Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A békés kapcsolatok az igazságra épülnek

2020. december 19. 03:00 - Anika Enikő

„A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, udvarias, kedves; irgalommal teli és a jó tettek gyümölcseit termi; mentes az előítéletektől és a képmutatástól” (Jak 3,17 GNT).

A világnak minden eddiginél nagyobb szüksége van arra, hogy béketeremtő legyél.

A hegyi beszédben Jézus ezt mondja: „Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek” (Mt 5,9).

Béketeremtő az, akiben megvan ez a szándék és Isten bölcsessége. És az, aki bölcs, az megérti, hogy az igazsággal szemben nem lehetünk megalkuvók. Amikor Jakab azt írja, hogy az igazi bölcsesség „először is tiszta”, akkor arról beszél, hogy mindig az igazságot kell szólnunk (Jak 3,17). A példabeszédek könyvében ez áll: „Az ÚR... gyönyörködik a tiszta szavakban” (Péld 15,26).

Ha alkalmazod Isten bölcsességét  a kapcsolataidban, akkor az igazságot fogod szólni. Nem fogsz hazudni az embereknek, nem fogod becsapni, félrevezetni vagy kihasználni őket. Mindig az igazat fogod mondani. Egy bölcs ember tiszta és igaz szavakat használ a kapcsolataiban.

Mit gondolsz, Isten miért említi a tisztaságot elsőként Jakab levele 3 fejezetének 17. versében? Azért, mert minden kapcsolat bizalomra épül, és a bizalom az igazságra. Nem létezik bizalom igazság nélkül. Egy szilárd kapcsolat kiépítéséhez bizalomra van szükség. A bizalomhoz pedig igazságra. Igazat kell mondanod. Isten bölcsessége tiszta, igaz, és telve van becsülettel.

Valószínűleg nem tudod, hogy ki Dr. Leonarde Keeler, de azt talán tudod, hogy ő volt a poligráf társfeltalálója. Miután huszonötezer embert teszteltek hazugságvizsgálóval, Dr Keeler arra a következtetésre jutott, hogy az emberek természetüknél fogva tisztességtelenek. Természetesen a keresztények ezt tudják, hiszen tudjuk, hogy a bűn megrontotta az emberi természetet.

Mint bárki más ezen a földön, természetedből eredően te sem vagy tisztességes és becsületes. Ám Isten nem szeretné, hogy ilyen maradj. „Isten azt akarja, hogy felnőjünk, hogy megismerjük a teljes igazságot, és szeretettel mondjuk el azt” (Ef 4,15 The Message).

Olvasd ezt el újra: Isten azt akarja, hogy megismerjük az igazságot és szeretettel mondjuk el azt. Amikor gyakorlod azt, hogy szeretettel mondod el az igazságot, akkor békességed lesz a kapcsolataidban, és a békét sugárzod a világ számára.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj azokra az emberekre, akikhez a legközelebb állsz! Miért bízol bennük?
  • Miképpen reagálnak az emberek arra, ha durva és nem őszinte szavak helyett igaz és tiszta beszédet hallanak a szádból?
  • Milyen módon dolgozhatsz szándékosan azért, hogy „megismerd a teljes igazságot” (Ef 4,15 The Message)?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.12.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása