Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Figyelj a Sátán kiszámítható mintáira!

2020. november 09. 03:00 - FAmelita

„Akinek pedig ti megbocsáttok, annak én is megbocsátok. Mert amit én megbocsátottam, ha volt mit megbocsátanom, az tiértetek volt Krisztus színe előtt, hogy rá ne szedjen minket a Sátán. Az ő szándékai ugyanis nem ismeretlenek előttünk” (2Kor 2,10–11).

Nem tudsz ellenállni a kísértésnek, ha nem tudod hogyan működik.

Az egyetlen jó dolog, amit a Sátánról mondhatunk, hogy nincsenek új ötletei. Amióta csak az emberiség létezik, újra és újra ugyanazt a kísértést látjuk. A taktikája ma is megegyezik azzal, amit Ádámnál és Évánál láttunk. 

Isten világosan megmondta Ádámnak és Évának, hogy mindegyik fáról ehetnek, kivéve a jó és a rossz tudásának a fáját. Amikor a Sátán megkísértette Évát, azt mondta neki: Isten tényleg azt mondta, hogy nem ehetsz erről?” Aztán így folytatta: „Gyerünk, tégy egy próbát! Nem fogsz meghalni, ha megeszed! Te magad leszel az isten.”

A Sátán az életed minden napján ugyanazzal a mintával próbálkozik. Először is a rossz dolog iránt ébreszt benned vágyat, mint például irigység, kéj, türelmetlenség. Vagy éppen a jó vággyal, az étel, a szex, a szeretet után, de aztán arra vezeti a figyelmed, hogy a rossz dologgal elégítsd ki ezeket az alapvetően jó vágyakat. A Sátán képes bármelyik vágyat rombolóvá tenni.

Aztán kétségeket kelt benned Isten szavával szemben, és azt suttogja a füledbe: „Isten tényleg ezt mondta?” Fogja a kételkedés magját, és hazugsággá növeszti benned, mert tudja, hogy sebezhető vagy, és ebből kifolyólag el tudja hitetni veled. Minden bűnöd mögött van egy hazugság, amit elhittél. Emlékezz rá, hogy a Sátán ravasz. Tudja, hogy az életednek milyen területén vagy a leghajlamosabb elbukni, és arra törekszik, hogy a kétségeidet teljes megtévesztésbe fordítsa.

Amikor hiszel a Sátán hazugságának, akkor azt mondod: „Én jobban tudom, mi kell a boldogságomhoz, mint Isten.” Törvényesíted a rossz vágyaidat. Meggyőződ magad, hogy ez nem olyan rossz. Aztán pedig engedetlenségbe esel.

A Biblia azt mondja: „Akinek pedig ti megbocsáttok, annak én is megbocsátok. Mert amit én megbocsátottam, ha volt mit megbocsátanom, az tiértetek volt Krisztus színe előtt, hogy rá ne szedjen minket a Sátán. Az ő szándékai ugyanis nem ismeretlenek előttünk” (2Kor 2,10–11).

Isten nem akarja, hogy ignoráld a Sátán munkáját, mert ha megérted, hogyan is dolgozik, akkor észreveszed a sémáit. A kulcs nem az, hogy kizárod a kísértést, hanem hogy tudod, hogyan reagálj a Sátán kiszámítható mintáira.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az életed melyik része a legtámadhatóbb a kísértések által?
  • Most hogy már tudod, a Sátán hogyan próbálkozik, milyen praktikus lépéseket tehetsz, hogy ellenállj neki? Légy annyira specifikus, amennyire csak tudsz!
  • Amikor a Sátán próbál kételkedést kelteni benned Isten Szava iránt, szerinted Isten hogyan szeretné, hogy reagálj? Milyen igeverset tudsz válaszolni neki, ami Isten igazságáról beszél?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.02.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása