Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az aggódás nem old meg semmit

2020. április 07. 03:00 - gabormel

20200407.jpg

„Ne aggódjatok az életetek miatt, hogy mit esztek vagy mit isztok; se a testetek miatt, hogy mibe öltöztök. Az élet nem több-e az ételnél és a test a ruhánál?” (Mt 6,25 NIV fordítás).

Az aggodalom alapvetően irányítással kapcsolatos kérdés: megpróbálni ellenőrzés alá vonni az ellenőrizhetetlent. Nem irányíthatjuk a gazdaságot, ezért aggódunk miatta. Nem irányíthatjuk a gyerekeinket, ezért aggódunk értük. Nem irányíthatjuk a jövőnket, ezért aggódunk amiatt is.

Azonban az aggódás soha nem old meg semmit! Csak nagy lánggal ég, de meleget nem ad.

Jézus a Hegyi beszédében négy okot is felsorol, hogy miért szükségtelen az aggódás.

1. Az aggodalom észszerűtlen.
Máté evangéliuma 6. fejezetének 25. verse azt mondja: „Ne aggódjatok az életetek miatt, hogy mit esztek vagy mit isztok; sem a testetek miatt, hogy mibe öltöztök. Az élet nem több-e az ételnél és a test a ruhánál?” (NIV fordítás).

Jézus azt mondja, hogy ha valami nem maradandó, ne aggódj miatta. Esztelenség olyan dolog miatt aggódni, amin változtathatsz. Amin pedig nem tudsz változtatni, azért fölösleges is aggódni. Akármelyiket is nézzük, nincs semmi értelme az aggódásnak.

2. Az aggodalom természetellenes.
Jézus a természetből merít példát Máté evangéliuma 6. fejezetének 26. versében: „Nézzetek az ég madaraira! Nem vetnek, nem aratnak, és csűrbe sem gyűjtenek, mennyei Atyátok táplálja őket. Nem értek ti többet náluk?” (NIV fordítás).

Isten teremtményei közül csak egyetlen egy van, aki aggódik, és az az ember. Mi vagyunk az egyetlenek, akik nem bíznak benne, és Isten szerint ez természetellenes.

3. Az aggodalom haszontalan.
Nem változtat semmin. Máté evangéliuma 6. fejezetének 27. verse ezt mondja: „Bárki közületek, aki aggodalmaskodik, megtoldhatja-e az életét akár egy órával is?” (NIV fordítás). Amikor egy probléma miatt aggódsz, az egy arasszal sem visz közelebb a megoldáshoz. Ez olyan, mintha egy hintaszékben ülnél: nagy aktivitás, sok energia és mozgás, de semmi előrehaladás. Az aggodalom nem változtat semmin, csak téged változtat meg: boldogtalanná tesz!

4. Az aggodalom szükségtelen.
Máté evangéliuma 6. fejezetének 30. verse így szól: „Ha Isten így öltözteti a mezei virágokat, amely ma virít, de holnap a tűzbe kerül, akkor benneteket nem sokkal inkább – ti kishitűek?” (NIV fordítás). Ha hiszel Istenben, nem kell aggódnod. Miért? Mert megígérte, hogy gondot visel mindarra, amire szükséged van: „Isten be fogja tölteni minden szükségeteket az ő dicsőségének gazdagsága szerint Krisztus Jézusban” (Fil 4,19 NIV fordítás).

Ide tartoznak a számlák, a kapcsolati konfliktusok, az álmok, a célok, a vágyak és az egészségügyi kérdések is, amelyekkel nem tudsz mit kezdeni. Isten minden szükségedet kielégíti Krisztusban.

Ne aggódj miatta!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten mely ígéreteire koncentrálhatsz az aggódás helyett?
  • Gondolj valamire, ami miatt aggódsz! Az aggódás helyett milyen lépést tudnál megtenni?
  • Az ima hogyan segít az aggódás leküzdésében?

Isten üdvösséget kínál neked, és ma van annak a napja, hogy ezt elfogadd.

Ha azt mondod, hogy „még nem”, valójában nemet mondasz Krisztusnak. A Biblia azt mondja Pál második levele a korinthusiakhoz 6. fejezetének 2. versében: „Most van az üdvösség napja. Ma készen áll arra, hogy megmentsen téged!” (TLB fordítás).

Hogy fogadod el az üdvösséget? Önmagadtól Isten felé fordulsz. Hiszel abban, hogy Krisztus belép az életedbe, megbocsátja a bűneidet, és azzá tesz, akivé szeretne tenni téged.

Ha készen állsz arra, hogy elfogadd Isten megváltását, imádkozhatsz így: „Jézus! Szeretnélek személyesen megismerni téged. Köszönöm, hogy meghaltál a kereszten a bűneim miatt. Megnyitom életem ajtaját, és elfogadlak téged Megváltómnak és Uramnak. Köszönöm, hogy megbocsátod a bűneimet, és örök életet adsz. Viselj gondot az életemre! Tegyél olyan emberré, amilyennek szeretnéd, hogy legyek!”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.31.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása