Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Így tudsz szembenézni a sötétséggel

2020. szeptember 11. 03:00 - FodorImi

kincs1.jpg

„Neked adom a sötétség kincseit, a titkos helyeken elrejtett gazdagságot, hogy megtudd, én vagyok az ÚR, Izrael Istene, aki neveden szólítalak téged” (Ézs 45,3 NIV fordítás).

Vágyunk arra, hogy ismerjenek bennünket, és ennek az egyik első módja az, amikor valaki névről ismer minket. Isten ezt mondja: „Neked adom a sötétség kincseit, a titkos helyeken elrejtett gazdagságot, hogy megtudd, én vagyok az ÚR, Izrael Istene, aki neveden szólítalak téged” (Ézs 45,3 NIV fordítás). Isten a te személyes Istened, és a neveden szólít téged.

Nincs annál bensőségesebb kapcsolat, mint az, amikor valaki tökéletesen ismer téged. Ismeri minden különcségedet, minden gyengeségedet, tudja, hogy mi nevettet meg, mi fakaszt könnyekre, és ismeri a félelmeidet, a reményeidet, az álmaidat. Senki sem fog tökéletesen ismerni itt a földön, erre egyedül Isten képes. Ő az egyetlen, aki átlát a személyiséged rétegein, egészen a legeslegbensőbb énedig, a lényed legmélyéig.

Istennek, aki neveden hív, rejtett kincsei vannak számodra a szenvedésedben és a sötétségedben. Ő be tud avatkozni a sötétségedbe, és közel lesz hozzád abban a sötétségben. És ennek az ő dicsőítésére kellene, hogy indítson. Amit tudunk Istenről, az arra indít minket, hogy dicsőítsük őt.

Amikor Jób elvesztett mindent, ami fontos volt számára, dicsőítette Istent, mert tudta az igazságot Istenről: „Jób felállt, szomorúságában megszaggatta ruháját és leborotválta fejét. Aztán a földre esett, és imádta Istent. Ezt mondta: »Meztelenül jöttem ki anyám méhéből, és meztelenül fogok elmenni. Az ÚR adta, az ÚR elvette! Legyen áldott az ÚR neve!«” (Jób 1,20-21 GW fordítás). Bár Jób mindent elvesztett, mégis amiatt, amit Istenről tudott, arcra borulva ezt mondta: „Istenem, én nem tudom, mi történik, de azt megértettem, hogy te adtad és te vetted el, és én magasztalom a neved.”

Maga a dicsőítés is egy kincs a sötétségben. Még a fájdalmak között is tudhatod, hogy ő jó és szerető Isten. Név szerint ismer téged, és ismeri életed minden részletét. Az ő kezében van az irányítás, és neki terve van az életeddel.

Nyitottnak kell lenned arra a lehetőségre, hogy Istennek titkos helyeken rejtett aranyai és gyémántjai vannak, és légy kész arra, hogy átvedd és elfogadd ezeket a kincseket, amikor ő megmutatja neked azokat. Akár beavatkozik egy bizonyos helyzetbe, akár nem, tudhatod, hogy ő a te személyes Istened, aki bensőséges kapcsolatban áll veled, és közel van hozzád, amikor a sötétségen mész keresztül.

Így nézz szembe a sötétséggel, és így találj reményt!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az, amit megengedett Isten, hogy elveszíts? Hogyan reagáltál rá?
  • Kincsként tekintesz arra a lehetőségére, hogy Istent dicsőítheted? Miért igen, vagy miért nem?
  • Mondj néhány igazságot Istenről, amelyek az ő dicsőítésére indítanak még a szenvedésben is!

Kay Warren-ről:

Kay Warren férjével, Rick Warren-nel együtt alapította a Saddleback gyülekezetet, Lake Forest-ben, Kalifornia államban, 1980-ban. Fia, Matthew halála után, aki komoly mentális betegséggel küzdött élete nagy részében, megalapította a Saddleback Reménye a Mentális Egészségért Alapítványt, amely egy módja, hogy támogatni lehessen azokat az embereket és a családtagjaikat, akik mentális betegségben szenvednek és öngyilkossági gondolatokkal küzdenek. Az alapítvány oktatásokat is tart a hitközösségben arról, hogy hogyan lehet elindítani vagy kibővíteni a meglévő mentális egészségügyi szolgálatot.

Kay az Országos Akciószövetség az Öngyilkosság Megelőzéséért igazgatótanácsának tagja, és a mentális egészséggel, az öngyilkosságok megelőzésével foglalkozik Orange megyében, Kalifornia államban. Kay a szerzője a Szent Privilégiumnak: Életed és szolgálatod egy pásztor feleségeként; a Válaszd az örömöt: Mert a Boldogság nem elég; a Mondj Igent Istennek: Felhívás a Bátor Megadásra című könyveknek, és társszerzője a Foundations-nek, egy népszerű szisztematikus teológiai tanfolyamnak, amelyet az egyházak világszerte használnak. Gyermekei: Amy, Josh és Matthew (aki már az Atyánál van), és van még öt unokája.

Tudj meg többet – angolul – a KayWarren.com weboldalon, és kövesd őt Facebookon (KayWarrensPage), Twitteren (@KayWarren1), valamint Instagrammon (@KayWarren75)!

*(Daily Hope by Kay Warren, 2020.09.04.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása