Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten milyen valójában?

2020. július 31. 03:00 - Erika1832

„Mert az Úr mindig jó. Ő mindig szeret és kedves, és az ő hűsége nemzedékről nemzedékre tart” (Zsolt 100,5 TLB fordítás).

Ha az az ismeret, hogy kicsoda Isten, meghatározza az imádságainkat, akkor Isten milyen is valójában?

Nos, Istennek sok tulajdonsága van. Ő mindentudó, mindenre képes, és egyszerre jelen tud lenni mindenhol. A Biblia azt mondja, hogy Isten szent, igazságos, kedves, szerető és hűséges.

És Isten jó. Valójában az ő jóságába vetett bizalom az alapja minden imádságnak. Ha Isten nem lenne jó Isten, akkor miért várnánk el tőle, hogy válaszoljon az imáinkra? Akkor egyáltalán semmi sem késztetne minket arra, hogy imádkozzunk.

Az egyetlen ok, hogy bármi jó van ebben a világban, hogy Isten a világ teremtője, és ő egy jó Isten. Az ő jósága benne van az világegyetemben. Nem mondhatsz „jó”-t „Isten” nélkül. Ha nem lenne Isten, nem létezne helyes és helytelen, sem jó és rossz.

Az emberek gyakran kérdezik: „Miért van gonoszság a világban?” A válasz erre nagyon egyszerű: Isten nem kényszerít minket a jóra. A gonoszság azért létezik, mert Isten szabad akaratot adott nekünk, és mi nagyon gyakran úgy döntünk, hogy nem a jót fogjuk megtenni. A gonoszságot nagyon könnyű megmagyarázni. Igazán nehéz dolog azonban arra rájönni, hogy egyáltalán hogyan létezik a a világban. Egy olyan világban, ahol ember embernek farkasa, az egyetlen ok, hogy létezik benne jó, hogy Isten egy jó Isten.

Mivel Isten mindig jó, néhány dologban biztosak lehetünk az imádkozással kapcsolatban. Amikor megérted ezeket a dolgokat, mivel megérted, hogy Isten valójában milyen jó, élvezni fogod az imádkozást. Már nem egy teljesítendő kötelességből fogod végezni, hiszen örömöt találsz benne!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Isten jósága miért kulcsfontosságú ösztönzés arra, hogy imádkozzunk?
 • Számodra kötelesség vagy öröm az imádkozás? Miért?
 • Isten jósága hogyan befolyásol abban, hogy hogyan imádkozol hozzá?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.07.24.)

Szólj hozzá!

Biztos lehetek abban, hogy a mennybe kerülök?

2020. július 30. 03:00 - ReveSz

man on grass field looking at sky

„Azok, akik hallják az én szavaimat, és hisznek abban, aki elküldött engem, annak örök élete van. Őket nem fogják megítélni” (Jn 5,24 GNT fordítás).

Jézus halála és feltámadása mentesít minket az ítélet alól.

Lehet elképzelted már az ítélet napját, mikor állsz a menny kapuja előtt egy nagyon hosszú sorban, és csak nagyon lassan haladsz előre lépésről lépésre. Amint közelítesz elkezdesz izzadni. „Vajon be fogok jutni? Sikerülni fog? Használni fog Isten egy hatalmas tévét, hogy megmutasson minden buta és rossz dolgot, amit valaha is tettem? Minden bűnömet meg fogja mutatni?”

Jó hírem van számodra! Jézus Krisztusnak van egy ígérete. A Biblia azt mondja János evangéliuma 3. fejezetének 18. versében, hogy akik hisznek Jézusban – a halálában és a feltámadásában –, azokat nem fogják megítélni.

Valójában ezt kell elképzelned: vársz a sorodra, hogy megítéltess. Jézus meglát téged, és azt mondja: „Én ismerlek téged, évek óta barátok vagyunk. Egyik húsvétkor döntöttél mellettem. Gyere velem! Állj be egy másik sorba, oda, ahol elmehetsz az ítélet mellett.” Ez jó hír? Hát persze!

Van egy Bob nevű barátom, aki azt mondta, hogy mikor kicsi gyermek volt, a vasárnapi iskolai tanára azt tanította neki, hogy Isten ott ül fenn a mennyben, és leír minden rossz dolgot amit Bob valaha tett. Még egy dalt is énekeltetett velük minden héten, ami így hangzott: „Isten csak ír, folyton folyvást csak ír, ír és ír.” Bob azt mondta: „Ez megijesztett engem. Azt gondoltam, hogy soha nem fogok a mennybe menni. A listám egyre csak hízott.”

Ez lenne a módja annak, ahogy Isten bánik velünk, mikor a hitünket Krisztusba vetjük? Nem! Valójában Isten folyton folyvást csak töröl, töröl és töröl. Folyton folyvást megbocsát, megbocsát és megbocsát. A mennyben ülve a „delete” gombot nyomogatja.

Hogy miért? Mert a Biblia azt mondja: „Isten a szeretet” (1Jn 4,8 NIV fordítás), és a szeretet „nem vezet nyilvántartást a rosszról” (1Kor 13,5 NIV fordítás). Ha Jézus Krisztusba veted a hitedet, bűneidet kitörlik.

„Nincs kárhoztatás azok számára, akik Krisztus Jézushoz tartoznak” (Róm 8,1 NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mire gondolsz, amikor hallasz embereket beszélgetni az „ítélet napjáról”?
 • Hogyan alakítja a napi cselekedeteidet és döntéseidet a mennyországba vetett bizalom?
 • Hogy ha Isten nem rója fel a rosszat, akkor miért fontos mégis, hogy megpróbáljuk a jót tenni?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2020.07.23.)

Szólj hozzá!

Isten többre tervezett minket, mint ami ezen a földön várhat ránk

2020. július 29. 03:00 - daniella_89

canim-lake-50095_1280.jpg 

„Nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók” (2Kor 4,18).

Isten arra teremtett, hogy örökké vele éljünk a mennyországban. A mi otthonunk nem a föld, hanem a menny. Ezért van az, hogy az életünk során néha elégedetlenséget és hiányt tapasztalunk. Nem vagyunk itt teljesen boldogok, mert nem is lehetünk! Máskülönben azt gondolhatnánk, hogy tudunk élni Isten nélkül. De ő úgy alkotott meg, hogy valami jobb után vágyakozzunk: vele együtt a mennybéli otthonra.

Egy hal sosem lesz boldog, ha a szárazföldön kell élnie, mert természeténél fogva vízi állat. Egy sas sosem lesz elégedett, ha nem engedik repülni. Te sosem leszel teljesen elégedett a földön, mert többre lettél teremtve. Lesznek itt boldog pillanataid, de semmi olyan, ami ahhoz hasonlítható, amit Isten tervezett számodra.

Ezért tűnik Isten néhány ígérete beteljesületlennek, néhány ima megválaszolatlannak, néhány körülmény igazságtalannak. De ez nem minden!

Annak a felismerése, hogy a földi élet csupán átmeneti, radikálisan hatnia kellene az értékrendedre. Az örökkévaló értékeknek kellene  döntési tényezőkké válniuk, nem pedig az átmenetieknek. C. S. Lewis így nyilatkozott: „Minden, ami nem örök, az örökkévalóan haszontalan.”

A Biblia azt mondja: „Nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók” (2Kor 4,18).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mik azok a dolgok az életedben, amik maradandóak?
 • Milyen változást hoz egy örökkévaló perspektíva a mindennapi szemléletedben? Például céljaidban és terveidben, napirendedben és kapcsolataidban.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.07.22.)

Szólj hozzá!

Ajándékaidat a nehéz időkre kaptad

2020. július 28. 03:00 - Besther

in-the-distance-4037680_1920.jpg

„Ki tudja megmondani, hogy Isten nem éppen az ilyen idők miatt hozott ide a palotába, mint a mostani?” (Eszt 4,14 TLB fordítás).

Miután megismerted ajándékaidat és azt, hogy mire indul meg a szíved, van még egy harmadik lépés ahhoz, hogy beteljesítsd rendeltetésedet: Szánj időt annak meghallására, hogy mire hív el téged Isten.

Isten nem alkalmaz téged elhívás nélkül. Ő mindenkit arra hív, hogy használja ajándékait és szenvedéseit, de nem mindenki veszi fel a telefont. 

Csak akkor hallhatod meg, ha odafigyelsz. Csendben kell lenned. Egyedül kell lenned, és időt kell töltened Istennel.

Amikor Mordokaj azt üzente Eszternek, hogy a zsidókat megsemmisítik, akkor azt mondta Eszter könyve 4. fejezetének 13–14. verse szerint: „Ne gondold, hogy csak úgy figyelmen kívül hagyhatod ezt a felzaklató tendenciát. Igen, tudom hogy nehéz, de ez a te rendeltetésed. Isten tett téged ide. Nem véletlen, hogy zsidó nő vagy, és jelenleg Perzsia királynéja.”

Fontos továbbolvasni, és látni, hogy Eszter mit válaszol Mordokajnak a 4. fejezet 16. verse szerint: Menj, és gyűjts össze minden zsidót, aki Súsánban van, és böjtöljetek értem! Ne egyetek, ne igyatok három napig... Én és a kíséretem ugyanúgy fog böjtölni, mint ti. Amikor ez megtörtént, a királyhoz fogok menni, még akkor is, ha ez törvényellenes” (NIV fordítás).

Eszter tudja, hogy a királlyal való konfrontáció valószínűleg a biztos halál. Használni kívánja ajándékait, a szépségét, az intelligenciáját és a személyiségét, hogy meggyőzze a királyt. De mielőtt elmegy hozzá, három napot visszavonulva, böjtölve és Isten előtt imádkozva tölt.

Amikor azt keresed, hogy mire hívott el téged Isten, kövesd Eszter példáját! Először, szerezz meg minden támogatást, amit csak tudsz. Eszterért imádkozott Mordokaj, és imádkoztak a zsidók. Neked a kis csoportod imatámogatását kell megszerezned. Ha még nincs ilyen csoportod, akkor itt az idő, hogy találj egyet!

Másodszor, meg kell hosszabbítanod az Istennel töltött időt. Építsd be a napirendedbe az Istennel eltöltött csendességet! Akár egész éjjel, egy teljes hétvégén vagy hosszabban is, ha van rá lehetőséged. Addig nem fogod hallani Isten hívását, míg nem vagy vele egyedül.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Gyakran túl nagy hangsúlyt teszünk az „elhívás” szóra a gyülekezetben, és ezért nehéz felfogni azt, vagy túl elérhetetlennek tűnik sok ember számára. Szerinted mit jelent az, hogy elhívásod van?
 • Ha már tudod, hogy Isten mire hívott el téged, akkor hogyan tovább? Mi tart vissza attól, hogy az elhívás szerint élj?
 • Ha számodra nem lehetséges, hogy hosszabb időre elvonulj Istennel, akkor hogyan építhetnéd be a napirendedbe, hogy mégis több időt tölthess vele egy hétvégén, vagy amikor valaki vigyáz a gyermekeidre? Ez gyakran áldozatokat követel, de mindig megéri!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.07.21.)

Szólj hozzá!

Mi az, ami zavar? Tégy valamit ellene!

2020. július 27. 03:00 - daniella_89

2020-05-07_global_climate_strike.jpg

„Mikor bementek Eszterhez a szolgálói és háremőrei, és jelentették neki, mit csinál Mordokaj, ő mélyen megrendült” (Eszt 4,4 GNT fordítás).

Ha szeretnéd beteljesíteni életed célját, a rendeltetésedet, akkor első lépésként fedezd fel, hogy Isten mivel ajándékozott meg. Azután azonosítanod kell azokat a szükségeket, amik megmozgatják a szíved. Mi az, ami kihoz a sodrodból? Mi késztet arra, hogy azt gondold: „Valakinek tenni kéne valamit ez ellen.” Mi az, ami annyira zavar, hogy cselekvésre késztet?

Bármi is az, ez a kulcs életed céljának beteljesítéséhez.

Eszter szolgálója elmesélte a királynénak, hogy nagybátyja, Mordokaj nyilvánosan gyászol, mert Hámán terve és a király döntése szerint meg kell ölni a zsidókat. Amikor Eszter meghallotta, mit tesz Mordokaj, az mélyen feldúlta őt. Bizonyára azt gondolta, hogy nagyon sok ember meg fog halni, hacsak ő nem tesz valamit.

Van valami, ami téged nagyon felkavar, vagy talán annyira elszigetelten élsz, hogy semmi sem késztet azt mondani: „Valakinek tenni kéne valamit ez ellen!”

A Saddleback Gyülekezet Amerika egyik vezető gyülekezetévé vált az AIDS elleni küzdelemben, mert feleségem, Kay olvasott egy cikket a Newsweekben arról, hogy 14 millió gyerek lett árva az AIDS miatt, és ez mélyen megrendítette őt.

És nem csak ő van így ezzel. A gyülekezetünkben több mint 300 szolgálatot kezdtek el olyan emberek, akik láttak egy problémát, egy szükséget, egy fájdalmat vagy egy igazságtalanságot, és úgy döntöttek, hogy tesznek valamit ellene.

Ézsaiás próféta könyve 58. fejezetének 6–11. versei tíz csodálatos ígéretet tesz azoknak, akik fellépnek az igazságtalansággal szemben. Szánj néhány percet ennek elolvasására! Isten azt ígéri, hogy az ő jóindulata rád ragyog, sebeidet begyógyítja, mindig veled lesz és megvéd, válaszol az imáidra, a sötétséget világossággá változtatja, vezet téged, megelégít jó dolgokkal, valamint erősen és jól tart téged.

Ezek az ígéretek mind arra épülnek, hogy legyünk nemeslelkűek az emberekkel, mert Isten azt akarja, hogy megtanuljuk a nemeslelkűséget.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Készíts egy listát azokról a dolgokról, amik megrendítenek! Ezután imádkozz kérve Istent, hogy mutassa meg, hogyan tudod használni ajándékaidat ezek megváltoztatására!
 • Milyen korlátokat érzékelsz magadban, amik visszatartanak attól, hogy betöltsd azokat az emberi szükségeket, amiket látsz magad körül?
 • Miért akarja Isten, hogy követői fellépjenek az igazságtalanság ellen?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2020.07.20. Ford: Lilla:) és daniella_89)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása