Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az igaz hit több annál, mint amit érzel

2020. június 16. 03:00 - Besther

20200616.jpg

„Ha egy férfi- vagy nőtestvérünknek nincs ruhája, és nincs meg a mindennapi kenyere, valaki pedig ezt mondja nekik közületek: »Menjetek el békességgel, melegedjetek meg, és lakjatok jól«, de nem adjátok meg nekik, amire a testnek szüksége van, mit használ az? Ugyanígy a hit is, ha cselekedetei nincsenek, halott önmagában” (Jak 2,15–17).

Az Egyesült Államokban most közel 40 millió ember munkanélküli. Közülük néhánynak élelemre van szüksége. Néhányan azon tűnődnek, hogy miként fogják kifizetni lakbérüket, jelzálogjukat. Nekik arra van szükségük, hogy tudják, nem feledkeztek meg róluk, számíthatnak mások segítségére.

Nem elég elmondani nekik, hogy mennyire sajnáljuk a körülményeiket. Nem elég egy jámbor, de közhelyes üzenetet küldeni.

Az empátia, az együttérzés nem elég. Valódi segítségre van szükségük.

Jakab azt mondja, hogy az igaz hit több, mint egy jókívánság. Képzeld el, hogy egy élelmiszerosztás közben odamész egy, a sorban álló emberhez, és ezt mondod: „Helló! Átérzem. Kitartás! Fel a fejjel! Ne szomorkodj, légy boldog!" Nem üres frázisok ezek ilyen kilátástalan körülmények között? Nem csak szavakra van szükségük, hanem ételre.

A valódi hit praktikus, gyakorlatias. Kapcsolódik az emberi szükségletekhez.

Jézus megmutatta a hitnek ezt az oldalát. Ő nem csak együtt érzett a fájdalmunkkal és nehéz helyzetünkkel. A földre jött, hogy tegyen valamit a bűnnel, mely elválasztott minket Istentől.

János első levele 3. fejezetének 17. verse azt mondja: „Akinek pedig világi javai vannak, de elnézi, hogy a testvére szükséget szenved, és bezárja előtte szívét, abban hogyan maradhatna meg az Isten szeretete?”

A közösségedben lévő emberek fájdalmára adott reakciód mutatja meg a világnak, hogy miben hiszel. Például a Saddleback gyülekezetben bevezettük az autós élelmiszerosztást. Ezek közül csak egy ilyen „autós spájz” 840 családot lát el naponta élelemmel. Lehet, hogy a te gyülekezeted is kész hasonlóan cselekedni. Képzeld csak el, ha minden gyülekezet ezt tenné.

A valódi hit együttérzést vált ki. Azt mondja: „Segítek neked terheidben, és megmutatom Krisztus szeretetét.” A mi hitünk a cselekedeteinken keresztül látszik meg.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szükséget szenvedsz most valamiben? Keresd meg a helyi gyülekezetet, és kérdezd meg, hogy milyen támogatást tudnak neked nyújtani.
  • Milyen gyakorlati módszerekkel (vagy lehetőségekkel) tudsz segíteni te vagy kis csoportod, gyülekezeted a károsult embereknek? Például tudod valakinek a számláit fizetni? Tudsz azzal segíteni időseknek vagy karanténban levőknek, hogy elmész helyettük a boltba? Mi lenne, ha gyerekfelügyeletet vállalnál, vagy támogatnál egy kis vállalkozást, ami a bezárást próbálja elkerülni?
  • A COVID-19 világjárvány elszigetelődésre kényszerített bennünket, sok ember küzd szorongással, depresszióval és szomorúsággal. A kábítószerrel való visszaélés egy másik gyakori probléma. Milyen módon tudsz érzelmi támogatást nyújtani vagy mentálhigiénés forrásokat mozgósítani te, kisebb csoportod vagy gyülekezeted? Látogass el Kay Warren weboldalára, ahol hasznos módszereket, videókat, támogató csoportokat, eszközöket és más letölthető dolgokat találsz a mentális egészséggel kapcsolatban.
  • A Saddleback gyülekezetben olyan karrier tanácsadói műhelyeket kínálunk, amelyek segítenek az embereknek felkészülni az álláskeresésre vagy más pályára áttérni. Milyen egyéb módon segíthetsz az embereknek talpra állni? Hogyan azonosíthatod a gyülekezeten vagy a közösségen belüli feltételes munkáltatókat, akik állásajánlatokkal rendelkeznek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.09.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása