Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten nem kényszerít minket, választási lehetőséget ad nekünk

2020. január 12. 03:00 - gabormel

20200112.jpg

„Ma választás elé állítalak. Választhatod az életet és a sikert, vagy a halált és a kárhozatot. Megparancsolom, hogy legyetek hűek az ÚRhoz, azon az úton járj, amit mondott neked megtartva törvényeit és tanításait. Arra készülsz, hogy átkelj a Jordán-folyón, és birtokba vedd a földet, amit ő ad neked. Ha engedelmeskedsz neki, élni fogsz, sikeressé és hatalmassá válsz” (5Móz 30,15–16 CEV fordítás).

Sok ember hatalmas tévedésben van Istent illetően. Tudják, hogy Isten megtervezte a létezésüket, és hogy célja van az életüknek. Azonban tévednek azzal kapcsolatban, hogy Isten az életük minden részletét előre megtervezte. Azt hiszik, nincs választásuk.

Valójában a Biblia pont az ellenkezőjét tanítja. Igen, Istennek van terve és célja az életedre nézve, de nem automatikus. Elmulaszthatod.

Azért, mert Isten nem fog arra kényszeríteni, hogy élvezd azt a tervet, amelyet számodra készített. Megadja neked a választás lehetőségét, hogy elfogadd, vagy visszautasítsd a megváltását. Választhatsz, hogy engedelmeskedsz parancsainak, vagy megszeged azokat. Dönthetsz arról, hogy követed vagy elutasítod azt a célt, amelyre teremtett. Túl sok ember téveszti el az életcélját, mivel rossz döntéseket hoznak.

A Biblia újra meg újra mondja, hogy Isten nem fog arra kényszeríteni, hogy tedd az akaratát.

Amikor Mózes a 400 éves rabszolgaságot követően kivezette a zsidó népet Egyiptomból a sivatagba, mesélt nekik a tejjel-mézzel folyó földről – a nagy, bőséges áldás földjéről -, amelyet Isten ígért nekik. Ez annyira különbözött volna a rabszolgaság éveitől.

De mielőtt bementek az Ígéret Földjére, Isten Mózesen keresztül elmondta az embereknek ugyanazt, amit neked is: „Ma választás elé állítalak. Választhatod az életet és a sikert, vagy a halált és a kárhozatot. Megparancsolom, hogy legyetek hűek az ÚRhoz, azon az úton járj, amit mondott neked megtartva törvényeit és tanításait. Arra készülsz, hogy átkelj a Jordán-folyón, és birtokba vedd a földet, amit ő ad neked. Ha engedelmeskedsz neki, élni fogsz, sikeressé és hatalmassá válsz” (5Móz 30,15–16 CEV fordítás).

Isten választást adott nekik. Azt akarta, hogy népe élvezze az Ígéret Földjének javait. Azonban nem akarta arra kényszeríteni őket, hogy fogadják el. A választás az övék volt.

Ez az üdvösség jelképe: kikerülni a bűn rabszolgaságából a Krisztusban lévő szabadságba. Annak érdekében, hogy élvezhessék az Ígéret Földjén az életet, az izraelitáknak azt kellett választaniuk, hogy engedelmeskednek Istennek. Neked is választanod kell, hogy elfogadod-e Isten üdvösségét, és a jó dolgokat, amit a számodra tervezett.

Isten egy bábbá tehetett volna téged, de nem tette. Megadta neked a választás képességét. Ha rosszul választasz, az a legnagyobb átok. Ha bölcsen döntesz, ez a legnagyobb áldás. Isten ma választási lehetőséged ad neked az élet – választva az üdvösséget és az ő útját – vagy a halál között. Melyik utat fogod választani?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A robotpilóta életet élsz, vagy Isten rád vonatkozó tervének követését választod?
  • Ha nem fogadtad el Isten üdvösségének ajándékát, mi akadályoz meg abban, hogy ezt válaszd?
  • Hogyan láttad, hogy Isten jó ígéretei valóra válnak, amikor az ő útjának követését választottad?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása