Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem tudod kibeszélni az emberekből a fájdalmat

2020. október 07. 03:00 - daniella_89

02_ways_help_someone_depression_according_psychologists_dont_know_antonioguillem.jpg

„Azután ott ültek vele a földön hét nap és hét éjjel. Senki nem szólt egy szót sem Jóbhoz, mert látták, hogy szenvedése túl nagy a szavakhoz” (Jób 2,13 NLT fordítás).

Ha mindig sietsz, sosem leszel jó hallgatóság.

Ahhoz, hogy egy nagyszerű beszélgetés részese legyél, el kell kezdened szeretettel figyelni a másik emberre, és annyi időt belefektetned, amennyi szükséges. Miért? Mert sietség közben nem tudsz figyelni. Ahhoz, hogy jól hallgass meg valakit, időre van szükség.

Jób egy gazdag ember volt, aki láthatólag mindent elveszített, beleértve a pénzét, egészségét és még gyermekeit is. „Amikor Jób három barátja meghallotta a tragédiát, amelyet elszenvedett, együtt elutaztak lakóhelyükről, hogy erősítsék és vigasztalják őt... Azután ott ültek vele a földön hét nap és hét éjjel. Senki nem szólt egy szót sem Jóbhoz, mert látták, hogy szenvedése túl nagy a szavakhoz” (Jób 2,11.13 NLT fordítás).

Ezt hívják a jelenlét szolgálatának. Mikor valaki olyan felé szolgálsz, akinek fájdalma van, emlékezned kell erre: minél mélyebb a fájdalom, annál kevesebb szót használj! Ha valakinek hajmeresztő napja van, beszélgethettek róla 30 percig. De ha jelentős krízis van az életében, az arról való hosszú beszélgetés valószínűleg nem fog segíteni.

Sok ember nem tudja, hogyan segíthet valakinek, aki válságot él át. Nem tudják, mit mondjanak.

Ugyanezek az emberek gyakran távol maradnak a krízisben lévő barátjuktól, mert attól félnek, rossz dolgot találnak mondani.

Az igazság az, hogy nem kell semmit mondanod. Legyél ott, és tegyél lakatot a szádra. Nem tudod kibeszélni az emberekből a fájdalmat. Néhány fájdalom túlmutat a szavakon. Ha eljön az idő, a megsebzett barátod mondani fog valamit. Ha eljön az idő, te is képes leszel majd mondani valamit.

Ez a fajta befektetés időigényes. Nézd meg, Jób barátai hány napon keresztül ültek vele a földön: hét! Van bárki is az életedben, aki ülne a földön veled hét napig anélkül, hogy bármit is mondana? Ehhez egy nagyon érett embernek és igaz barátnak kell lenni.

Ha te ilyen barát szeretnél lenni, akkor hajlandónak kell lenned arra, hogy áldozatot hozz azért, hogy adhass az embereknek a szeretetedből, figyelmedből és jelenlétedből. Annyit, amennyire nekik szükségük van.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit tehetsz most azért, hogy kitolva a határaidat elérhetőbb lehess a barátaid számára, amikor krízisben vannak?
  • Nehéz számodra hallgatni és nem beszélni egy beszélgetésben? Mit gondolsz, miért van ez így?
  • Miért befektetés valaki felé a jelenléted odaadásával szolgálni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.30.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása