Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Istent vagy a pénzt szolgálni?

2020. február 11. 03:00 - Lencsés Tamás

20200211.jpg

„Senki sem szolgálhat két mesternek... Nem szolgálhatjátok Istent is és a pénzt is” (Lk 16,13 NIV fordítás).

Ha Isten úgy szól hozzád, hogy adj el valamit azonnal, és te azt válaszolod: „Istenem, bármi mástól megválok, csak ettől nem”, akkor nem te birtoklod azt a dolgot, hanem ő birtokol téged. Isten próbára fog tenni téged, hogy valójában mi a legfontosabb az életedben úgy, hogy arra kér, válj meg attól, amihez a leginkább ragaszkodsz.

Lukács evangéliuma 16. fejezetének 13. verse mondja: „Senki sem szolgálhat két mesternek... Nem szolgálhatjátok Istent is és a pénzt is” (NIV fordítás).

El kell döntened, hogy kit, vagy mit fogsz szolgálni, és az adakozásod fogja megmutatni a döntésed. Amennyiben Isten a te életed ura, akkor neki kellene a pénztárcád urának is lennie.

Volt egyszer egy gazdag ember, aki messze a tizede felett adakozott a kereszténység ügyeinek. Azt mondta, hogy évekkel korábban találkozott egy pénzügyi tanácsadóval. Már egy jó ideje beszélgettek, amikor a tanácsadó egy papírlapot vett elő. Egy dobozt rajzolt a lapra, majd azon kívül egy pénzt ábrázoló dollár jelet és egy Krisztust ábrázoló keresztet. Azt mondta: „Látom, két dolog verseng a figyelmedért. Nem tudok segíteni megtervezni az életed, amíg el nem mondod nekem, hogy melyiket akarod a doboz közepén látni, hogy az képviselje az életed.” A gazdag ember egy pillanatra elgondolkodott, majd azt mondta: „Azt akarom, hogy Krisztus legyen az életem középpontjában.” Ez volt a fordulópont. Ekkor kezdett el az örökkévalóságba befektetni.

Ha valaki rajzolna egy dobozt, és megkérdezné, mi van a te életed középpontjában: keresztet, vagy dollár jelet tennél oda? Vajon a bankszámlakivonatod alátámasztaná a válaszod? Mondhatod, hogy valami első helyen szerepel az életedben, de az időd és pénzed elköltésének módja felfedi az igazságot.

Az életedben két kulcsfontosságú, a pénzügyeidet érintő választás van: ki lesz a te mestered, és hová fogod a pénzed adni? Az örökkévalóságnak vagy itt és most a jelennek?

„Raktározzatok magatoknak gazdagságot a mennyben, ahol a moly és a rozsda nem pusztíthatja el, és a rablók nem tudnak betörni, és nem lophatják el. Mert a szíved mindig ott lesz, ahol a te gazdagságod van” (Mt 6,20–21 GNT fordítás).

Istennek nincs szüksége a pénzedre. Ő azt akarja, amit az mutat: a szívedet. Megmutathatod Istennek, hogy övé a teljes szíved azzal, hogy átadod neki a pénzed feletti irányítást, és vállalod, hogy megadod azt, amire kér, hogy ezzel szolgálj neki és másoknak.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit akarsz, mi legyen a dobozod középpontjában? Miként késztet ez arra, hogy változtass az életeden?
  • Mit kezdhetsz ma el tenni, hogy az adakozásod megmutassa, kit vagy mit akarsz, hogy a mestered legyen?
  • Miként befolyásolja a tizedhez való hozzáállásod a tudat, hogy Istennek nincs szüksége a pénzedre?
  • Miért ilyen szoros a pénzhez fűződő kapcsolatunk?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.04.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása