Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szembesítsd az igazsággal, erősítsd meg szeretettel!

2020. március 10. 03:00 - gerbeaud

20200310.jpg

„Egy bátorító szó csodákat tesz” (Péld 12,25 TLB fordítás).

Egy egészséges, erős kapcsolat mindig két lábon áll: szembesít az igazsággal, és szeretettel erősít meg. Ha csak az egyik láb van meg a kapcsolatodban, az nem fog megállni. Szinte bármitől felborul!

Az igazság szabaddá tesz, de előtte megnyomorít. Nem köszönnéd meg, ha azzal jönnék ma hozzád, hogy „Igyunk meg egy kávét! Szeretnék rámutatni az életed azon területeire, amelyeken változtatnod kellene.” Azt felelnéd: „Mit gondolsz, ki vagy te?” Megsértődnél, lázadnál, ellenállnál és megmakacsolnád magad. Nyomorultul éreznéd magad, mert amikor az igazságot meghallod, az először fáj. A sebésznek néha ki kell vágnia a rákos daganatot a test gyógyulása érdekében.

Amikor „szeretetteljesen beszélsz az igazságról” valakivel, akkor méltatással kezdd és fejezd be, és a következő három dologban erősítsd meg:

1. szereted és törődsz vele,
2. imádkozol érte és segíted,
3. hiszel abban, hogy meg tud változni.

Pál ezt tette a korintusiakhoz írt első és második levelében. Mindkét levelét méltatással kezdi és fejezi be. Például Pál az első levelét ezzel kezdi: „Hálát adok értetek az én Istenemnek mindenkor”, a levél végén pedig azt írja: „Az én szeretetem legyen mindnyájatokkal a Krisztus Jézusban!” A kettő között nagyon kemény igazságokat mond. Méltatással kezdi és fejezi meg, de közben olyan megerősítéseket is ír a második levelében, mint „Nagy a bizalmam irántatok, és sok okom van arra, hogy büszke lehessek rátok” (2Kor 7,4 GW fordítás).

Vedd észre, hogy Pál az „és” szót használja. Soha ne használd a „de” szót szembesítéskor. Abban a pillanatban, hogy használod, bármit is mondasz előtte vagy utána, érvényét veszti és nem fogja a másik tudomásul venni: „Azt gondolom, hogy egy remek ember vagy, de...”, „Régóta barátok vagyunk, de...”. Ehelyett használd az „és” szót: „Egy remek ember vagy, és hiszem, hogy még ennél is jobb lehetsz”, „Nagyon jó a kapcsolatunk, és azt hiszem, egy-két dolgon még dolgoznunk kell” Ezt jelenti megerősíteni valakit.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a gyakorlati módszerek, amelyeket előre eltervezhetsz, hogy segítségül legyenek akkor, amikor szembesítesz valakit?
  • Hogyan használta más a megerősítést, amikor téged javított ki a múltban? Hogy éreztél?
  • Miért fáj néha az igazság?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.03.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása