Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Elvégeztetett!

2020. április 13. 03:00 - nagynikoletta

20200412.jpg

„Ezután Jézus tudva, hogy már minden elvégeztetett; hogy beteljesüljön az Írás, így szólt: »Szomjazom.« [...] Amint Jézus megízlelte az ecetet, ezt mondta: »Elvégeztetett!« Aztán lehajtotta fejét, és meghalt” (Jn 19,28.30 NCV fordítás).

Jézus volt az egyetlen olyan személy, aki valaha mindent befejezett, ami a tányérjára került mielőtt meghalt.

János evangéliuma 4. fejezetének 34. versében, Jézus ezt mondja: „Az én eledelem az, hogy azt cselekedjem, amit Isten akar! Ő az, aki elküldött engem, és nekem be kell fejeznem azt a munkát, amivel megbízott” (CEV fordítás).

A mi szerencsénkre Jézus befejezte azt a munkát, amit Isten rábízott. A Bibliában ezt olvassuk közvetlenül azelőtt, hogy Jézus meghalt a kereszten az első Nagypénteken: „Ezután Jézus tudva, hogy már minden elvégeztetett; hogy beteljesüljön az Írás, így szólt: »Szomjazom.« [...] Amint Jézus megízlelte az ecetet, ezt mondta: »Elvégeztetett!« Aztán lehajtotta fejét, és meghalt” (Jn 19,28.30 NCV fordítás).

Amikor Jézus azt mondta, hogy „Elvégeztetett!”, az a győzelem kiáltása volt. A kifejezés ténylegesen egyetlen szó az eredeti görög nyelven is: tetelestai. Ez egy nagyon gyakori szó volt az ókori görög társadalomban, sok jelentéssel bír. Amikor Jézus kimondta ezt a szót a kereszten, utalást tett minden egyes jelentésre:

  • Ezt a szót használták a szolgálók és a dolgozók, akik visszatértek a vezetőjükhöz azzal a hírrel, hogy befejezték a munkát. Jézus befejezte azt a munkát, amelyet Isten bízott rá.
  • Ez egy jogi kifejezés, amelyet a bírók használtak annak bejelentésére, hogy a fogoly teljesen leszolgálta az idejét a börtönben. Jézus biztosította, hogy igazságot szolgáltassanak a mi bűneinkért.
  • Ez egy számviteli kifejezés, amely azt jelenti, hogy a tartozás teljes egészében megfizetésre került. Jézus teljes mértékben megfizetett a mi bűneinkért.
  • A művészek akkor használták ezt a kifejezést, amikor festéskor az utolsó ecsetvonásukkal aláírták a festményt. Jézus áldozata befejezte Isten nagyszerű remekművét azáltal, hogy lehetővé tette a teremtés csúcspontjának – nekünk –, hogy megszabaduljunk a bűneinkből.
  • A papok ezt a kifejezést használták akkor, amikor áldozatot ajánlottak Istennek, hogy kijelentsék: „Az áldozatbemutatás megtörtént”. Jézus kereszthalála áldozatbemutatás volt a mi bűneinkért.

Ez az egyetlen szó választja el a keresztyénséget a világ összes többi vallásától. Minden más vallás arról szól, hogy mit kell megtenned ahhoz, hogy helyreállítsd a kapcsolatod Istennel.

Jézus azt mondta: „Elvégeztetett!” Nem kell semmit tenned ahhoz, hogy hozzáférésed legyen Istenhez. Ő már mindent megtett! Neked csak bíznod kell benne.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan változtatja meg a felismerés, hogy Jézus befejezte a legfontosabb munkát érted, azt, ahogyan tekintesz az előtted álló feladatokra a mai napon?
  • A tetelestai szó öt jelentése közül, személy szerint melyik a legfontosabb számodra? Miért?
  • Mit tudhatunk meg Isten jelleméről azon tény alapján, hogy olyan utat készített számunkra az üdvösség felé, amely nekünk nem került semmibe?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.06.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása