítás).
  4. Mert az irgalom örömöt hoz vagy örömet okoz. Máté 5:7 azt mondja, hogy Isten megáldja az irgalmasokat. Az "áldott" szó azt is jelenti, hogy "boldog", tehát minél inkább megtanulod és kimutatod könyörületességedet, annál áldottabb és boldogabb leszel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent "szeretni az irgalmat"?
  • Miként láttad meg Isten áldását, amikor meghoztad azt, a - néha nehéznek bizonyuló, de helyes - döntést, hogy irgalmas, megbocsátó leszel valakivel?
  • Gondolkozz el azon, hogyan tudtál volna irgalmas lenni másokkal - akikkel nem voltál az - a múlt héten! Mit gondolsz, ez milyen módon változtatta volna meg az adott helyzet végeredményét?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.02. Ford.: Robin85)

Szólj hozzá!

Isten vigyáz ránk

2019. február 08. 03:00 - Lilla:)

"A te jóságod és hűséges szereteted követ engem életem minden napján és az Úr házában lakom majd örökké" (Zsoltárok 23:6., NLT fordítás).

Amikor Dávid király (a fenti versben) kijelentette, hogy Isten jósága mindig vele lesz, nem azt mondta, "Biztosan csak jó dolgok fognak velem történni!" Ugyanúgy, mint bárki más, ő is tudta, hogy a jó emberekkel is történnek rossz dolgok.

Ehelyett Dávid azt mondta, hogy Isten jósága követni fogja őt. Nem számít, hogy milyen rossznak, gonosznak vagy bonyolultnak tűnik valami, Isten képes a jót kihozni abból is.

Isten egyik legnagyobb ígérete a benne hívők számára: Minden, ami velünk történik, a javunkra válik, ha szeretjük Istent és követjük az Ő tervét (lásd: Róma 8:28.). Ha hívő vagy, a Biblia azt mondja, hogy minden dolog, ami veled történik, a jót szolgálja. Nem azt, hogy minden dolog jó, hanem azt, hogy minden dolog együttesen a jót szolgálja.

Nincs semmi bonyodalom, dilemma, kudarc vagy katasztrófa egy hívő életében, amit Isten ne tudna az Ő céljaira felhasználni.

Hasonlóan jóságához, úgy Isten hű szeretete is velünk van egész életünkben. Dávid király azt mondja, hogy ez is követ minket!

Képzelj el egy szülőt, aki gyermeke mellett halad és vigyáz rá. Amikor a sebeinkkel, szokásainkkal és függőségeinkkel küzdünk, Isten odalép hozzánk, segít nehézségeinkből talpra állni és azt mondja, hogy az Ő hűséges szeretete mindig ott van velünk.

Tehát ahelyett, hogy kérdőjelekkel néznénk a jövőbe, tegyünk a dolgok végére felkiáltójelet! Isten mindig veled lesz, nem számít mi történik! Ő kisegít téged: "A te jóságod és hűséges szereteted követ engem életem minden napján és az Úr házában lakom majd örökké" (Zsoltárok 23:6., NLT fordítás).

  • Isten jósága gondoskodó és védelmező.
  • Isten kegyelme (hűséges szeretete) megbocsátó.
  • Isten jósága betölt.
  • Isten kegyelme lecsendesít.
  • Isten jósága segít.
  • Isten kegyelme gyógyít.

A Isten jóságának bizonyítéka, hogy Isten jó dolgokat ad nekünk, olyanokat, amiket meg sem érdemlünk. A kegyelem azt jelenti, hogy Isten nem enged minket úgy elkárhozni, ahogy megérdemelnénk.

Amikor Dávid király azt mondja, hogy az Úr házában szeretne élni örökké, azzal azt is mondja, hogy Isten helyet készített számára a mennyben.

Ez az egyik legfontosabb kapcsolat, amit a Bibliában látunk. Ez kapcsolja össze a tegnapot a mával és ez csatolja  őket a holnaphoz.

Isten azt mondja: "Csodás életet terveztem neked és biztosítalak róla, hogy jóságom és kegyelmem ebben végig elkísér. Sőt, itt még nincs vége! Még készültem számodra valamivel a legvégére!" Isten ezt fokozatosan váltja valóra.

Dávid így fejezi be a zsoltárát: "A mennybe megyünk!" Jézus a legjobbat a legvégére tartogatja. Istennel fokozatosan egyre jobb lesz. De a legjobb még hátra van. "Tudjuk pedig, hogy ha földi sátorunk összeomlik, van Istentől készített hajlékunk, nem kézzel csinált, hanem örökkévaló mennyei házunk." (2. Korinthus 5:1., Újfordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen dolgokban fedezed fel Isten állandóan veled lévő hűséges szeretetét?
  • A Biblia azt tanítja, hogy nem számít milyen rossznak, gonosznak vagy bonyolultnak tűnik valami, Isten jót tud kihozni abból is (lásd: Róma 8:28.). Ez az igazság hogyan befolyásolja életedet?
  • Mit tapasztaltál, hogyan tudja Isten az életedben - vagy más hívő életében - megtörténő bonyodalmakat, kétségeket, kudarcokat vagy katasztrófákat az Ő céljára felhasználni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.01.)

Szólj hozzá!

Isten a legsötétebb völgyben is ott van veled

2019. február 07. 03:00 - gabormel

Még ha a legsötétebb völgyben is járok, nem fogok félni, mert szorosan mellettem vagy. Botod és pálcád megvéd, és megvigasztal engem. (Zsoltárok könyve 23:4, NLT)

 

840.jpg

 

Milyen dolgok aggasztanak? A gazdaság? Az egészséged? A számláid? A gyerekeid? Vagy a jövő miatt aggódsz? A mai világban rengeteg dolog miatt aggódhatunk, azonban Isten megígéri, hogy még a legnehezebb pillanataidban is melletted van.

 

A Bibliában közel 365 olyan igevers van, melyek azt mondják: „Ne féljetek!”. Isten egy „Ne félj!” üzenetet hagyott nekünk az év minden egyes napjára. Isten ezzel hívja fel a figyelmünket arra, hogy értsük meg az üzenetét, és ne féljünk! Érdekes, hogy majdnem minden alkalommal, mikor Isten valakivel beszélgetést folytat a Bibliában, az első dolog, amit mond az, az, hogy ne félj!

 

Miért? Azért, mert a bennünket ért fájdalmak és csalódások miatt gyakran arra a következtetésre jutunk, hogy Isten csak arra vár, hogy lesújthasson ránk, hogy elítéljen és megbüntessen minket. De ez egyszerűen nem igaz,. Ennek a legjobb bizonyítéka Jézus!

 

Amikor megértjük Isten kegyelmét és könyörületességét, akkor többé már nincs okunk félni a jövőtől. Isten nem akar megbüntetni. Jézus már lerótta a büntetést mindazért a rosszért, amit tettél, vagy valaha tenni fogsz. A kereszten fizetett a bűneidért. Szóval, ha valami rossz dolog történik, nem kell arra gondolnod, hogy Isten most büntet. Ehelyett inkább emlékezz erre: „Még ha a legsötétebb völgyben is járok, nem fogok félni, mert szorosan mellettem vagy. Botod és pálcád megvéd, és megvigasztal engem. (Zsoltárok könyve 23:4, NLT)

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 

  • Milyen dolgok miatt vagy hajlamos aggódni? Hogyan válaszolhatsz a hiteddel ezekre az aggodalmakra?
  • Miért gondolják az emberek néha azt, hogy Isten bünteti őket? Hogyan segít a mai igevers abban, hogy ez nem igaz?
  • Amikor Isten valakivel beszélget a Bibliában, szerinted miért mondja gyakran azt, hogy „ne félj”? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.31.)

Szólj hozzá!

A szeretet meg tudja változtatni, még a megváltoztathatatlant is

2019. február 06. 03:00 - managercoach.hu

„Ne csak mutasd, hogy szeretsz másokat, hanem valójában szeresd őket. Gyűlöljétek a rosszat, ragaszkodjatok a jóhoz. Őszinte ragaszkodással szeressétek egymást, és örömmel becsüljétek meg egymást.” (Róma 12:9-10 NLT fordítás)

Amennyiben maradandó változást szeretnél az életedben, akkor meg kell töltened életed szeretettel.

A szeretet az egyetlen, ami meg tudja változtatni a változhatatlant. A szeretet újraéleszt. A szeretet felfrissít, megújít és felüdít. A szeretet a legnagyobb erő a világmindenségben, mert Isten maga a szeretet. Ez nem azt jelenti, hogy Istennek van szeretete (is), hanem Ő maga a szeretet. A szeretet azt is gyógyítja, amit máshogy nem lehet meggyógyítani. A szeretet felemel. A szeretet megerősít. A szeretet feltölt. A szeretet felhatalmaz.

„Ne csak mutasd, hogy szeretsz másokat, hanem valójában szeresd őket. Gyűlöljétek a rosszat, ragaszkodjatok a jóhoz. Őszinte ragaszkodással szeressétek egymást, és örömmel becsüljétek meg egymást.” (Róma 12:9-10 NLT fordítás)

„Örömmel becsüljétek meg egymást.” Szeretem ezt a mondatot. Tudjátok, mit jelent ez? Azt jelenti, hogy amikor valaki a kiscsoportban eléri a célját egészségügyi, pénzügyi vagy bármilyen téren, akkor megtiszteled azzal, hogy együtt ünnepelsz vele. Ünnepeld meg, hogy célba ért. Leadtál még egy kilót? Gratulálok! Kevesebb lett az adósságod? Remek! Révbe ért a házasságod? Nagyszerű! A Biblia azt mondja, hogy tiszteljük és becsüljük meg egymást, és mutassunk igazi érdeklődést és örömöt egymás iránt.

Az a csodálatos, hogy Isten úgy alkotta meg a világmindenséget, hogy amikor te segítesz másokat, akkor Isten gondjába veszi a te problémáidat. Isten nem azt vizsgálja, hogy segítesz-e magadon, hanem azt kérdezi, hogy „Segítesz másokon?” Szeretnél segítséget a célod elérésében? Akkor segíts másoknak a céljuk elérésében! Add át magadat. A gyógyulás ott van ebben az átadásban.

Emlékeztek Jób történetére, aki mindenét elvesztette? Megbetegedett, elvesztette a családját, elvesztette a vagyonát. Mindenét elvesztette. A könyv végén Isten mindent visszaad neki. Miért? Mert Jób magáért imádkozott? Nem. Azt írja, „Az Úr jóra fordította Jób sorsát, miután Jób imádkozott a barátaiért, és kétszeresen visszaadta az Úr Jóbnak mindazt, amije volt.” (Jób 42:10).

Miért van szükséged egy kiscsoportra? Nemcsak azért, hogy más emberek segítsenek rajtad, hanem azért is, hogy neked legyen lehetőséged segíteni rajtuk. Azért, hogy imádkozni tudj értük, és aztán Isten rajtad is segítsen. Add át magad nekik szeretetben, és aztán lásd meg, hogy hogyan munkálkodik Isten az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj azokra a módokra, ahogy naponta kifejezed a szereteted mások iránt. Mi a szereteted indítéka?
  • Hogyan lett áldássá a mások iránti szereteted az életedben?
  • Kinek van ma szüksége a te szeretetedre és a te támogatásodra, vagy kinek van ma szüksége arra, hogy vele örülj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.30. Fordította: Csomós Dávid)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása