Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Úgy élsz, ahogy a legjobb?

2020. november 17. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Nagyon vigyázz, hogyan élsz! Ne élj úgy, mint azok, akik nem bölcsek! Élj bölcsen! Úgy értem, minden lehetőséget meg kell ragadnod, hogy a jót cselekedd, mert ezek gonosz idők. Így hát, ne éld ostobán az életed; inkább tudd meg, hogy mi az, amit Isten akar, hogy tegyél!” (Ef 5,15–17 ICB fordítás).

Ha hatással akarsz lenni az életeddel másokra, akkor egy dolgot kell tenned: irányítanod kell az idődet. Az időd az életed. Ha nem tanulod meg beosztani az idődet, akkor korlátozni fogod, hogy milyen örökséget hagysz magad után. 

Pál levele az efezusiakhoz 5. fejezetének 15–17. versei ezt mondják: „Nagyon vigyázz, hogyan élsz! Ne élj úgy, mint azok, akik nem bölcsek! Élj bölcsen! Úgy értem, minden lehetőséget meg kell ragadnod, hogy a jót cselekedd, mert ezek gonosz idők. Így hát, ne éld ostobán az életed; inkább tudd meg, hogy mi az, amit Isten akar, hogy tegyél!” (ICB fordítás).

Mindannyiunknak ugyanannyi ideje van egy héten: 168 óra. Az számít, hogy mit kezdesz vele. Egy bizonyos számú nap van kiosztva számodra ezen a világon, és ha elvesztegeted azokat, akkor hibát követsz el. Ha elpazarolod az idődet, akkor elpazarolod az életedet – mert az időd az életed. Meg kell állnod, és meg kell kérdezned magadtól: Ez a legjobb módja az időm felhasználásának?”, Ez a legjobb módja az életem felhasználásának?”

Nincs időd mindenre. De a jó hír az, hogy Isten nem is várja el tőled, hogy mindent megcsinálj. Szóval ne legyen bűntudatod emiatt! Különben is, csak kevés dolog van, amit igazán érdemes csinálni.

A hatékony emberek rájönnek, hogy mi lényeges az életben, és mi lényegtelen. Több időt töltenek a lényeges dolgokkal, és kevesebbet a lényegtelenekkel. Nem tudunk kiküszöbölni minden lényegtelen dolgot az életünkből, de tudjuk csökkenteni azokat.

Könnyűnek hangzik, de őszintén szólva sokszor nehéz választani az életben a legjobb és a legkönnyebb között – főleg, amikor fáradtak vagyunk. Amikor fáradt vagy, nem akarod a legjobb dolgot tenni, hanem azt, ami könnyű. Ezért ha valóban kezdeni szeretnél valamit az életeddel, meg kell tanulnod pihenni. Ha nem vagy kipihent, akkor nem lesz meg a mentális, érzelmi és fizikai erőd, hogy azt mondd: „Azt fogom tenni, ami helyes, és nem azt, ami a legkönnyebb.”

Ne vesztegesd el az életed! Ne alkudj meg! Ne élj úgy, hogy csak vegetálsz! Nem azért teremtett Isten, hogy csak úgy céltalanul tengődj! Isten egy bizonyos küldetésre és célra teremtett. Ez azzal kezdődik, hogy felteszed a kérdést: Amit teszek, az a legjobb módja az életem felhasználásának?”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen dolgok töltik ki az időd nagy részét?
  • Mennyire segítenek ezek abban, hogy beteljesítsd életed küldetését?
  • Hogyan tudnál változtatni az időbeosztásodon és a dolgok fontossági sorrendjén, hogy többet pihenhess?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.10.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása