Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Jézus reményt kínál a rossz döntések számára

2020. május 10. 03:00 - Deltajulietttango

20200510.jpg

„Ha jobb éleslátást és ítélőképességet akarsz... tanuld meg az ÚR tiszteletének és a benne való bizalomnak a fontosságát... ő megmutatja hogyan különböztesd meg a jót a rossztól, hogyan találd meg minden alkalommal a helyes döntést" (Péld 2,3–5.9 TLB fordítás).

Az elmúlt néhány napban találkoztunk hat különböző teszttel, amelyek segítenek döntéseket hozni. Ma mindegyiket újra felsorolom összegezve. A tesztek újbóli olvasásakor gondold át saját döntéshozatali szokásaidat! Azután értelmezd, vajon Jézus mit szeretne neked mondani a múltban hozott döntéseidről.

Megfelelőségi teszt: Összhangban van-e ez Isten Igéjével?
Sok döntéshez a Biblia betartandó utasításokat vagy egyértelmű alapelvet kínál. Amikor döntést hozol, fontold meg, hogy Isten Igéje közvetlenül beszél-e arról, amit tenned kell.

Becsületességi teszt: Szeretném, ha mindenki tudna erről a döntésemről, amelyet épp meghozok?
Ha nyílt és becsületes ember vagy, akkor az, amilyen belül vagy, megegyezik azzal, amilyen kívül vagy. Amilyen a magánéletedben vagy, ugyanolyan vagy nyilvánosság előtt is.

Fejlesztési teszt: Vajon ez jobb emberré tesz engem?
Az életedben gyakran nem a jó és a rossz között, hanem a jobb és a legjobb között választasz. Tedd magasra a lécet, és mindig a legjobb opcióval töltsd be az életed!

Függőségi teszt: Irányítani és uralni fogja ez az életem?
Még akkor is, ha valami nem is rossz a felszínen, az lesz, ha függőséggé válik. Krisztus az egyetlen, aki megérdemli az irányítást az életedben.

Hatás teszt: Okoz ez kárt más embereknek? 
Kultúránk azt kérdezi: mire van neked szükséged? De Isten megköveteli, hogy gondolj másokra is. Ha egy döntésed mások számára kárt okoz, akkor az rossz döntés.

Befektetési teszt: Az időmnek ez a legjobb felhasználása?
Nincs időd mindenre, és Isten sem várja el, hogy mindent megtegyél. Találd ki, hogy Istennek milyen küldetése van számodra! Fektesd ebbe az idődet!

Ahogy végigolvastad ezt a listát, valószínűleg kísérteni kezdenek régebbi rossz döntéseid. Érezhetsz szégyent, bűntudatot, megbánást vagy lelkiismeret-furdalást. Talán hűtlen voltál a házastársadhoz. Talán hazudtál, hogy megvédd magad. Lehet, hogy annyira rosszat tettél, hogy még sohasem mondtad el azt senkinek.

Azt gondolom, Jézus a következőt szeretné neked ma mondani: 

„Nem érdekel, milyen rossz döntéseket hoztál. Számítasz nekem. Értékes vagy nekem. Szeretlek. Megbocsátok neked. Helyre tudlak állítani. Még akár rendbe is hozhatok néhányat azokból a károkból, amelyeket a saját és más emberek életében okoztál. Tárt karokkal fogadlak haza. Meghaltam azokért a rossz döntésekért, amelyeket meghoztál. Ezekért már fizettem a kereszten. Gyere hozzám, és add nekem az életed minden darabkáját: a jó részeit, a csúnya részeit, meg azokat a részeit, amelyek zavarnak téged! Elveszem ezeket a darabkákat, és a békémet adom cserébe neked. Néhány múltbeli döntésed hegeket és szégyent okozott. Megadom most neked a hatalmat és bölcsességet az okos döntések meghozatalához, ezek majd elégedettséghez és jelentőségteljességhez vezetnek.”

Micsoda üzleti lehetőség! Ki utasítaná el ezt? Ha ma arra jöttél volna ma, hogy eddig a parancsnok te voltál, add át ezt az irányítást Istennek! És élvezd a békét, ami ezt fogja követni! 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor ma végiggondoltad a hat döntéshozatali tesztet, melyik tűnt ki közülük leginkább? Talán az, amely igazán nehéznek tűnt, vagy az, amelyikről tudod, hogy még nem gyakoroltad. Tégy most vállalást, hogy ezt a tesztet használod majd, amikor ezen a héten döntéseket hozol!
  • Melyik rossz döntésedet nem mondtad el soha senkinek? Valld be most ezt Istennek! Ő várja, hogy megbocsásson neked. Ezután köszönd meg neki a bűnbocsánatát, és kérj tőle segítséget, hogy elkezdj jobb döntéseket hozni!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.03.)

Szólj hozzá!

Amikor döntést hozol, használd a befektetési tesztet!

2020. május 09. 03:00 - gerbeaud

20200509.png

Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek. Ne úgy éljetek, mint akik oktalanok. Bölcsen éljetek! Használjatok ki minden lehetőséget arra, hogy jót tegyetek, mert az idők gonoszak. Éppen ezért ne legyetek meggondolatlanok! Hanem értsétek meg, mi az Úr akarata” (Ef 5,15–17 ICB fordítás).

Ha a legjobbat akarod kihozni az életedből, kontrollálnod kell az idődet! Az időd az életed. Ha nem tanulod meg menedzselni az idődet, nem fogsz messzire jutni az életben.

Ezért amikor döntést hozol, használd a befektetési tesztet: „Így használom-e legjobban az időmet?”

Mindnyájan ugyanannyi időből gazdálkodunk minden héten: 168 órából. Az idő messze fontosabb az életedben a pénznél. Több pénzed lehet, de több időd nem.

Csak egy bizonyos számú napot írtak elő számodra a földön. Ha elrontod azokat, akkor annak annyi! Ha elvesztegeted az idődet, az életedet fecsérled!

Nincs mindenre időd. De a jó hír ez: Isten nem várja el, hogy mindent megcsinálj. Valójában elsősorban csak néhány dolgot érdemes megcsinálni.

Az eredményes emberek kigondolják, hogy mi lényeges, és mi jelentéktelen. És több időt töltenek a lényeges dolgok elvégzésével, és kevesebbet a jelentéktelenekkel. 

Ez könnyűnek hangozhat, de őszintén szólva elég nehéz. Nehéz a jobbat választani a könnyebbel szemben.

Ahogy érettebbé váltam, el kellett döntenem, hogy ne foglalkozzak sok tevékenységgel. Nem azért, mert azok rosszak lettek volna, hanem azért, mert maximalizálni akarom az időmet. A legjobbat akarom választani. Azzal a küldetéssel akarom tölteni az életemet, amire Isten küldött, hogy elvégezzem.

Tudod-e, hogy te is okkal vagy itt? Nem azért vagy a földön, hogy sodródj. Istennek küldetése van számodra.

Ha tudod, mi a küldetésed, kezdj el rendet rakni az életedben, hogy a küldetéseddel tölthesd az életedet.

Bizonytalan vagy a küldetésedben? Először is, hagyj abba olyan jelentéktelen dolgokat, amelyek sokat elvesznek az életedből! Aztán kérdezd meg Istent, hogy mi a küldetésed! A jelentéktelen dolgok kiiktatásával több időd lesz meghallani a választ.

Van választási lehetőséged. Ne érd be a második legjobbal! Találd ki, mit szán neked Isten a legjobbnak, és töltsd azzal az életedet!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyekkel az idődet töltöd egy tipikus napon! Jelöld meg mindegyiket aszerint, hogy lényeges vagy jelentéktelen! Nézd át a listát imádkozva! Mely jelentéktelen dolgok csökkentésével tudsz több időt szánni a lényegesekre?
  • Tudod-e, hogy mi az életed küldetése? Ha igen, nézd meg a listát, amelyet épp most készítettél: az időtöltési szokásaid a küldetésed teljesítése felé visznek? Ha nem tudod, mi a küldetésed, állj meg imádkozni, és kérd Istent, hogy mutassa meg; a következő napokban kérd továbbra is Istent, és figyelj, amíg meg nem hallod a válaszát.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.02.)

Szólj hozzá!

Amikor döntesz, gondolj másokra!

2020. május 08. 03:00 - Tomes Lívia

20200508.jpg

„Közülünk mindenki számot fog adni magáról Istennek. [...] Próbálj úgy élni, hogy testvéredet soha ne botránkoztasd meg azzal, hogy azt látja, te olyan dolgot teszel, amit ő rossznak tart” (Róm 14,12–13 TLB fordítás).

Minden, amit csinálsz, hatással van valakire. Vannak döntéseid, amik számodra is jók, és mások számára is. De néha megkísérthet az, hogy olyan döntést hozz, amely ugyan számodra kedvező lenne, de ártana a körülötted élő embereknek.

Ezért amikor döntened kell, nagy segítség, ha felteszed magadnak azt a kérdést: „Árthat ez más embereknek?”

Ez a kérdés persze ellentétes azzal, amit a mai kultúránk diktál, vagyis azzal, hogy csak magadra gondolj: arra, hogy mire van neked szükséged, és mi az, amit te akarsz.

De Isten azt akarja, hogy gondolj a körülötted élő emberekre is.

Pál levele a rómaiakhoz 14. fejezetének 12. és 13. verse ezt mondja: „Közülünk mindenki számot fog adni magáról Istennek. [...] Próbálj úgy élni, hogy testvéredet soha ne botránkoztasd meg azzal, hogy azt látja, te olyan dolgot teszel, amit ő rossznak tart” (Róm 14,12–13 TLB fordítás).

Akár tetszik, akár nem, mások figyelnek téged. Mindannyian együtt vagyunk ebben az emberiségnek nevezett hajóban. Ha úgy döntök, hogy lyukat fúrok a hajó aljába, az mindenkit érinteni fog.

A Biblia azt mondja, hogy egy napon aszerint ítélnek majd felőlünk, hogy döntéseink milyen hatással voltak más emberekre. Isten ezt komolyan veszi.

Erre jó példa a gyereknevelés. Amikor egy gyermeket nevelünk, közvetlen hatással vagyunk a következő generációra, ugyanis a gyermekeid figyelik a döntéseidet. Látják, hogy tisztelettel bánsz-e egy durva emberrel, vagy te is viszonzod a durvaságát. Tudják, ha azt hazudod a főnöködnek, hogy beteg vagy, amikor egy szabadnapot szeretnél. Megtanulják, hogy mi a helyes azáltal, hogy látják, milyen tévéműsort nézel, illetve mit engedsz nekik megnézni.

Lehet, hogy valaki nem nevel gyermeket, de szomszédja szinte mindenkinek van. Kérdezd meg magadtól: „Jó szomszédja vagyok azoknak, akik mellettem laknak?”

Azok az emberek is figyelnek, akikkel csak néha kerülsz kapcsolatba. Például az új pénztáros a boltban vagy  a pincér, akinek nehéz napja van, és rajtad áll bosszút.

Keresztényként nem szabad úgy reagálnod ezekre a dolgokra, ahogy te akarsz. Ha mégis ezt teszed, akkor a körülötted levő nem keresztények, amikor látják, ezt mondhatják: „Ha ilyen egy keresztény, akkor felejtsd el!”

Amennyire csak lehet, igyekszem úgy élni az életem, hogy csak olyan dolgokkal tudjanak vádolni az emberek, amiket kitalálnak velem kapcsolatban. Nekem ez a célom, és remélem, a tiéd is ez.

Pál levele a rómaiakhoz 15. fejezetének 1. és 2. verse ezt írja: „Még ha úgy is gondoljuk, hogy az Úrnak nem számít, hogy megtesszük-e ezeket a dolgokat, akkor sem tehetjük meg azokat úgy, ahogy nekünk tetszik, mert viselnünk kell azt a »terhet«, hogy  figyelembe vesszük mások kétségeit és félelmeit" (TBL fordítás).

Az érett emberek mások érdekei miatt korlátozzák saját szabadságukat. Fontolóra veszik, hogy döntéseik milyen hatással vannak a körülöttük élőkre. Szeretetből korlátozzák saját szabadságukat. Felteszik maguknak a kérdést: „Milyen hatással lesz ez a másikra?”

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért kell egy kereszténynek más embereket figyelembe vennie, amikor döntést hoz?
  • Mikor hoztál olyan döntést, ami rossz hatással volt egy körülötted élő személyre? Mikor volt egy döntés jó neked is, és másoknak is?
  • Készíts egy listát azokról az emberekről a környezetedben, akikre kihatnak a döntéseid. A következő néhány napban gondold át, milyen hatással vannak rájuk a döntéseid.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.01.)

Szólj hozzá!

Van valami más Krisztuson kívül, ami az életedet irányítja?

2020. május 07. 03:00 - gabormel

20200507.jpg

„Minden szabad nekem, de nem fogok semminek a rabjává válni” (1Kor 6,12 ESV fordítás).

A döntéshozatallal kapcsolatosan a Biblia tele van bölcsességekkel. Pál első levele a korinthusiakhoz 6. fejezetének 12. verse ezt írja: „Minden szabad nekem, de nem fogok semminek a rabjává válni” (ESV fordítás).

Annak eldöntésére, hogy beengedj-e valamit az életedbe, használd a „függőség-tesztet”. Kérdezd meg magadtól: „Lehetséges, hogy mostantól ez fogja az életemet irányítani és uralni? Lehet, hogy a rabjává válok, vagy függő leszek majd tőle?”

Nem számít, hogy mennyire szórakoztató valami, ha függsz tőle, ártalmas a számodra.

Miért olyan fontos ez? Azért, mert bármi is uralja az életedet, az végül isteneddé válik. És az első parancs Isten Tízparancsolatában az, hogy „Nincsenek más isteneid előttem” (2Móz 20,3 NIV fordítás).

Isten tudta, hogy mennyire könnyű eljutni oda, hogy más dolgokat imádunk, és tudta, hogy bálványok rabjává válhatunk.

Mik a bálványok? Valószínűleg arra gondolsz, hogy azok olyan kis kőszobrok, amelyeket régen az emberek a polcra helyeztek és imádtak. Azonban az embereknek ma is vannak bálványaik. Lehet, hogy az autód gyártóját, a ruhád márkáját vagy az irodádat imádod.

Nem beszélve arról, hogy még milyen sok más dolognak is a rabjai lehetünk: a szexnek, a pénznek, az internetnek. A lista végtelen.

Honnan tudhatod, hogy függővé váltál? Honnan tudhatod, hogy valaminek az uralma alá került az életed, és már nem vagy független tőle? Kérdezd meg magadtól: „Mire gondolok a legtöbbet? Amikor egyedül vagyok, hol jár az eszem?”

A legtöbbünknek nehéz őszintének lenni azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyek az életünket uralják. Ha azt gondolod: „ez nem az, amitől függök, ez nem lehet az”, akkor valószínűleg pont azzal küzdesz.

Pál első levele a korintusiakhoz 6. fejezet 12. versének egy másik fordítása ezt írja: „Megtehetek bármit, amit akarok, ha Krisztus nem mondja, hogy ne tegyem, azonban ezek közül néhány dolog nem jó nekem. Még ha meg is tehetek valamit, nem vagyok hajlandó megtenni, ha úgy gondolom, hogy az úgy meg tud ragadni, hogy nem tudom könnyen abbahagyni, amikor akarom” (TLB fordítás).

Pál elhatározta, hogy nem engedi, hogy Krisztuson kívül bárki vagy bármi más irányítsa az életét. Jézus az egyetlen, aki méltó erre a te életedben is. Ha bármi más foglalja el az ő helyét, az végül uralni fogja az életed, és tönkreteszi azt. De amikor Krisztus irányít, ő bátorít, képessé tesz dolgokra, és erőt ad neked. 

A következő alkalommal, amikor el akarod dönteni, hogy valami a megfelelő helyen van-e az életedben, használd a „függőség-tesztet”!

Krisztus az egyetlen, aki méltó arra, hogy függj tőle.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a különbség aközött, hogy Krisztus, vagy más irányítja az életed?
  • Mikor függtél valami vagy valaki mástól, mint Krisztustól? Mi lett az eredménye?
  • Az utóbbi időben mire fordítod az idődet, az energiádat és a gondolataidat? Használd a „függőség-tesztet”, hogy el tudd dönteni, engeded-e, hogy ezek a dolgok bálványoddá váljanak.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.30.)

Szólj hozzá!

A lehető legjobbat válaszd, amikor döntesz

2020. május 06. 03:00 - FodorImi

20200506.jpg

„»Jogom van bármit megtenni« – mondod, de nem minden van a javadra. »Jogom van bármit megtenni« – de nem minden építő” (1Kor 10,23).

Minden nap nagyon sok döntést hozol. Legtöbb döntéseden még gondolkoznod sem kell, mint például azon, hogy reggel fogat mosol, vagy a majdnem üres üzemanyagtartályt tele tankolod. Más esetekben jó vagy rossz dolog között kell döntened, és ilyenkor a Biblia bölcsességére és a saját értelmedre támaszkodhatsz.

Néha azonban a jó és a legjobb lehetőség között kell döntened. Ilyen esetekben tedd fel magadnak a kérdést: „Ez jobb emberré tesz engem?”

A Biblia is beszél erről: „»Jogom van bármit megtenni« – mondod, de nem minden van a javadra. »Jogom van bármit megtenni« – de nem minden építő” (1Kor 10,23).

Vedd észre ezekben a versekben, milyen nagy szabadságod van. Igaz, hogy bármit megtehetsz, azonban keresztényként lehet, hogy az nem válik a javadra, és nem is minden építő a számodra.

Bizonyos dolgok nem szükségszerűen rosszak, egyszerűen csak nem szükségesek. Nem a legjobb, ha azokat választod.

Az életed során hozott legtöbb döntéskor nem jó és rossz között kell döntened. Nem ezzel a kérdéssel kelsz fel reggel: „Bibliát olvassak, vagy valami bűncselekményt kövessek el?”

Magasabb szinten kell gondolkoznod, nem csak a jó vagy rossz szintjén. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi tesz jobbá, mi az, ami építeni fog.

Többet tudsz egyes TV szereplőkről, mint a bibliai személyekről vagy esetleg a saját családtagjaidról? Lehet, hogy órákat töltesz könyvek vagy folyóiratok olvasásával, amelyek teljesen lényegtelen dolgokkal töltik meg az elmédet. Talán a hétvégéket a fotelben ülve sportközvetítések nézésével töltöd. A mai világban rengeteg ember órákon át az okostelefonját bámulja.

Ezek a dolgok mindig rosszak? Nem. Fölösleges időpazarlások? De még mennyire! Jobb emberré tesznek? Egyáltalán nem. A valóság tehát az, hogy sok ember az életben az idejét másodrangú dolgokkal tölti. De neked nem kell ezt tenned!

Amikor döntést hozol a nap folyamán, ne azt kérdezd magadtól: „Van-e ebben valami rossz?”

Helyette kérdezd azt: „Ez jobb emberré tesz engem?”

Ne csak a part mentén hajózz megtöltve az életed azokkal a dolgokkal, amelyek nem a legjobbak! Inkább vizsgáld meg Isten Igéje alapján és annak mércéjét alkalmazva azokat a dolgokat, amivel az idődet töltöd, hogy lásd, vajon azok a legjobb választások-e.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy olyan esetre, amikor jó és legjobb között kellett döntened. Milyen döntést hoztál? Mi lett az eredménye?
  • Készíts egy listát a főbb dolgokról, amivel a napjaidat töltöd. Aztán fordulj Isten Igéjéhez, és imádságos szívvel tekintsd át, vajon ezek a dolgok valóban a legjobbak-e. Imádkozz így: „Istenem, te tudod, hogy mi a legjobb számomra. Azt fogom tenni, amit te mondasz, mert jobb emberré akarok válni.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.29.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása