Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A hatékony kommunikáció érdekében tervezz és imádkozz!

2020. október 11. 03:00 - FodorImi

plan_think.jpg

„Az intelligens emberek gondolkoznak, mielőtt beszélnek, hogy amit mondanak, az meggyőző és megnyerő legyen” (Péld 16,23 GNT fordítás).

Jelentőségteljes beszélgetést akarsz folytatni valakivel? Akkor szükséges tervezned és imádkoznod. Azt kell mondanod Istennek, hogy „Uram, taníts, mit mondjak, taníts, mikor mondjam, és taníts, hogyan mondjam!”

Jézus maga is ezt tette.

János evangéliuma 12. fejezetének 49. versében Jézus ezt mondja: „Nem magamtól szóltam, hanem az Atya, aki elküldött engem, ő mondta meg nekem, hogy mit mondjak és hogyan mondjam” (GW fordítás). Jézus nem csak úgy körbejárt, és beszélt a maga tehetsége szerint. Ő beszélt az Atyával, és Isten megmondta neki, hogy mit kell mondania, mikor kell mondania, és hogyan kell mondania.

Isten ugyanezt megteheti veled is. Ha nem tette, az azért van, mert nem kérted. Nem csatlakoztál Isten bölcsességéhez és erejéhez. Nem használtad ki azt a jogodat, hogy Isten gyermekeként kérd el tőle azt, amiről  úgy gondolod, hogy szükséged van rá, és bízz benne, hogy ő ellát mindazzal, amiről tudja, hogy tényleg szükséges a számodra.

Soha nem mennél felkészületlenül egy fontos találkozóra. Ugyanígy, mielőtt egy kritikus beszélgetést folytatnál a gyermekeddel, a társaddal, a főnököddel vagy egy szomszédoddal, tervezned és imádkoznod kell. Ez az egyetlen módja, hogy elérj valamit a beszélgetéseddel.

„Az intelligens emberek gondolkoznak, mielőtt beszélnek, hogy amit mondanak, az meggyőző és megnyerő legyen” (Péld 16,23 GNT fordítás). Más szavakkal, ha meggyőző, megnyerő akarsz lenni, kapcsold be az agyad, mielőtt megnyitnád a szád! Tervezd el előre, hogy mit fogsz mondani!

A beszélgetés eltervezése perspektívát ad a számodra. Teret nyit, hogy tiszta fejjel átgondold a körülményeket és az összefüggéseket. Aztán pedig kellemessé tudod tenni a beszélgetést.

Pál levele a kolosséiakhoz 4. fejezetének 6. verse azt mondja: „Minden, amit mondotok, legyen kedves és jól átgondolt” (GW fordítás).

Ha csak ezt az egy verset gyakorlod, a kommunikáció mesterévé fogsz válni. Csak az előre tervezés és az imádság által tudod biztosítani, hogy szavaid kedvesek és jól átgondoltak legyenek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Belehajszoltad-e már magad tervezés nélkül egy fontos beszélgetésbe? Mi lett az eredménye?
  • Amikor imádkozol, hogyan mutatja meg Isten, hogy mit, mikor és hogyan mondj?
  • Miért fontos a tiszta látásmód, amikor egy beszélgetésre készülsz? Miért számít a kontextus?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.04.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása