Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kudarcból diadal

2019. február 24. 03:00 - csmsdvd

„Aki nem ismeri el saját hibáit, sohasem lehet sikeres.”(Péld 28:13, TLB ford.)

Hajlamosak vagyunk a kudarcra mint valami rossz dologra gondolni. De az okos ember tudja, hogyan a kudarc lehet hasznos is. Lehet tanulni belőle. A kudarc alakít minket, és ez Isten egyik fontos eszköze arra, hogy olyanra formálja az életünket, amilyenre Ő szeretné.

Mire lehet jó a kudarc? Isten arra használja, hogy tanítson bennünket. A hiba vagy a kudarc nem más, mint lehetőség arra, hogy tanuljunk. Mert bizonyos dolgokat csak kudarcok, tévedések árán lehet megtanulni. A Biblia azt mondja, „Aki nem ismeri el saját hibáit, az sohasem lehet sikeres.”(Péld 28:13, TLB).

Aki sohasem hibázik, az nem növekszik és nem tanul. Ha nem vállalsz kockázatot, nem növekszel. Akkor tudsz fejlődni és növekedni, ha nem félsz a kudarctól.

Isten sokszor a kudarcainkon keresztül motivál bennünket. „Néha csak egy fájdalmas tapasztalat tud rábírni arra, hogy változtassunk az életünkön.” (Péld 20:30, GNT ford.). Gyakran csak akkor változunk vagy változtatunk, amikor már ég a lábunk alatt a talaj, és nem akkor, amikor belátjuk, hogy jó lenne. Amikor kudarc ér, Isten csak rá akar ébreszteni, hogy változtass és más irányba haladj.

Isten a jellemed formálására is használja a kudarcokat: “Akkor is örülhetünk, ha problémákba és próbákba futunk bele, mert tudjuk, hogy ezek hasznosak számunkra -- segítenek megtanulni, hogy türelmesek legyünk, a türelem pedig erős jellemet fejleszt bennünk.” (Róm 5:3-4, TLB ford.).

Ezen kívül, a tévedéseink és a kudarcaink lágyabbá teszik a szívünket is. Segítenek növekedni és érettebbé válni. Érzékenyebbek leszünk mások iránt, kevésbé leszünk ítélkezők, és jobban együtt tudunk érezni azokkal, akiket problémák nyomasztanak.

A kudarc viszont nem automatikusan jobbítja a jellemet, és sok embert  csak még elkeseredettebbé tesz. Akkor tudja fejleszteni a jellemed, ha helyesen reagálsz a kudarcra és tanulsz belőle.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj vissza életed egyik legnagyobb kudarcára. Mit tanultál belőle?
  • Hogyan vett rá egy kudarc arra, hogy változtass, és az végül valami jóhoz vezetett az életedben?
  • Tapasztaltad vagy láttad már, hogy a kudarc változtatott a saját jellemeden vagy valaki más jellemén? Hogyan?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.17.)

Szólj hozzá!

Legyél állandó közösségben Istennel

2019. február 23. 03:00 - FAmelita

"Sose hagyjátok abba az imádkozást!" (1Thesz. 5:17 NLT ford.)

Úgy sosem fogsz szoros kapcsolatot kialakítani Istennel, ha heti egyszer elmész a gyülekezetbe vagy naponta tartasz egy kis csendességet. Az Istennel való barátság úgy tud ki épülni, ha minden élményed megosztod vele.

Persze, fontos az, hogy kialakítsd és megtartsd azt a szokásod, hogy naponta töltesz egy kis időt Istennel, de Ő többet akar annál, mint hogy egy kis időre beszorítsd Őt az időbeosztásodba. Ő ott akar lenni minden tevékenységedben, minden beszélgetésedben, minden problémádban és minden gondolatodban.

Egész nap állandóan beszélgethetsz Istennel, például arról, amit épp abban a pillanatban csinálsz vagy gondolszA 'szüntelnül imádkozás' az 1Thesz. 5:17-ben arra utal, hogy mindig Istennel beszélsz, miközben vásárolsz, vezetsz, dolgozol, vagy más hétköznapi dolgot teszel.

A leggyakoribb tévhit, hogy Istennel időt tölteni azt jelenti, hogy egyedül vagy vele. Természetesen szükséged van erre is, ahogy azt Jézus is bemutatta, de ez csak egy része az ébren töltött óráidnak. Minden tevékenység, amit végzel, része lehet az Istennel töltött időnek, ha Őt is hívod, hogy vegyen részt abban és ha te tudod, hogy ő ott van.

Van egy könyv, az Isten jelenlétének gyakorlása, ami arról szól, hogy hogyan tanuljuk meg az Istennel való folytonos beszélgetést.  Ezt a 17. században írta Lawrence testvér, aki egy egyszerű szakács volt az egyik francia kolostorban. Ő még az olyan hétköznapi és egyszerű feladatokat, mint az ételkészítés vagy a mosogatás úgy végezte, hogy azzal Istent dicsérte és ekkor is közösségben volt vele.

Szerinte az Istennel való barátság titka nem az, hogy megváltoztatod azt, amit csinálsz, hanem az, hogy azon változtatsz, hogy hogyan állsz hozzá ahhoz, amit csinálsz. Amit általában magadért teszel, kezdd el Istenért tenni, legyen az evés, fürdés, munka, pihenés vagy éppen a szemetes kiürítése. 

Manapság gyakran érezzük, hogy 'muszáj kiszabadulnom' a napi rutinból, hogy Istent tudjam dicsőíteni. Ez  azonban csak azért van, mert nem tanultunk meg az Ő jelenlétében lenni. Lawrence testvérnek nem volt nehéz, hogy Istent dicsőítse a mindennapi teendők végzése közben, és nem kellett elvonulnia különféle lelki gyakorlatokra.

Ezt Isten is így tervezte. Az Édenben a dicsőítés nem egy esemény vagy egy rendezvény volt, amin meg kellett jelenni, hanem egy emberi hozzáállás. Ádám és Éva állandó közösségben volt Istennel. És mivel Isten veled is mindig veled van, nincs másik hely, ahol közelebb lehetnél Istenhez, mint az, ahol most vagy. A Biblia azt mondja, "Ő uralkodik minden felett, Ő mindenütt és mindenben ott van." (Efezus 4:6, NCV ford.).

Beszéljetek róla:

  • Vágytál már valaha arra, hogy 'kiszabadulhass' kicsit és egyedül lehess Istennel? Hogyan tudnád megváltoztatni a hozzáállásod Isten felé, hogy egy nap úgy telhessen el, mintha lelki gyakorlaton lennél?
  • Ahogy telik egy napod, van úgy, hogy egyszer jobban érzed Isten jelenlétét, máskor pedig kevésbé? Miért?
  • Melyik az a napi teendőd, amelyikre a legnehezebb úgy tekintened, hogy az Istent dicsőíti? Miért?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.16.)  

Szólj hozzá!

Isten baráti köréhez tartozol

2019. február 22. 03:00 - Erika1832

„Nem neveztelek többé benneteket szolgáknak, mert a szolga nem ismeri a gazdája dolgait. Inkább barátaimnak nevezlek benneteket, mivel amit az Atyámtól tanultam mindent tudtul adtam nektek.” (János 15.15. NIV fordítás)

Az ebben a versben szereplő barát szó eredeti görög jelentése nem egy alkalmi ismerőst jelent, hanem egy szoros, bizalmas kapcsolatra utal. Ugyanezt a szót használják  a vőfélyre az esküvőkön, (János 3:29) valamint azokra a bensőséges, bizalmas barátokra, akik egy uralkodó belső körét képezik. Egy királyi udvarban a szolgáknak távolságot kellett tartaniuk az uralkodótól, de a belső körbe tartozó, megbízható, közeli barátok szoros kapcsolatot, közvetlen hozzáférést és a bizalmas információkhoz való hozzájutást élvezték.

Nehéz megérteni, hogy Isten azt akarja, hogy legyünk a közeli barátai. De a Biblia ezt mondja: „Ő egy féltőn szerető Isten a velünk való kapcsolatában.” (2Móz 34:14, NLT fordítás)

Isten igazán arra vágyik, hogy megismerjük Őt. Valójában azért alkotta meg a világegyetemet, és irányította a történelmet, a mi életünk részleteit is beleértve, hogy a barátai lehessünk. A Biblia ezt mondja: „Ő alkotta az emberiséget és tette a földet egy barátságos hellyé, hogy időben és térben élhessünk azon, hogy kereshessük Isten, és hogy ne csak a sötétben tapogatózzunk, de valóban találjunk rá.” (ApCsel 17:26-27, The Message fordítás)

Ismerni és szeretni Istent, ez a mi egyik leghatalmasabb kiváltságunk, és hogy Isten ismer és szeret minket, ez a mi legnagyobb örömünk.

Isten azt mondja: „Ha bárki dicsekedni akar, azzal dicsekedjék, hogy ismer és megért engem… Mert ezek a dolgok tetszenek nekem.” (Jeremiás 9:24 GNT fordítás)

Nehéz elképzelni, hogy hogyan lehetséges egy meghitt barátság egy tökéletes, mindenható, láthatatlan Isten és egy véges, bűnös emberi lény között. Könnyebb megérteni a mester-szolga viszonyát vagy a teremtő és teremtett kapcsolatát, vagy akár az apa-gyermek viszonyát. De Isten azt akarja, hogy a barátai legyünk, és ez egy hihetetlen megtiszteltetés.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi a válaszod arra az igazságra, hogy a Teremtő, az univerzum alkotója,  egy meghitt barátságra vágyik veled?
  • Milyen módon igyekszel egy bensőségesebb kapcsolat kialakításra Istennel?
  • Milyen bizonyítékait látod a szenvedélynek az Istennel való kapcsolatodban – és hol találsz emlékeztetőket az Isten irántad való szenvedélyére?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.15.)

Szólj hozzá!

Megtapasztalhatod Isten barátságát

2019. február 21. 03:00 - Besther

„Mert ha akkor, amikor ellenségei voltunk, megbékéltettünk Istennel Fia halála által, akkor miután megbékéltettünk, még inkább üdvözíteni fog élete által." (Róma 5:10)

Istennel való kapcsolatodnak sokféle nézőpontja van: Isten a te Alkotód és Teremtőd, Urad és Tanítód, Bírád, Megváltód, Atyád, Üdvözítőd és még sok más (lásd Zsoltárok 89:26, 95:6, 136:3; Ézsaiás 33:22, 47:4; János 13:13; 1János 3:1; Júdás 1:4). De a legmegdöbbentőbb igazság az, hogy: a Mindenható Isten vágyakozik, hogy a te barátod legyen!

Az Édenkertben láthatjuk az ember és Isten közötti tökéletes kapcsolatot: Ádám és Éva egészen bizalmas kapcsolatot élvezhetett Istennel. Nem voltak szertartások, ceremóniák vagy vallás, csak egyszerű szeretetkapcsolat volt Isten és teremtményei között. Nem akadályozta őket bűn vagy félelem, Ádám és Éva gyönyörködött Istenben, és Ő gyönyörködött bennük.

Azért lettünk teremtve, hogy Isten folytonos és szakadatlan jelenlétében éljünk, de a bűnbeesés után ez a tökéletes kapcsolat elveszett. Az Ószövetség idejében csak pár embernek adatott meg az a kiváltság, hogy Istennel baráti kapcsolatuk legyen. Mózest és Ábrahámot Isten barátainak nevezték, Dávid Isten szíve szerinti férfi volt, továbbá Jób, Énók és Noé is bensőséges kapcsolatban voltak Istennel (lásd 1Mózes 5:22, 6:8; 2Mózes 33:11, 17:2; Krónikák 20:7; Jób 29:4; Ézsaiás 41:8; Apcsel 13:22; Jakab 2:23).

De az istenfélelem (nem barátság), sokkal gyakoribb volt az Ószövetségben. Jézus aztán megváltoztatta ezt a helyzetet. Mikor ő a kereszten megfizette bűneink árát, a templomban a kárpit teljes hosszában széthasadt. A kárpit jelképe volt a különválásnak, de Jézus halála után, ismét közvetlen kapcsolatban lehetünk az Úrral.

Ellentétben az ótestamentumi papokkal, akik órákat töltöttek az előkészületekkel, hogy Istennel találkozzanak, mi most bármikor elérhetjük Őt. A Biblia azt mondja, „Sőt ezen kívül még dicsekszünk is Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által, aki által most részesültünk a megbékélésben." (Róma 5:11) Az Istennel való barátság lehetséges Isten kegyelme és Jézus áldozata által. „Mindez pedig Istentől van, aki megbékéltetett minket önmagával Krisztus által, és nekünk adta a békéltetés szolgálatát." (2Kor. 5:18) 

Egy régi egyházi ének mondja: „Mily hű barátunk Jézus", valójában Isten hív, hogy csatlakozzunk a három személy szövetségébe a Szentháromsághoz: az Atya (1János 1:3), a Fiú (1Kor 1:9) és a Szentlélek (2Kor 13:14) szövetségébe.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Saját életedben hogyan tapasztaltad meg Isten barátságát?
  • Hogyan változik Istennel való kapcsolatod, ha hiszel és bízol benne, mint a legjobb barátodban?
  • Mit jelent a Szentháromságban lévő három személy barátsága?

*(Daily Hope by Rick Warren 2019.02.14.)

Szólj hozzá!

Hogyan békélhetek meg Istennel?

2019. február 20. 03:00 - daniella_89

 „Ha tehát nyíltan Úrnak vallod Jézust, és szíveddel hiszed, hogy Isten feltámasztotta őt a halálból, üdvözülsz. Mert a megigazulást azáltal nyerjük hogy szívünkben hiszünk, és a nyílt hitvallás által üdvözülünk.” (Rómaikhoz írott levél 10:9-10 NLT fordítás, második kiadás)

adobestock_92483283.jpeg

 

A Biblia ezt írja: „A Jó Hír mutatja meg nekünk, hogy Isten hogyan békült ki az emberekkel.” (Róm. 1:17 NCV fordítás)

Tehát: hogyan is kötött békét velünk az Úr? Ezt hívjuk Evangéliumnak, és három pontban foglalható össze:

Először is: nem tehetjük igazzá önmagunkat

A menny tökéletes hely. Nincs bűn, szomorúság, gonoszság vagy igazságtalanság. Van ugyanakkor mégis egy probléma – mi magunk. Mi vagyunk tökéletlenek. Isten pedig nem engedhet bűnösöket a mennybe, hiszen akkor ez a tökéletes hely is megtelne bűnnel.

A Rómaiakhoz írott levélben ez áll: „Mert a törvény cselekedeteiből senki sem fog megigazulni őelőtte. Hiszen a törvényből csak a bűn felismerése adódik.” (Rómaiakhoz írott levél 3:20 NLT fordítás)

Éppen azok nem ismerik Isten törvényeit, akik azt gondolják, maradéktalanul megtartják őket. A törvény ugyanis tökéletes – amit egyikünk sem mondhat el magáról. Nem igazulhatunk meg önmagunk által, így Istennek elő kellett állnia egy tervvel.

Másodsorban: Isten elküldte Jézust, hogy fizesse meg bűneink árát, ezáltal téve minket igazzá

Ha emberi törvények ellen vétesz, emberek által kiszabott büntetés jár érte. Ha Isten törvényét sérted meg, Isten büntet meg érte – ez a büntetés pedig az örök kárhozat. Valakinek meg kell fizetnie mindazért, amit elkövetsz az életed során: a magadnak, másoknak és az Istennek okozott fájdalmakért. Az Úr válasza erre az, hogy elküldi a fiát, Jézust, hogy megfizesse ezt a büntetést. Átveszi a helyed hogy ne kelljen a pokolba menned. Te pedig mindörökké az Úrral maradhass.

Érted már miért hívjuk az Evangéliumot Jó Hírnek? Azt jelenti, hogy minden, amit eddig elrontottál vagy ezután fogsz elrontani az életed során – minden ilyen bűnért Jézus Krisztus fizetett meg a kereszten. Istennel el vannak rendezve az ügyeid.

 „(…) nem az általunk véghezvitt igaz cselekedetekért, hanem az ő irgalmából üdvözített minket.” (Tituszhoz írott levél 3:5a)

Végül: hit által kell elfogadnunk azt, amit az Úr tett értünk.

Hogy végleg rendezd a soraidat Isten előtt, mindössze hinned kell, és hittel fogadnod Krisztus áldozatát. Innentől Isten családjának tagja vagy. Úgy élhetsz, ahogy azt ő szánta neked, és részed lehet az öröklétből a mennyben. Ez a megigazulás.

A Rómaiakhoz írott levél 10. részében ezt olvashatjuk: „Ha tehát nyiltan Úrnak vallod Jézust, és szíveddel hiszed, hogy Isten feltámasztotta őt a halálból, üdvözülsz. Mert a megigazulást azáltal nyerjük hogy szívünkben hiszünk, és a nyílt hitvallás által üdvözülünk.” (Róm. 10: 9-10)

Mindannyian megmenekülhetünk – tekintet nélkül arra, hogy kik vagyunk, mit tettünk, vagy mióta tesszük.

Ma kell ezt megalapoznod. Ha nem vagy biztos abban, hogy halálod után a mennybe kerülsz, imádkozz ma így: „Uram, köszönöm, hogy megalkottál, hogy terved van életemmel, hogy célokat adtál nekem, és megismerhettelek. Köszönöm, hogy hagyod, magam dönthessek arról, elfogadom vagy elutasítom megváltásodat. Alázattal kérlek Uram, hogy ments meg. Nem a saját cselekedeteim okán, hanem azért, mert Krisztus értem is az életét adta a kereszten. Nem foghatom fel teljesen, ugyanakkor szeretném a bizalmamat a te Fiadba helyezni. Meg akarlak ismerni. Szeretni akarlak, szomjazni és éhezni akarom az igazságot a hátralévő életemben. Minden bizalmam a kegyelmedben és a megbocsátásodban van. Azt akarom, hogy te légy az életem ura. Ámen.”

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.13. Ford.: noemiblogol)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása