Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Megtapasztalhatod Isten barátságát

2019. február 21. 03:00 - Besther

„Mert ha akkor, amikor ellenségei voltunk, megbékéltettünk Istennel Fia halála által, akkor miután megbékéltettünk, még inkább üdvözíteni fog élete által." (Róma 5:10)

Istennel való kapcsolatodnak sokféle nézőpontja van: Isten a te Alkotód és Teremtőd, Urad és Tanítód, Bírád, Megváltód, Atyád, Üdvözítőd és még sok más (lásd Zsoltárok 89:26, 95:6, 136:3; Ézsaiás 33:22, 47:4; János 13:13; 1János 3:1; Júdás 1:4). De a legmegdöbbentőbb igazság az, hogy: a Mindenható Isten vágyakozik, hogy a te barátod legyen!

Az Édenkertben láthatjuk az ember és Isten közötti tökéletes kapcsolatot: Ádám és Éva egészen bizalmas kapcsolatot élvezhetett Istennel. Nem voltak szertartások, ceremóniák vagy vallás, csak egyszerű szeretetkapcsolat volt Isten és teremtményei között. Nem akadályozta őket bűn vagy félelem, Ádám és Éva gyönyörködött Istenben, és Ő gyönyörködött bennük.

Azért lettünk teremtve, hogy Isten folytonos és szakadatlan jelenlétében éljünk, de a bűnbeesés után ez a tökéletes kapcsolat elveszett. Az Ószövetség idejében csak pár embernek adatott meg az a kiváltság, hogy Istennel baráti kapcsolatuk legyen. Mózest és Ábrahámot Isten barátainak nevezték, Dávid Isten szíve szerinti férfi volt, továbbá Jób, Énók és Noé is bensőséges kapcsolatban voltak Istennel (lásd 1Mózes 5:22, 6:8; 2Mózes 33:11, 17:2; Krónikák 20:7; Jób 29:4; Ézsaiás 41:8; Apcsel 13:22; Jakab 2:23).

De az istenfélelem (nem barátság), sokkal gyakoribb volt az Ószövetségben. Jézus aztán megváltoztatta ezt a helyzetet. Mikor ő a kereszten megfizette bűneink árát, a templomban a kárpit teljes hosszában széthasadt. A kárpit jelképe volt a különválásnak, de Jézus halála után, ismét közvetlen kapcsolatban lehetünk az Úrral.

Ellentétben az ótestamentumi papokkal, akik órákat töltöttek az előkészületekkel, hogy Istennel találkozzanak, mi most bármikor elérhetjük Őt. A Biblia azt mondja, „Sőt ezen kívül még dicsekszünk is Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által, aki által most részesültünk a megbékélésben." (Róma 5:11) Az Istennel való barátság lehetséges Isten kegyelme és Jézus áldozata által. „Mindez pedig Istentől van, aki megbékéltetett minket önmagával Krisztus által, és nekünk adta a békéltetés szolgálatát." (2Kor. 5:18) 

Egy régi egyházi ének mondja: „Mily hű barátunk Jézus", valójában Isten hív, hogy csatlakozzunk a három személy szövetségébe a Szentháromsághoz: az Atya (1János 1:3), a Fiú (1Kor 1:9) és a Szentlélek (2Kor 13:14) szövetségébe.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Saját életedben hogyan tapasztaltad meg Isten barátságát?
  • Hogyan változik Istennel való kapcsolatod, ha hiszel és bízol benne, mint a legjobb barátodban?
  • Mit jelent a Szentháromságban lévő három személy barátsága?

*(Daily Hope by Rick Warren 2019.02.14.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása