Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor irigy vagy, Istennel állsz csatában

2020. március 04. 03:00 - ReveSz

20200304.jpg

„Barátom, nem csaptalak be. Pontosan annyit fizettem neked, amennyiben megállapodtunk. [...] Talán rád tartozik, hogy nekik ugyanannyit akarok fizetni, mint neked? Nincs jogom azt tenni a saját pénzemmel, amit akarok?” (Mt 20,13–15 CEV fordítás).

Amikor úgy tűnik, hogy Isten úgy áld meg egy embert, ahogyan téged nem, olyankor csak nyugodj meg, és bízz Istenben! Hidd, hogy ő tudja, mi a legjobb neked, és bízz benne, amikor az élet igazságtalannak mutatkozik.

Az árulja el, hogy az irigység kezd belopózni az életedbe, amit mondasz. Ha észreveszed, hogy azt mondod: „ez nem igazságos”, máris beleestél az irigység csapdájába. Ilyenkor ilyeneket mondunk: „Ez nem igazságos! Miért ők? Miért nem én? Én ugyanolyan keményen dolgoztam, mint ők.”

Jézusnak a szőlőművesekről mondott példázatában a munkások úgy érezték, hogy igazságtalanul bántak velük. Nem azért, mert nem lettek a megállapodásnak megfelelően kifizetve, hanem mert azok, akik kevesebbet dolgoztak, ugyanazt a fizetséget kapták.

A Máté evangéliuma 20. fejezetének 12. versében ezt olvassuk: „Ezek az utolsó munkások csak egy könnyű órát dolgoztak, és te egyenlővé tetted őket velünk” (The Message fordítás). Hallani lehet az irigységet: „Mi egész nap robotoltunk a tűző napon. Mi különbek vagyunk, mint ők!”

Figyeld meg a következő versekben a tulajdonos válaszát, aki itt Istent képviseli: „Barátom, nem csaptalak be. Pontosan annyit fizettem neked, amennyiben megállapodtunk. [...] Talán rád tartozik, hogy nekik ugyanannyit akarok fizetni, mint neked? Nincs jogom azt tenni a saját pénzemmel, amit akarok?” (Mt 20,13–15 CEV fordítás).

Az irigység lényege a következő: Amikor irigy vagy, csatában állsz Istennel. Kételkedsz Isten jóságában az életedre nézve. Zokon veszed azt a döntését, hogy ő mást is megáld. Azzal vádolod, hogy nem igazságos, és hogy személyválogató, akinek vannak kedvencei. Nem hiszed el, hogy ő a legjobbat akarja neked.

Pedig Isten határtalan, feltétlen és soha meg szűnő szeretettel szeret mindenkit. Viszont ő nem egy automata. Nem intézhetsz el mindent egy imával, hogy aztán megkaphasd, amit akarsz. Istennek jó oka van rá, ha néha nem kapod meg azt, amit szeretnél. Ő jobban ismer téged, mint te saját magadat. Gyakorold a következő imát: „Istenem, bízom abban, hogy különleges terved van az életemre nézve, és hogy te jobban tudod, mint én, hogy éppen most mire van szükségem.”

Az irigység olyan tünet, mint a láz, az Istenben való kételkedés pedig olyan, mint a fertőzés. Amikor irigykedni kezdesz, azért teszed, mert kételkedsz Istenben. De van rá orvosság, méghozzá az, hogy elkezdesz bízni újra Istenben és az ő irántad való szeretetében.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor imádkozol, hogyan ad neked az Istenbe vetett bizalom nagyobb hitet vagy tisztánlátást?
  • Hogyan szeretnéd látni Isten szeretetét visszatükröződni a kapcsolataidban?
  • Most éppen milyen területen gyakorolod a bizalmadat Istenben? Hogyan tudod megmutatni neki, hogy bízol benne, hogy gondoskodik rólad és a jövődről?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.26.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása