Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Negyedik lépés egy krízisben: mutasd meg Istennek, hogy komolyan gondolod!

2020. augusztus 29. 03:00 - FodorImi

pray_1.jpg

„Úgy imádkoztam, hogy böjtöltem, durva zsákruhát viseltem és hamut szórtam magamra” (Dán 9,3 TLB fordítás).

Dániel imádsága a Biblia Dániel próféta könyvének 9. fejezetében nagyszerű mintát ad számunkra, hogyan imádkozzunk krízis idején. Az utolsó néhány áhítatban megtanultuk ebből a bibliai szakaszból, hogy hagynunk kell előbb Istent hozzánk szólni, mielőtt mi beszélnénk hozzá. Azután összpontosítsuk a figyelmünket Istenre, és keressük őt. Majd, hogy érzelmekkel fejezzük ki kívánságainkat.

A következő: az imádságnak az a fajtája, amire Isten egy krízisben válaszol, az, amikor megmutatjuk, hogy komolyan gondoljuk. Jelezned kell Isten számára, hogy elkötelezett vagy azért, amiért imádkozol. Az nem csak egy szeszély, nem csak egy kósza gondolat. Kell, hogy Isten lássa, mennyire fontos ez számodra.

Dániel három különböző módot írt le, hogy hogyan fejezte ki Istennek a komolyságát: „Hogy megmutassam szomorúságomat, böjtöltem, durva zsákruhát öltöttem fel, és hamuban ültem” (Dán 9,3 NCV fordítás).

Most az első dologra fogunk összpontosítani, amit Dániel tett. Böjtölt: megtartóztatta magát az ételtől. A böjt egy lelki, szellemi fegyelmezési eszköz, amit az emberek évszázadok óta alkalmaznak.

Jézus azt mondta, hogy némely csoda csak imádsággal és böjttel történik meg, nem csupán az imádsággal. Miért? Mert a böjt mutatja meg Istennek, hogy komolyan imádkozol.

Mózes böjtölt, mielőtt megkapta a Tízparancsolatot. Izrael legtöbb jelentős csatája előtt böjtölt. Dániel böjtölt, mert Istentől akart vezetést kapni. Nehémiás böjtölt, mielőtt belefogott a nagy építési projektjébe. Jézus böjtölt, amikor győzött a kísértés felett.

A böjtölés nem csak ételhez kapcsolódhat. Arról szól, hogy eltávolítasz bizonyos dolgokat az életedből azért, hogy az imádságra tudj összpontosítani.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan mutatja meg a böjt Istennek, hogy komoly a szándékod az imádságoddal?
  • A böjtölés nem csak az ételhez kapcsolódhat. Arról szól, hogy eltávolítasz bizonyos dolgokat az életedből azért, hogy az imádságra tudj összpontosítani. Például felhagysz az internet használatával vagy a tévénézéssel egy bizonyos időre, és ezt az időt imádkozásra fordítod. A böjtölés céljából milyen dolgokat hagynál el az életedből?
  • Hogyan teheted a böjtölést kitartóan (vagy még kitartóbban) a lelki, szellemi életed részévé?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.08.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása