Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bűn az önzőség magvaiból növekszik

2020. november 03. 03:00 - Lilla:)

love_2.jpg

„Egyre több és több gonoszság lesz a világban, így az emberek többsége nem fogja kimutatni a szeretetét mások iránt” (Mt 24,12 NCV fordítás).

Egyszer valaki azt kérdezte Jézustól: „Mi a legfontosabb parancsolat a Szentírásban?” Ő erre azt válaszolta, hogy „Kettő is van: szeresd Istent teljes szíveddel, lelkeddel, elméddel és erőddel, valamint szeresd szomszédodat úgy, mint magadat!”

Ha ezek Isten legfontosabb parancsai, akkor az ellentettjük – nem szeretni Istent, és nem szeretni embertársainkat – bűn. A szeretet nélküliség mindig bűn.

Máté evangéliumának 24. fejezetének 12. verse azt mondja: „Egyre több és több gonoszság lesz a világban, így az emberek többsége nem fogja kimutatni a szeretetét mások iránt” (NCV fordítás). Észlelsz manapság ilyesmit? Az emberek egyre inkább kritikusabbak, egyre kevésbé udvariasak, és gorombábbak mint valaha. Miért? Mert ahogy a bűn növekszik, úgy csökken a szeretet.

A bűn nem segítőkész, egészségtelen, igazságtalan, hamis és mindig önző.

Gyakran mondogatjuk magunknak, hogy ezt mások javára tesszük, amikor valójában önmagunkért. A Biblia azt mondja: „Bárhol, ahol a szándék féltékeny és önző, ott mindenféle zűrzavart és gonoszságot találsz” (Jak 3,16 NLT fordítás). A bűn az önközpontúságban gyökerezik.

Miért vagy itt a földön? Isten nem azért teremtett, hogy magadért élj. Ennél valami sokkal nagyobbra vagy hivatott.

Isten által és az ő számára lettél teremtve. Amíg ezt nem érted meg, és nem hiszed el, addig nem lesz értelme az életednek. Isten nem azért alkotott, hogy az életed középpontjába saját magadat helyezhesd, és másokat félretolj. Azért létezel, hogy megismerd Istent, a barátja légy, szolgáld őt, és ő legyen az életed középpontja.

Bármi, ami köré az életedet építetted, az az istened: legyen az a hajód, az üzleted, a sport vagy egy másik ember.

Isten azt akarja, hogy őt helyezd a középpontba. A bűn azonban mindig visszaviszi rád a fókuszt. Válaszd a szeretetet! Ahol a szeretet bőséges, ott az önzőség nem tud gyökeret ereszteni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Istent szolgálod vagy más isten áll első helyen az életedben? Mások mit mondanának, mit dicsőítesz leginkább?
  • Jó érzéssel vagy aggodalommal tölt el a tudat, hogy Isten céljának beteljesítése miatt élsz? Miért?
  • Hogyan lehetséges Istent teljes szívvel, lélekkel, elmével és erővel szeretni? Hogy néz ez ki valójában?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.27.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása