Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Igei felelősségünk van, hogy másokat figyelmeztessünk

2020. augusztus 13. 03:00 - Erika1832

83054e57b9b9b4336bd91079178a4f8f.jpg

„Jónás engedelmeskedett az ÚRnak, és elment Ninivébe. A város olyan nagy volt, hogy három napjába telt, hogy bejárja. Miután egy napja járkált a városban, Jónás így figyelmeztette annak lakóit: »Negyven nap múlva Ninive elpusztul!«” (Jón 3,3–4 CEV fordítás).

Isten azzal a megbízással küldte Jónást Ninivébe, hogy figyelmeztesse az ott élő embereket, hogy engedetlenségük súlyos következményekkel jár. Isten tudatni akarta velük, hogy ítéletük hamarosan bekövetkezik, de egyúttal azt is, hogy még van lehetőség a bűnbánatra és az engedelmességre. 

Isten egy második esélyt akart adni Ninive népének.

De adnia kellett Jónásnak is egy második esélyt, mivel a próféta épp egy nagy halban üldögélt. Miután Isten ebből a helyzetből kimentette őt, azt mondja a Biblia, hogy „Jónás engedelmeskedett az ÚRnak, és elment Ninivébe. A város olyan nagy volt, hogy három napjába telt, hogy bejárja. Miután egy napja járkált a városban, Jónás így figyelmeztette annak lakóit: »Negyven nap múlva Ninive elpusztul!«” (Jón 3,3–4 CEV fordítás).

A figyelmeztetés egy óvatos tanács valamilyen veszéllyel, csapdával vagy problémával kapcsolatban. Előfordul, hogy Isten embereket küld az életünkbe, hogy figyelmeztessenek bennünket, mert nem hallgatunk az ő figyelmeztetésére.

Az Újszövetség több mint 100 igeverse szól arról, hogy figyelmeztessünk másokat. Jézus követőiként ez a felelősségünk része.

Az apostolok cselekedetei 20. fejezetének 31. versében Pál ezt írja: „Emlékezzetek arra, hogy három éven át soha nem hagytam abba, hogy könnyek között figyelmeztesselek titeket éjjel-nappal” (NIV fordítás).

Figyeljük meg, hogy Pál azt mondja: „könnyek között” figyelmeztette az efezusiakat. Miért tette ezt? Mert szerette őket!

Isten a figyelmeztetés szolgálatával bíz meg minden hívőt. Amikor figyelmeztetsz valakit, azt mutatja, hogy szereted Istent és azt a személyt is. Például ha tudod, hogy egy híd le van zárva, és látod, hogy valaki 80 km/h-val hajt felé, akkor a szeretetből fakadó dolog az, hogy figyelmezteted.

Ha szereted az életedben jelenlévő embereket, akkor figyelmeztetni fogod őket az oktalan cselekedeteik vagy döntéseik következményére, mert az isteni figyelmeztetés a szeretet megnyilvánulása.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Mesélj arról, amikor valaki figyelmeztetett valamire, és ez megmentett attól, hogy rossz döntést hozz.
  • Könnyen és készségesen elfogadod, amikor mások figyelmeztetnek? Miért igen, vagy miért nem?
  • Mi a legnehezebb azzal kapcsolatban, amikor másokat figyelmeztetünk?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.08.06.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása