Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan használd a Bibliát mint egy tükröt?

2020. április 21. 03:00 - managercoach.hu

20200421.png

„Mert ha valaki csak hallgatója az Igének, de nem cselekszi, olyan, mint az az ember, aki a tükörben nézi meg az arcát. Megnézi ugyan magát, de elmegy, és nyomban el is felejti, hogy milyen volt” (Jak 1,23–24).

Mikor néztél utoljára tükörbe? Valószínűleg minden nap belenézel, sőt talán egy nap többször is. Miért nézel tükörbe? Azért, hogy értékeld kinézetedet, majd aszerint cselekszel, amit látsz.

A Biblia azt mondja, Isten Igéje olyan, mint egy tükör: „Mert ha valaki csak hallgatója az Igének, de nem cselekszi, olyan, mint az az ember, aki a tükörben nézi meg az arcát. Megnézi ugyan magát, de elmegy, és nyomban el is felejti, hogy milyen volt” (Jak 1,23–24).

A tükör azt mutatja, hogyan nézel ki kívül, Isten Igéje azt mutatja, milyen vagy belül.

Láttad-e már valaha önmagadat a Bibliában? A zsidókhoz írt levél 4. fejezetének 12. verse azt mondja, hogy Isten Igéje megítéli szíved gondolatait és szándékait. Ezért van az, hogy sok ember nem olvas Bibliát. Félnek belenézni Isten szavainak tükrébe, és meglátni magukat, olyannak, amilyenek valójában.

Ha készen állsz Isten Igéjét tükörként használni, és felfedni a lelkedet, akkor Jakab levele 3 gyakorlatban használható módot mutat erre.

Először: olvasd! De ne csak felületesen olvasd! Olvasd gondosan úgy, ahogy Jakab levele 1. fejezetének 25. verse javasolja: „Aki gondosan beletekint a szabadság tökéletes törvényébe” (CSB fordítás). Általában csak belepillantunk a tükörbe, majd gyorsan tovább is megyünk, és már el is felejtettük, amit láttunk. De Isten azt akarja, hogy töltsünk időt azzal, hogy megszemléljük, mi látszik Igéjének tükrében.

Majd: értelmezd! Jakab levelének ugyanez a verse, beszél arról az emberről, akik nem csak belepillant Isten Igéjébe, hanem „megmarad abban” (Jak 1,25 EHV fordítás). Ez az ember visszatér Isten szavaihoz újra, meg újra. Jézus azt mondta követőinek: ”Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok” (Jn 8,31 NRSV fordítás). A 119. zsoltár 97. verse azt mondja: „Mennyire szeretem tanításodat! Egész nap azon gondolkodom” (NCV fordítás).

Végül: vésd az eszedbe a Bibliát! Jakab levele 1. fejezetének 25. verse beszél arról az emberről, aki miután elolvasta Isten Igéjét, nem felejti el, amit megtudott. Semmi sem tehet többet lelki életedért, mint ha kifejleszted azt a szokást, hogy memorizálod a Szentírást. A 119. zsoltár 11. verse azt mondja: „Szívembe zártam beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened” (KJV fordítás).

Van egy másik módja is annak, hogy emlékezz Isten Szavára: ha leírod azt, amit Isten tanított neked. A zsidókhoz írt levél 2. fejezetének 1. verse azt mondja: „A legnagyobb komolysággal kellene tehát figyelnünk a hallott dolgokra, nehogy bármikor elillanni hagyjuk” (KJV fordítás). Legközelebb, amikor az istentiszteleten, esteleg az elcsendesedési idődben Isten tanít neked valamit, írd azt le! Add neki „a legkomolyabb figyelmed”, hogy el ne illanjon.

Emlékszel? Az ember belenéz a tükörbe és annak függvényében, amit lát, változtat magán. Te is cselekedhetsz így, amikor úgy nézel Isten Igéjének tükrébe, hogy elolvasod, értelmezed és emlékezetedbe vésed azt.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj mostani életedre! Megtekintetted-e, és gondosan megszemlélted-e mostanában magadat Isten Igéjének tükrében? Mi az a mód, ahogy meg tudnád szemlélni Isten szavát ezen a héten?
  • Láttad-e valaha magadat a Biblia tükrében? Mit kezdtél azzal, amit láttál?
  • A Szentírás szándékos memorizálása, vagy annak lejegyzése, amit Isten tanít, két lehetséges módja annak, hogy emlékezz Isten Igéjére. Nézz vissza a mai Napi reményre! Válassz ki belőle egy Bibliai verset a memorizálásra, vagy írd le, amit Isten tanított abban, amit ma olvastál!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.14.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása