Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kudarcból diadal

2019. február 24. 03:00 - csmsdvd

„Aki nem ismeri el saját hibáit, sohasem lehet sikeres.”(Péld 28:13, TLB ford.)

Hajlamosak vagyunk a kudarcra mint valami rossz dologra gondolni. De az okos ember tudja, hogyan a kudarc lehet hasznos is. Lehet tanulni belőle. A kudarc alakít minket, és ez Isten egyik fontos eszköze arra, hogy olyanra formálja az életünket, amilyenre Ő szeretné.

Mire lehet jó a kudarc? Isten arra használja, hogy tanítson bennünket. A hiba vagy a kudarc nem más, mint lehetőség arra, hogy tanuljunk. Mert bizonyos dolgokat csak kudarcok, tévedések árán lehet megtanulni. A Biblia azt mondja, „Aki nem ismeri el saját hibáit, az sohasem lehet sikeres.”(Péld 28:13, TLB).

Aki sohasem hibázik, az nem növekszik és nem tanul. Ha nem vállalsz kockázatot, nem növekszel. Akkor tudsz fejlődni és növekedni, ha nem félsz a kudarctól.

Isten sokszor a kudarcainkon keresztül motivál bennünket. „Néha csak egy fájdalmas tapasztalat tud rábírni arra, hogy változtassunk az életünkön.” (Péld 20:30, GNT ford.). Gyakran csak akkor változunk vagy változtatunk, amikor már ég a lábunk alatt a talaj, és nem akkor, amikor belátjuk, hogy jó lenne. Amikor kudarc ér, Isten csak rá akar ébreszteni, hogy változtass és más irányba haladj.

Isten a jellemed formálására is használja a kudarcokat: “Akkor is örülhetünk, ha problémákba és próbákba futunk bele, mert tudjuk, hogy ezek hasznosak számunkra -- segítenek megtanulni, hogy türelmesek legyünk, a türelem pedig erős jellemet fejleszt bennünk.” (Róm 5:3-4, TLB ford.).

Ezen kívül, a tévedéseink és a kudarcaink lágyabbá teszik a szívünket is. Segítenek növekedni és érettebbé válni. Érzékenyebbek leszünk mások iránt, kevésbé leszünk ítélkezők, és jobban együtt tudunk érezni azokkal, akiket problémák nyomasztanak.

A kudarc viszont nem automatikusan jobbítja a jellemet, és sok embert  csak még elkeseredettebbé tesz. Akkor tudja fejleszteni a jellemed, ha helyesen reagálsz a kudarcra és tanulsz belőle.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj vissza életed egyik legnagyobb kudarcára. Mit tanultál belőle?
  • Hogyan vett rá egy kudarc arra, hogy változtass, és az végül valami jóhoz vezetett az életedben?
  • Tapasztaltad vagy láttad már, hogy a kudarc változtatott a saját jellemeden vagy valaki más jellemén? Hogyan?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása