Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az igazságtalanság Jézushoz vezet minket

2020. szeptember 24. 03:00 - Lilla:)

gavel-2492011_1920.jpg

„Az ÚR hallja a népét, amikor segítségül hívják. Kimenti őket minden bajukból” (Zsolt 34,17 NLT fordítás).

Manapság sok helyről fogod hallani: az emberek alapjában véve jók és önzetlenek. A környezetük az, ami miatt a szívük gonosszá válik.

Sajnálatos módon ez a teória nem állja meg a helyét, ha az emberi természetet nézzük. Ha voltál már kisgyermek közelében, tudod miről beszélek. Önző természettel születnek. Az olyan kifejezések, mint „Etess meg!”, „Gondoskodj rólam!” és „Én vagyok a figyelem középpontjában!” vannak többségben.

Az emberi igazságtalanság világszerte, és a mi saját közösségeinkben is rögtön megtöri azt a tévhitet, hogy az emberiség alapjában véve jó. Azt csinálunk, amit akarunk, leterhelünk másokat, felhalmozzuk magunknak az ételt, és általában sokkal többet gondolunk magunkra, mint másokra.

Úgy tűnik, hogy ahogy Isten az emberiséget nézi, amit ő maga teremtett, azt mondja: „Rendben, azt gondoljátok, hogy jók és önzetlenek vagytok? Akkor én hátra lépek, és hagyom, hogy átvegyétek az irányítást. Meglátjuk majd, hogy mi történik, amikor én kiszállok a képből.”

Ami igaz általánosságban a gyermekekre és a társadalomra, az igaz a saját életünkre is. Veled és velem is igazságtalanul bánnak. Azonban íme a titok, amit még lehet, hogy nem tudsz: te is igazságtalanul bánsz időről időre másokkal. Épp, ahogyan én is.

Az igazságtalanságra való hajlamunk nem lepi meg Istent. Sőt, ez mutatja csak meg igazán, hogy miért is van szükségünk Jézusra.

Az igazság az, hogy Isten nélkül az emberek embertelenül bánnak egymással, és ezért van igazságtalanság a világban a zsarnok diktátoroktól kezdve a lesújtó nyomoron keresztül a faji megkülönböztetésig.

Egy napon Isten minden egyes ember felett ítéletet mond majd azokért az igazságtalanságokért, amiket egymással szemben elkövettünk. Isten maga az igazság, így muszáj, hogy következményei legyenek annak, ahogyan egymással bánunk.

Ez azt is jelenti, hogy kegyelemre van szükségünk. Mindannyian követünk el igazságtalan dolgokat időről időre. Nem csak áldozatok, hanem elkövetők is vagyunk.

Az igazság rávilágít arra, hogy szükségünk van Jézusra. Istennek nem kellett volna elküldenie a Fiát, hogy meghaljon a kereszten, ha az emberiség alapjában véve jó lenne. Az a rengeteg igazságtalanság a világban rámutat arra, hogy az emberek maguktól nem tudnak erkölcsös életet élni.

Legközelebb, amikor igazságtalanságot tapasztalsz, jusson eszedbe: Minden egyes embernek ezen a bolygón, beleértve téged és engem is, szüksége van Jézusra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan kezeled általában az igazságtalanságot?
  • Gondold át a reakciódat a következő állításra: „Legközelebb, amikor igazságtalan vagy valakivel, az megmutatja, hogy mennyire szükséged van Jézusra”!
  • Hogyan segít ez az áhítat megválaszolni a kérdést: „Miért engedi meg Isten, hogy rossz dolgok történjenek jó emberekkel”?

(* Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása