Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Örülj, amikor Isten jó másokhoz!

2020. március 02. 03:00 - daniella_89

20200302.jpg

„Örüljetek azokkal, akik örülnek, és sírjatok azokkal, akik sírnak!” (Róm 12,15 ESV fordítás).

Amikor látjuk, hogy Isten jó és kegyelmes másokhoz, neheztelés helyett inkább örüljünk!

A szőlőskerti munkások a példázatban ennek éppen az ellenkezőjét tették: „Az először felbérelt munkások azt gondolták, ők többet kaphatnak majd, mint a többiek. De amikor ugyanannyit kaptak, panaszkodni kezdtek a szőlőskert tulajdonosának... [Ő pedig ezt mondta:] »Azért vagytok irigyek, mert én nagylelkű vagyok?«” (Mt 20,10–11.15 CEV és NIV fordítás). Azok, akik egész nap dolgoztak, pontosan annyit kaptak, mint amennyiben megállapodtak. Nem lettek becsapva, mégis rossz néven vették, hogy mások, akik csak a nap utolsó szakaszában dolgoztak, ugyanannyit kaptak. Ahelyett, hogy örültek volna a fizetségüknek, nehezteltek.

Pál levele a rómaiakhoz 12. fejezetének 15. versében a Biblia ezt mondja: „Örüljetek azokkal, akik örülnek, és sírjatok azokkal, akik sírnak!” (ESV fordítás). Az igevers második részét sokkal könnyebb megtenni, mint az elsőt. Könnyű sírni azokkal, akik sírnak. Ha valaki nehéz időszakon megy keresztül, azzal könnyű együttérezni.

Sokkal nehezebb viszont örülni annak, ha másnak sikerül valami. Sokszor nem kezeljük jól más emberek sikerét. Sőt, néha fenyegetőnek érezzük ezt magunkra nézve, és neheztelünk. Ez azért van, mert a mi fejünkben a világ egy hatalmas torta, ami szeletekre van felosztva. Azt gondoljuk, ha valaki egy picivel nagyobb szeletet kap, mint mi, akkor a mi szeletünk kisebb lesz.

Ez helytelen gondolkodás, hiszen Istennek bőségesen van készlete, és soha nem fogy ki az áldásokból. Sosem fogy ki a kegyelemből sem. Bőségesen jut mindenkinek. És csak mert Isten megáld valaki mást, az nem jelenti azt, hogy nincs számodra is elég áldása. Ő téged is meg akar áldani, de lehet, hogy másképpen.

Az irigység megakadályozza, hogy részesei legyünk mások örömének. Ennek eredményeként nem tudunk örülni annak, ami a világban történik, és nagyon rosszul fogjuk érezni magunkat a mindennapokban.

De ha úgy döntesz, hogy örülsz, amikor Isten jó másokhoz, akkor mindig örülhetsz, mert valami jó mindig történik valakivel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan látod Isten kezét abban, ahogy áldásait kifejezetten a te életedre vonatkozóan alakítja?
  • Gondolkozz el azon, hogy Isten mostanában hogyan áldott meg embereket körülötted! Hogyan tudsz együtt örülni velük?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.24.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása