Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Jézus reményt kínál a rossz döntések számára

2020. május 10. 03:00 - Deltajulietttango

20200510.jpg

„Ha jobb éleslátást és ítélőképességet akarsz... tanuld meg az ÚR tiszteletének és a benne való bizalomnak a fontosságát... ő megmutatja hogyan különböztesd meg a jót a rossztól, hogyan találd meg minden alkalommal a helyes döntést" (Péld 2,3–5.9 TLB fordítás).

Az elmúlt néhány napban találkoztunk hat különböző teszttel, amelyek segítenek döntéseket hozni. Ma mindegyiket újra felsorolom összegezve. A tesztek újbóli olvasásakor gondold át saját döntéshozatali szokásaidat! Azután értelmezd, vajon Jézus mit szeretne neked mondani a múltban hozott döntéseidről.

Megfelelőségi teszt: Összhangban van-e ez Isten Igéjével?
Sok döntéshez a Biblia betartandó utasításokat vagy egyértelmű alapelvet kínál. Amikor döntést hozol, fontold meg, hogy Isten Igéje közvetlenül beszél-e arról, amit tenned kell.

Becsületességi teszt: Szeretném, ha mindenki tudna erről a döntésemről, amelyet épp meghozok?
Ha nyílt és becsületes ember vagy, akkor az, amilyen belül vagy, megegyezik azzal, amilyen kívül vagy. Amilyen a magánéletedben vagy, ugyanolyan vagy nyilvánosság előtt is.

Fejlesztési teszt: Vajon ez jobb emberré tesz engem?
Az életedben gyakran nem a jó és a rossz között, hanem a jobb és a legjobb között választasz. Tedd magasra a lécet, és mindig a legjobb opcióval töltsd be az életed!

Függőségi teszt: Irányítani és uralni fogja ez az életem?
Még akkor is, ha valami nem is rossz a felszínen, az lesz, ha függőséggé válik. Krisztus az egyetlen, aki megérdemli az irányítást az életedben.

Hatás teszt: Okoz ez kárt más embereknek? 
Kultúránk azt kérdezi: mire van neked szükséged? De Isten megköveteli, hogy gondolj másokra is. Ha egy döntésed mások számára kárt okoz, akkor az rossz döntés.

Befektetési teszt: Az időmnek ez a legjobb felhasználása?
Nincs időd mindenre, és Isten sem várja el, hogy mindent megtegyél. Találd ki, hogy Istennek milyen küldetése van számodra! Fektesd ebbe az idődet!

Ahogy végigolvastad ezt a listát, valószínűleg kísérteni kezdenek régebbi rossz döntéseid. Érezhetsz szégyent, bűntudatot, megbánást vagy lelkiismeret-furdalást. Talán hűtlen voltál a házastársadhoz. Talán hazudtál, hogy megvédd magad. Lehet, hogy annyira rosszat tettél, hogy még sohasem mondtad el azt senkinek.

Azt gondolom, Jézus a következőt szeretné neked ma mondani: 

„Nem érdekel, milyen rossz döntéseket hoztál. Számítasz nekem. Értékes vagy nekem. Szeretlek. Megbocsátok neked. Helyre tudlak állítani. Még akár rendbe is hozhatok néhányat azokból a károkból, amelyeket a saját és más emberek életében okoztál. Tárt karokkal fogadlak haza. Meghaltam azokért a rossz döntésekért, amelyeket meghoztál. Ezekért már fizettem a kereszten. Gyere hozzám, és add nekem az életed minden darabkáját: a jó részeit, a csúnya részeit, meg azokat a részeit, amelyek zavarnak téged! Elveszem ezeket a darabkákat, és a békémet adom cserébe neked. Néhány múltbeli döntésed hegeket és szégyent okozott. Megadom most neked a hatalmat és bölcsességet az okos döntések meghozatalához, ezek majd elégedettséghez és jelentőségteljességhez vezetnek.”

Micsoda üzleti lehetőség! Ki utasítaná el ezt? Ha ma arra jöttél volna ma, hogy eddig a parancsnok te voltál, add át ezt az irányítást Istennek! És élvezd a békét, ami ezt fogja követni! 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor ma végiggondoltad a hat döntéshozatali tesztet, melyik tűnt ki közülük leginkább? Talán az, amely igazán nehéznek tűnt, vagy az, amelyikről tudod, hogy még nem gyakoroltad. Tégy most vállalást, hogy ezt a tesztet használod majd, amikor ezen a héten döntéseket hozol!
  • Melyik rossz döntésedet nem mondtad el soha senkinek? Valld be most ezt Istennek! Ő várja, hogy megbocsásson neked. Ezután köszönd meg neki a bűnbocsánatát, és kérj tőle segítséget, hogy elkezdj jobb döntéseket hozni!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.03.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása