Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten imáidon keresztül mutatja ki jóságát

2019. március 03. 03:00 - Besther

"Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek." (Máté 7:7)

Amikor elfelejted, hogy Isten milyen elszántan szeretne neked segíteni, akkor elkezded saját kezedbe venni a dolgokat, nem kérdezed Őt, és nem kéred a segítségét.  

Talán megkérdezed Istent a "nagy dolgokról", de a "kis dolgokról" már nem. Valójában Istennek minden kicsi. Isten szemében egyik kérésed sem túl nagy! Ő számon tartja minden egyes hajszáladat és azt is tudja, hogy hány darab esett be ma reggel a mosdókagylódba.  

Istennek nem kellemetlen, nem zavaró, amikor kérsz tőle valamit. Ő első helyre teszi az imádságot. Ezért mondja az Újtestamentum több mint hússzor, hogy kérjünk akármit imádságban: "Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek." (Máté 7:7)

Ha valami elég nagy ahhoz, hogy aggódj miatta, akkor elég nagy az imádkozáshoz is. Az aggódás nem hoz megoldást, de az imádság igen.

Isten pont úgy növeli a hited és a bizalmad, ahogy egy szülő tanítja gyermekét bizalomra maga iránt (Lukács 11:13). Először a gyermeknek fel kell ismernie, hogy valami hiányzik neki, valamire szüksége van. Másodszor a gyermeknek el kell mondania, mit szeretne, és legvégül a szülő megadja neki, amit szeretne.

Isten ugyanezt a rendszert használja, hogy megtanítsa neked, hogyan bízz benne. Van valami kérésed vagy kívánságod. Ezt elmondod Istennek. Ő ezt megadja neked és így megtanulod, hogy még inkább bízhatsz benne. Ha nem beszélsz kívánságaidról Istennek, akkor hogyan növekedhetnél hitben? Ez az egyetlen útja annak, hogy ezt megtanuld.

Isten, akkor tudja jóságát kimutatni, ha kéred Tőle. A válaszára viszont türelmesen kell várnod. Sokszor azért nem ad rögtön választ, mert ezzel teszi próbára hitedet.

Úgy tanulunk meg megbízni Istenben, ha megtapasztaljuk, milyen számtalan módon tudja kéréseinket és imáinkat megválaszolni. Ez emlékeztet minket arra, hogy Isten megbízható és rá mindig számíthatunk.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen gondolatok tartanak távol attól, hogy Isten segítségét kérd (olyanok, mint "Nem szolgáltam rá Isten jóságára?", "Először keményen kell dolgoznom." vagy "Isten jó, de talán nem mindig.")?
  • Isten leginkább a pénzen és a pénzügyeken keresztül szereti próbára tenni a hitünket. Mit gondolsz, miért van ez így?
  • Mire van szükséged ma? Kérd Isten segítségét, de kezdésként először adj hálát neki az eddig kapottakért!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.24.)

Szólj hozzá!

Mi történik, amikor megfeledkezünk Isten jóságáról?

2019. március 02. 03:00 - Anika Enikő

“Mid van, amit nem kaptál? Ha pedig mindened, amid van, Istentől van és tőle kaptad, akkor mit dicsekszel, mintha nem kaptad volna?” (1 Korintus 4:7, GNT fordítás)

 

Tegnap arról beszéltünk, hogy az Isten jóságában való bizalom, hogyan segít nekünk szembenézni az élet küzdelmeivel.

De mi történik akkor, amikor megfeledkezünk Isten jóságáról? Amikor elfelejtjük Isten jóságát, elkezdjük a magunk érdemének tekinteni az Isten által tett dolgokat.

 A Lukács 12-ben, Jézus elmond egy történetet egy gazdag emberről, aki nagyon sikeres volt, ám nem tulajdonított semmit az Istennek. Ez az ember azt gondolta, hogy a vagyonát csupán magának köszönheti. Isten azt mondja neki: “Te bolond. Ma este meg fogsz halni és mindent, amit felhalmoztál, oda fogom adni valaki másnak, aki értékelni fogja, és hálás lesz értük nekem.”

Ez kijózanító figyelmeztetés!

Az önteltséggel teli hálátlanság az a bűn, amivel Sátán kirúgatta magát a mennyből, és ez minden bűnünk forrása. Amikor elkezdesz nem hálával gondolni Istenre, akkor bajba kerülsz: “Igen (az emberek) megismerték Istent, mégsem dicsőítették vagy áldották Istenként, hanem hiábavalóságokra jutottak gondolkodásukban, és értetlen szívük elsötétedett.” ( Róma 1:21)

A saját maga erejéből lett sikeres ember problémája az, hogy elkezdi dicsérni magát ezért. Talán a következőket gondolja: Álljunk csak meg itt egy percre! Én magam hoztam létre ezt az egész vállalkozást a saját két kezemmel.  De ki adta a két ép kezeidet? Teljesen egymagam gondoltam ki az üzleti tervet. De kitől kaptad az elmédet és a gondolatokatA homlokom verejtékével jutottam el oda, ahol most vagyok. De ki adta neked a képességet arra, hogy ilyen keményen tudj dolgozni?

“Mid van, amit nem kaptál? Ha pedig mindened, amid van, Istentől van és tőle kaptad, akkor mit dicsekszel, mintha nem kaptad volna?” (1 Korintus 4:7, GNT fordítás)

Mindened amid van az életben – a képességed, hogy láss és hallj, hogy egyél, a szabadságod, a gondolataid – azért Istennek tartozol. Ha nem létezne Isten jósága, nem tudnál levegőt sem venni. Egyáltalán nem léteznél, ha Isten nem szeretne téged.

A hálátlanság - valójában - az istentagadás egyik gyökere. Amikor hálátlan vagy, akkor elkezded elutasítani vagy még inkább, tagadni mindazt, amit Isten tett. És innentől már csak egy kis lépés kell ahhoz, hogy tagadd Isten létezését.

Az igazság mégis az, hogy nem kell nagyon sokat tudnod és nem kell jól ismerned a Bibliát ahhoz, hogy sokat tudj, és jól ismerd Istent. Mindössze annyit kell tenned, hogy kimész a természetbe. A Biblia ekképpen írja: “Isten örök hatalma és isteni természete ugyan emberi szemmel nem látható, de mégis világosan érzékelhető és megérthető, mert a világ teremtése óta mindenki láthatja és tanulmányozhatja Isten teremtményeit.” (Róma 1:20)

Amikor elkezded kétségbe vonni Isten jóságát, akkor csak lépj ki az ajtón és nézz körül!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Menj ki egy percre a természetbe, nézz körül és gondolkodj el Isten jóságáról! Töprengj el azon, mi van a dolgok neve mögött (napsugár, hó, fák)! Mit veszel észre, amikor mélyebbre mész?
  • Milyen jó dolgokat szeretnél tenni az életben?
  • Isten jellemének helytelen értelmezése miként és hogyan torzítja, ferdíti el életünk távlatait? Hogyan tesz bennünket zavarttá és sötétté a Róma 1:21 versei alapján?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.23)

Szólj hozzá!

Lehet, hogy rossz helyeken keresed a gondosodást?

2019. március 01. 03:00 - Anika Enikő

“Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm. Füves legelőkön terelget, csendes vizekhez vezet engem. Lelkemet felüdíti, igaz ösvényen vezet az ő nevéért. Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem. Asztalt terítesz nekem ellenségeim szeme láttára. Megkened fejemet olajjal, csordultig van poharam. Bizony, jóságod és szereteted kísér életem minden napján, és az Úr házában lakom egész életemben.” (Zsoltárok 23)

 

 

A 23. Zsoltár elmagyarázza nekünk, hogy Isten miként és hogyan fejezi ki jóságát az életünkben. Ezek a jótétemények, nem azért elérhetőek a számunkra, mert mi jók vagyunk, hanem azért mert Isten jó. Amikor valóban megérted Isten jóságát - ahogy az a 23. Zsoltárban jelenik meg -, az meg fogja erősíteni a hitedet. Ekkor képes leszel elmondani a következőket:

  1. Isten minden igényemet és szükségemet megadja, tehát nincs semmi okom aggodalmaskodni.
  2. Isten segít nyugalmat és békességet találnom.
  3. Isten felfrissít és felüdít engem, amikor kimerültem.
  4. Isten vezet engem, hogy helyes döntést hozzak.
  5. Isten velem lesz a félelmekkel teli és sötét napjaimon.
  6. Isten megvéd és biztonságban tart engem.
  7. Isten támogatni fog engem akkor is, ha konfliktusok vannak körülöttem.
  8. Isten pártfogásában fog tartani.
  9. Isten sokkal több áldással tölti meg a szívemet, mint, amit el tudok képzelni.
  10. Isten megóvja a jövőmet, és egy nap elvisz engem a mennybe.

Amikor Jézus eljött a Földre és meghalt a bűneinkért a kereszten, akkor ezzel megnyitotta az ajtót számunkra ahhoz, hogy Isten jóságának minden jutalmát megkapjuk. Azért nevezzük JÓ pénteknek an angolban a Nagypénteket, mert Isten jó volt hozzád és hozzám! Ám Jézus számára, nem volt jó a Nagypéntek. Neki fájdalmas volt és kínzásokkal teli. Jézus önként mondta ezt: “Senki nem veheti el tőlem, hanem önként adom oda az életemet.” (János 10:18, GNT fordítás) Isten jóságának végső kifejezése az, hogy Isten elküldte a Megváltót, hogy érted haljon meg.

Jézus a következőt mondja: “Én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek. Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért.” (János 10:10-11)

Mindenkinek szüksége van arra, amit Isten kínál. Ám lehet, hogy te nem a megfelelő helyeken keresed? Sok ember azt  várja, hogy a fent felsorolt 10 szükséglet a munkájában, a bankszámláján, a barátságaiban, a szerelmi kapcsolataiban, a gyerekeiben vagy a családjában teljesedik be. Isten azonban azt mondja neked: “Nálam keresd. Én vagyok minden jó forrása az életedben.”

A stressz legfőbb oka életedben az, hogy nem Isten jóságára összpontosítasz. Amikor úgy döntesz, hogy bízol Isten jóságában, akkor képes leszel reménységgel szembenézni a küzdelmekkel, és képes leszel megújítani a hitedet .

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Tölts minden nap  néhány percet a héten azzal, hogy elismétled a 23. Zsoltár első hat versét és megtanulod kívülről. Ha már tudod fejből ezeket az igeversek, az vajon miként tud segíteni neked?
  • Nézd végig a 10 pontos listát Isten jóságáról az áhítatban és gondold át, hogy Isten mellett kihez, kitől vagy mitől vártad a szükségeidnek ilyenfajta betöltését!
  • Miként és hogyan ad erőt az, ha Isten jóságára összpontosítasz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.22)

Szólj hozzá!

Isten jóságában élni

2019. február 28. 03:00 - daniella_89

"Isten mindig jó. Mindig szerető és kedves, és hűsége továbbszáll nemzedékről nemzedékre" (Zsolt. 100:5 TLB fordítás)

rainbow-1.jpg


Ha keresztény családban nőttél fel, talán te is megtanultad ezt a gyermek imádságot: "Isten nagyszerű. Isten jó. Köszönjük meg neki az ennivalónk! Ámen!" Bár egyszerű, ez az ima mégis magába foglalja Isten egyik kulcsfontosságú jellemvonását: a jóságát.

Tényleg igaz, hogy Isten mindig jó? Teljesen igaz - de sok ember nem úgy éli az életét, mintha hinne ebben. Több ok is nehezíti, hogy higgyünk Isten jóságában, például, mikor fájdalmakat élünk át. Elfelejtjük Isten jóságát akkor is, ha konfliktusba kerülünk. Mikor depressziósak, lehangoltak vagyunk, azt gondoljuk, hogy ez mindenki másnak szól, csak nekünk nem. Ha aggódunk, vagy stresszelünk, úgy tűnik, nem tudunk rálelni - sokkal kevesebet is gondolunk - Isten jóságára, habár ott van előttünk.

Hogyan bízhatunk tehát Isten jóságában, ha nem érezzük? Az Ő igéje újra és újra emlékeztet rá minket: "Isten mindig jó. Mindig szerető és kedves, és hűsége továbbszáll nemzedékről nemzedékre" (Zsolt. 100:5 TLB fordítás).

Fontos, hogy összpontosíts Isten jóságára - ez perspektívát ad a legsötétebb napjaidon, amikor a legnagyobb szükséged van erre. Ha elfelejted Isten jóságát, az mindenféle nehézséghez vezet.

Isten magabiztos életet szán neked, még a legnehezebb napjaidon is. Bizonyosságot akar adni. Meg akar védeni. Olyan életet szán neked, amely bővelkedik, és hatással van a világra. Olyan életet akar adni, amely telve van nagylelkűséggel. Ki nem akarja ezt? Ki az, akinek nincs erre szüksége?

Ha elhiszed és megérted Isten jóságát, ez gyökeresen meg fogja változtatni az életedet és a kapcsolataidat. Nem leszel ugyanaz többé!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan mutatta meg neked Isten az Ő jóságát? Hogyan segít neked a fájdalmadban az Ő múltbéli gondoskodására való visszaemlékezés?
  • Miért ad magabiztosságot az Isten jóságába vetett hit?
  • Milyen igeversek emlékeztetnek még Isten jóságára?

 

(* Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.21.)

Szólj hozzá!

Ne engedd, hogy a félelem megakadályozza barátságaid elmélyítését

2019. február 27. 03:00 - Lilla:)

"Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét." (2. Timóteus 1:7., Újfordítás)

Amikor csordultig vagyunk félelemmel és aggodalmakkal, nem tudunk egymáshoz közelebb kerülni. Távol tartjuk magunktól a környezetünket. Félünk az elutasítástól, a manipulációtól, a sebezhetőségünktől, a fájdalmaktól és hogy kihasználhatnak minket. Ezek a félelmek mind elválasztanak minket a másiktól.

Ez a félelem egyidős az emberiséggel. Amikor Ádám és Éva bűnbe esett, Isten jött és kereste őket, amire Ádám ezt felelte: "Féltem és elrejtőztem." Nagyon régóta csinálják már ezt az emberek. Megijedünk és elbújunk. Elrejtőzünk igazi valónk elől is.

Nem engedjük meg másoknak, hogy igazán megismerjenek minket. Nem engedjük, hogy belénk lássanak. Miért? Mert aggódunk, hogy mi lesz akkor ha meglátják milyenek vagyunk és nem tetszik nekik - bonyolult helyzetbe kerülünk. Balszerencse. Miért is félek elmondani neked, ki is vagyok? Mert ha elmondom és nem tetszik neked, akkor elutasítottsággal és csalódottsággal kell együtt élnem. Így tehát álarcot viselünk és szerepet játszunk.

A félelem viszont három szörnyű dolgot tesz a kapcsolatokkal.

A félelmeink védekező magatartásra kényszerítenek. Félünk leleplezni magunkat, ezért védelmi állásba helyezkedünk. Amikor valaki kiszúrja a gyengeségünk, azt megtoroljuk és védekező üzemmódba kapcsolunk.

A félelmeink távolságtartásra késztetnek. Nem engedjük közel magunkhoz az embereket. Vissza akarunk vonulni. El akarjuk rejteni az érzéseinket. Nem akarunk nyitottak és őszinték lenni. Védekező és távolságtartó emberré válunk.

A félelmeink követelőzővé tesznek. Bármikor amikor bizonytalanságban érezzük magunkat, minél bizonytalanabb a helyzet, annál jobban próbáljuk irányításunk alá vonni. Mindig arra törekszünk, hogy a miénk legyen az utolsó szó. Mi akarunk irányítani, vezetni. Ezek mind a félelem és bizonytalanság jelei.

Hol találhatod meg a magabiztosságot és a bátorságot ahhoz, hogy meg tedd az első lépést valaki felé, hogy bensőségesebb kapcsolatba kerülhessetek?

Isten Szent Szellemére van szükséged. Pál azt mondja nekünk a 2. Timóteus 1:7-ben, "A Szent Szellemért, Isten ajándéka nem az, hogy féljetek az emberektől, hanem hogy bölcsek és erősek [más szóval: bátrak] legyetek, és szeressétek őket, élvezzétek a velük töltött időt" (TLB fordítás).

Honnét tudhatod, hogy betöltött-e a Szent Szellem? Bátrabb vagy a kapcsolataidban. Szereted az embereket. Szeretsz velük lenni. Nem félsz tőlük, mert Isten Szelleme az életed része. A Biblia azt mondja, hogy "Isten a szeretet" és "a szeretet legyőz minden félelmet". Minél inkább részese Isten az életednek, annál kevésbé kap helyet benne a félelem.

Tehát ha fel szeretnéd venni bárkivel is a kapcsolatot, a kiindulópont a következő: tarts szünetet, imádkozz és mondd: "Istenem, adj nekem bátorságot, hogy megtehessem az első lépést!" Ezek után odamehetsz ahhoz a személyhez, akivel meg szeretnél ismerkedni.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan tart távol a félelem és az aggódás attól, hogy elmélyítsd a barátságaidat? Mik ezek a félelmek és aggodalmak?
  • Mikor küzdesz leginkább azzal a félelmeddel, hogy az emberek meglátják milyen is vagy valójában? Vagy ez többé már nem okoz neked gondot? Hogyan sikerült legyőznöd ezt a félelmet?
  • Hogyan tapasztaltad meg a magabiztosságot és bátorságot, amikor megtetted az első lépéseket valaki felé és kezdtél el bensőségesebb kapcsolatot kiépíteni?

(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása