Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az engedelmesség a kulcs, mely felszabadítja Isten ígéretét

2020. május 11. 03:00 - Lencsés Tamás

202005112.jpg

„Kövessetek minden utasítást, amelyet az ÚR, a ti Istenetek adott nektek. Az élet jól fog menni számotokra” (5Móz 5,33 GW fordítás).

Elgondolkodtál már valaha azon, hogy milyen kapcsolat van a hit és az engedelmesség között? Amikor megbízol valakiben, akkor azt teszed, amit ő mond. Ugyanígy, ha nem azt teszed, amit az a valaki mond, az azt jelenti, hogy nem bízol benne.

A Bibliában Isten újra és újra összekapcsolja a hitet és az engedelmességet. Isten ígéreteinek feltétele, hogy kövesd az utasításokat, amelyeket adott neked.

Mózes ötödik könyvének 5. fejezetében a 33. vers így szól: „Kövessetek minden utasítást, amelyet az ÚR, a ti Istenetek adott nektek. Az élet jól fog menni számotokra” (GW fordítás).

Isten csodálatos, konkrét ígéreteket tett az engedelmességről szóló Igéiben. Igazság szerint olyan sok ígéret található a Bibliában, hogy lehetetlen felsorolni őket. Így, itt csak néhányat sorakoztatunk fel ezekből:

  • „Isten áldja azokat, akik engedelmeskednek neki” (Péld 16,20 TLB fordítás).
  • „Isten megmenti azokat, akik engedelmeskednek neki” (Zsolt 7,10 GNT fordítás).
  • „Az ÚR figyel azokra, akik engedelmeskednek neki” (Zsolt 33,18 GNT fordítás).
  • „Az ÚR gondoskodik azokról, akik engedelmeskednek neki” (Zsolt 37,18 GNT fordítás).
  • „Isten megadja nekünk azt, amit kérünk, mert engedelmeskedünk az ő parancsolatainak” (1Jn 3,22 NCV fordítás).
  • „Mindig engedelmeskedj az ÚRnak, és boldog leszel” (Péld 28,14 GNT fordítás). 
  • „Tartsd be Isten törvényeit, és tovább fogsz élni” (Péld 19,16 GNT fordítás). 
  • „Akik engedelmeskednek neki, azoknak megvan mindenük, amire szükségük van. [...] Akik engedelmeskednek az ÚRnak, azok nincsenek híjával semmi jónak” (Zsolt 34,9–10 GNT fordítás).

Ez egy rövid, de lenyűgöző lista az ígéretekről. Ha követed Isten útmutatásait, áldott leszel, és megment téged, figyel, és vigyáz rád. Megkapod mindazt, amit kérsz, és boldogan élhetsz tovább anélkül, hogy bármit nélkülöznöd kellene.

Az engedelmesség mint feltétel áll minden egyéb ígéret mögött. Isten az ő kegyelmével adja meg neked az ígéreteit. Azonban csak akkor élvezheted az ígéreteit, ha követed utasításait. 

Néha érted Isten utasításait, de néha nem. Azonban szükséges engedelmeskedned akár érted, akár nem.

Isten parancsai közül némelyik zavarosnak tűnhet, némelyik pedig akár igazságtalannak. Például a Biblia azt mondja, hogy vedd jövedelmed első 10 százalékát, és add vissza neki. Azt is mondja, hogy amikor az emberek gonoszul cselekszenek veled, azt jóval viszonozd. Ezeknek a dolgoknak emberi szemszögből nem mindig van értelmük. Isten viszont azt kéri, hogy azokat a dolgokat, amelyeknek nincs értelmük számunkra, tegyük meg hit által. Azt akarja, hogy bízzunk benne, és engedelmeskedjünk neki mindenképp.

Azt szeretném, hogy élvezd Isten minden ígéretét. Az engedelmesség a kulcs, amely felszabadítja ezeket az ígéreteket. Válaszd azt, hogy hitben követed ma az utasításait. Ő pedig megígéri, hogy megjutalmaz az engedelmességedért.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miként függnek mind egymástól a hit, az engedelmesség és Isten ígéretei?
  • Isten mely parancsolatának nem engedelmeskedtél, mivel nem értetted, hogy miért kellene engedelmeskedned? Elköteleznéd magad, hogy hitben engedelmeskedsz, még ha nem is érted, hogy miértjét?
  • Olvasd el újra Isten ígéreteinek listáját! Melyik áll legközelebb hozzád? Tölts el néhány percet imádságban megköszönve Istennek azt az ígéretét, és kérd őt, hogy segítsen betartani az utasításait!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.04.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása