Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Erős meggyőződések kifejlesztéséhez: ismerd meg a Bibliát!

2020. május 03. 03:00 - Besther

20200503.jpg

„Ó, ha mindig ilyen lenne számomra a szívük, hogy engedelmeskedni akarnak parancsolataimnak!” (5Móz 5,29 TLB fordítás).

A meggyőződés olyan szilárd hit, mely formálja a viselkedésedet. Ez valami, amiben olyan erősen hiszel, hogy meghatározza  a cselekedeteidet. Míg a nézet egy olyan dolog, melyet megvitatsz, megtárgyalsz, addig a meggyőződés olyan dolog, amiért meghalnál.

Azok az emberek, akik a világban a legnagyobb változásokat hozták – akár jókat, akár rosszakat – nem a legokosabbak vagy a leggazdagabbak voltak. Olyanok voltak, akiknek a legmélyebb meggyőződéseik voltak.

Társadalmunk azt mondja, hogy minden érték megszerezhető. Ezzel azt mondja, hogy mindent megtehetsz, amit csak akarsz, erkölcsi korlátok nélkül.

Az igazság viszont az, hogy ha nem állsz ki valamiért, akkor bárminek bedőlsz majd. Ma olyan emberekre van szükség, akiknek van meggyőződésük, és tudják, hogy miben hisznek.

De ismerjük-e a jót és a rosszat a relativizmus korában? Lehetséges megkülönböztetni a jót a gonosztól?

Természetesen igen. Bizonyos dolgok teljesen jók. Bizonyos dolgok pedig abszolút rosszak.

Hogyan különböztetheted meg a jót a rossztól? Használd a Bibliát, Isten használati útmutatóját az életre.

A zsidókhoz írt levél 5. fejezetének a 14. verse ezt mondja: „A kemény eledel a nagykorúaknak való, akik állandó alkalmazás által képezték ki magukat, hogy meg tudják különböztetni a jót a gonosztól” (NIV fordítás).

Azok az emberek, akik ismerik az igazságot, Isten Igéjének szilárd ételéből lakmároznak. A Biblia segít nekik megkülönböztetni a jót a rossztól.

Amikor az amerikai államkincstár ügynökei azt tanulják, hogy miként különböztessék meg a hamis és a valódi számlákat, akkor nem tanulmányozzák a hamisakat. Idejüket azzal töltik, hogy a valódiakat tanulmányozzák. Aztán, amikor hamissal találkoznak, az ügynökök felismerik, hogy azok nem valódiak.

Ugyanez van Isten Igéjének igazságával is. Nem kell ismerned minden hamis, valótlan dolgot. Egyet kell tudnod: a Biblia igazságát. Aztán amikor jönnek a hazugságok, akkor látni fogod, hogy azok nem hasonlítanak az igazsághoz. 

Ahogy megismered az igazságot, úgy fog kifejlődni a meggyőződésed. Részesedni fogsz Isten értékeiben.

A Biblia azt mondja: „Ó, ha mindig ilyen lenne számomra a szívük, hogy engedelmeskedni akarnak parancsolataimnak!” (5Móz 5,29 TLB fordítás).

Isten felé fordul majd a szíved a meggyőződések fejlesztése által. És meggyőződéseid Isten Igéjének megismerése által fejlődnek ki.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan magyaráznád meg a különbséget a nézet és a meggyőződés között? Milyen nézeteid vannak? Milyen meggyőződéseid vannak?
  • Hogyan segített a Biblia abban, hogy egyéni, konkrét meggyőződést fejlessz?
  • Az emberek, akik megváltoztatják a világot, meggyőződéssel bíró emberek. Tölts időt imában, és kérd Istent, hogy segítsen neked szilárd meggyőződésű emberré válni, aki azokat a dolgokat értékeli, amiket ő értékel.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.26.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása