Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A fajgyűlölet ellenszere: szeress úgy, mint Jézus

2020. június 21. 03:00 - csmsdvd

ezgif_com-resize.jpg

„Amikor a mi Urunkba, Jézus Krisztusba vetett hitetek szerint éltek, ne legyetek személyválogatók a külső megjelenés szerint” (Jak 2,1 GNB fordítás).

A fajgyűlölet szeretethiánnyal kezdődik. Nem tudsz egyszerre úgy szeretni valakit, ahogy Jézus teszi, és közben előítéletet rejtegetni a szívedben iránta. Ez lehetetlen. Minden embert egyformán kell szeretni, ahogy Jézus is teszi.

Jézus ez pontosan kifejezi János evangéliuma 15. fejezetének a 12. versében: „Az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket”. Hogyan szeret Jézus bennünket? Feltétel nélkül, szabadon, teljesen és folyamatosan. Tehát hogyan tudsz más embereket szeretni, akár más bőrszínűt is? Feltétel nélkül, szabadon, teljesen és folyamatosan.

A szeretet nem azt jelenti, hogy mindent elfogadok, amit a másik tesz. Jézus nem hagy mindent jóvá, amit teszünk, ennek ellenére szeret minket.

A Biblia azt mondja: „Amikor a mi Urunkba, Jézus Krisztusba vetett hitetek szerint éltek, ne legyetek személyválogatók a külső megjelenés szerint” (Jak 2,1 GNB fordítás). Lehet, hogy az ember úgy néz ki, mint egy hajléktalan, mégis úgy kell vele bánnod, mint a cégvezetővel.

A szeretet nagyon praktikus. A gyülekezeti kiscsoportomban van egy házaspár, akinek 7 gyereke van, 4 vér szerinti és 3 Ruandából, akiket örökbefogadtak. Tudva, hogy a ruandai gyerekek megtapasztalták a fajgyűlöletet, megkérdeztem tőlük, hogyan kell a keresztyéneknek a fajgyűlöletet kezelniük.

1. Ne légy színvak! Ők szeretik a bőrszínüket. Efelett nem kell szemet hunyni. Csak döntéseidet ne a bőrszínük alapján hozd meg!

2. Az igaztalanul elítélt embereknek ne mond, hogy érted őket. Nem érted. Senki sem érti az igaztalanságot, amit más szenvedett el.

3. Ne felejtsd el, hogy a te múltad más, mint az övék. Más a múltja egy belső Chicagóban született embernek, és egy Gallupon, farmon felnövőnek, Új-Mexikó államban. A múlt számít.

4. Ne tagadd meg a múltad, vagy ne mond: „Lépjél túl rajta!” A fájdalom számít. Ez a három gyerek, akikkel beszélgettem, árvák voltak, mert szüleiket tömeggyilkosságban ölték meg. A te szüleidet nem ölték meg tömeggyilkosságban. Nem valószínű, hogy át tudod élni az ő szenvedésüket.

5. Küzdjél minden sztereotípia, előítélet ellen. Mindenki a világon úgy érzi, sztereotipizálják. Viszont ezek az előítéletek nem igazak. Kötelezzük el magunkat arra, hogy minden embert egyénként kezelünk bőrszíne, hite vagy nemzetiségétől függetlenül, előítélet nélkül.

Ha együtt szeretünk Jézussal, akkor meg tudjuk semmisíteni a fajgyűlöletet.

Készen állsz rá?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Vajon miért teszünk gyakran egyenlőségjelet a szeretet és az elfogadás közé? Miért veszélyes ez?
  • Hogyan örülhetünk a világ sokszínűségnek, ahelyett hogy „színvakságra” törekednénk?
  • Mik azok a negatív előítéletek, amiket az életedben rejtegettél, amikről később kiderül, hogy hamisak, amikor más típusú emberekkel ismerkedtél meg? Ez hogyan változtatta meg azt, ahogy kapcsolatba lépsz másokkal?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.14.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása