Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Két terület, ahol Isten azt akarja, hogy lassíts

2020. január 11. 03:00 - FodorImi

20200111.jpg

„Tartson meg minket [Isten], hogy őrá figyeljünk, neki szenteljük magunkat, és figyelve az útjelzőkre az ő útján járjunk egész életünkben, olyan iramban és ritmusban, amint azt az elődeinknek parancsolta” (1Kir 8,58 The Message fordítás).

Az időzítéssel foglalkozó sorozatunknak ma van az utolsó napja. Áttekintettük az időket, amikor Isten azt akarja, hogy gyorsan mozdulj, és az alkalmakat, amikor lassítanod kellene. Gondoljunk át még két alkalmat, amikor Isten azt akarja, hogy lassíts le!

Először is, cselekedjünk lassan és megfontoltan bármely jelentős döntéshozás előtt. A példabeszédek könyve sokat beszél erről. A 21. fejezet 29. verse azt mondja: „A gonosz emberek útja ámítás, Isten emberei azonban gondolkoznak, mielőtt lépnek” (CEV fordítás).

A példabeszédek könyve 4. fejezetének a 26. verse pedig azt mondja: „Fontold meg lábaid ösvényét, akkor minden utad biztos lesz” (ESV fordítás). Mit jelent az, hogy „fontold meg”? Azt jelenti, hogy gondolkodj róla, elmélkedj rajta, vagy gondosan vegyél mindent tekintetbe. Gyorsan nem tudsz megfontolt lenni.

Mikor fontos megfontolnod az útjaidat? Amikor nagy döntéseket hozol. Ez lehet szakmai előmeneteled, lehet változás a szolgálatodban, lehet egy házastársaddal kapcsolatos választás, vagy egy jelentős pénzügyi tranzakció.

A meggondolatlan döntéseink között első helyen áll a költekezésünk. Ezért van olyan sok ember adósságban. Mi a megoldás? „Tervezz gondosan, és lesz bőven, ha túl gyorsan cselekszel, sosem lesz elég” (Péld 21,5 GNT fordítás).

Még egy alkalom, amikor lassúnak kell lenned: amikor várod, hogy a mag, amit elvetettél, növekedjen.

A Biblia sokat beszél a vetésről és az aratásról. Amikor elvetsz egy magot, aratni fogod a termését.

Ez történik életed minden területén. Ha kedvességet vetsz, kedvességet fogsz aratni. Ha pletykát vetsz, pletykát fogsz aratni. Ha nagylelkűséget vetsz, nagylelkűséget fogsz aratni. Amit vetsz, azt aratsz.

Van azonban mindig egy időtartam, egy késés a vetés és az aratás között. Az nem lehet, hogy a földbe teszel egy magot, és másnap egy almafád legyen.

Arra is emlékezz, hogy a vetés és aratás törvénye szerint mindig többet kapsz, mint amennyit vettettél. Amikor egyetlen gabona magot elvetsz, nem egy magot fogsz aratni. Egy gabonaszárat fogsz aratni néhány kalásszal, amelyek mindegyike magokat rejt. Az egy mag megsokszorozódik, többet kapsz vissza, mint amennyit vetettél.

Lehet, hogy úgy érzed, hogy már nagyon hosszú idő eltelt az aratásra várva. Íme egy ígéret a számodra: „Abban az időben, melyet elhatároztam, az én szavaim valóra válnak. Bízhatsz abban, amit a jövőről mondok. Lehet, hogy hosszú ideig tart, de várd türelemmel, meg fog történni” (Hab 2,3 CEV fordítás).

Amikor elkezded az új esztendőt, tudd, hogy bízhatsz Isten időzítésében. Valamikor Isten azt akarja, hogy menj gyorsan, és valamikor pedig azt mondja, hogy haladj lassan, de az ő sebessége mindig helyes.

Salamon egyike volt a Biblia legnagyobb királyainak. Kezdjük az esztendőt azzal az imádsággal, amit ő imádkozott: „Tartson meg minket [Isten], hogy őrá figyeljünk, neki szenteljük magunkat, és figyelve az útjelzőkre az ő útján járjunk egész életünkben, olyan iramban és ritmusban, amint azt az elődeinknek parancsolta” (1Kir 8,58 The Message fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen fontos döntések előtt állsz ebben az évben, amelyeknek a meghozatala azt kívánja, hogy lassíts le?
  • Milyen termést arattál az életedben az elmúlt évben? Ebben az új évben milyen magokat akarsz vetni?
  • Mely területeken kell bíznod Isten időzítésében ebben az évben? Mely területeken akarja Isten, hogy lassíts? És hol gyorsíts?

(* Daily Hope by Rick Warren – 2020.01.04.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása