Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Van valami más Krisztuson kívül, ami az életedet irányítja?

2020. május 07. 03:00 - gabormel

20200507.jpg

„Minden szabad nekem, de nem fogok semminek a rabjává válni” (1Kor 6,12 ESV fordítás).

A döntéshozatallal kapcsolatosan a Biblia tele van bölcsességekkel. Pál első levele a korinthusiakhoz 6. fejezetének 12. verse ezt írja: „Minden szabad nekem, de nem fogok semminek a rabjává válni” (ESV fordítás).

Annak eldöntésére, hogy beengedj-e valamit az életedbe, használd a „függőség-tesztet”. Kérdezd meg magadtól: „Lehetséges, hogy mostantól ez fogja az életemet irányítani és uralni? Lehet, hogy a rabjává válok, vagy függő leszek majd tőle?”

Nem számít, hogy mennyire szórakoztató valami, ha függsz tőle, ártalmas a számodra.

Miért olyan fontos ez? Azért, mert bármi is uralja az életedet, az végül isteneddé válik. És az első parancs Isten Tízparancsolatában az, hogy „Nincsenek más isteneid előttem” (2Móz 20,3 NIV fordítás).

Isten tudta, hogy mennyire könnyű eljutni oda, hogy más dolgokat imádunk, és tudta, hogy bálványok rabjává válhatunk.

Mik a bálványok? Valószínűleg arra gondolsz, hogy azok olyan kis kőszobrok, amelyeket régen az emberek a polcra helyeztek és imádtak. Azonban az embereknek ma is vannak bálványaik. Lehet, hogy az autód gyártóját, a ruhád márkáját vagy az irodádat imádod.

Nem beszélve arról, hogy még milyen sok más dolognak is a rabjai lehetünk: a szexnek, a pénznek, az internetnek. A lista végtelen.

Honnan tudhatod, hogy függővé váltál? Honnan tudhatod, hogy valaminek az uralma alá került az életed, és már nem vagy független tőle? Kérdezd meg magadtól: „Mire gondolok a legtöbbet? Amikor egyedül vagyok, hol jár az eszem?”

A legtöbbünknek nehéz őszintének lenni azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyek az életünket uralják. Ha azt gondolod: „ez nem az, amitől függök, ez nem lehet az”, akkor valószínűleg pont azzal küzdesz.

Pál első levele a korintusiakhoz 6. fejezet 12. versének egy másik fordítása ezt írja: „Megtehetek bármit, amit akarok, ha Krisztus nem mondja, hogy ne tegyem, azonban ezek közül néhány dolog nem jó nekem. Még ha meg is tehetek valamit, nem vagyok hajlandó megtenni, ha úgy gondolom, hogy az úgy meg tud ragadni, hogy nem tudom könnyen abbahagyni, amikor akarom” (TLB fordítás).

Pál elhatározta, hogy nem engedi, hogy Krisztuson kívül bárki vagy bármi más irányítsa az életét. Jézus az egyetlen, aki méltó erre a te életedben is. Ha bármi más foglalja el az ő helyét, az végül uralni fogja az életed, és tönkreteszi azt. De amikor Krisztus irányít, ő bátorít, képessé tesz dolgokra, és erőt ad neked. 

A következő alkalommal, amikor el akarod dönteni, hogy valami a megfelelő helyen van-e az életedben, használd a „függőség-tesztet”!

Krisztus az egyetlen, aki méltó arra, hogy függj tőle.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a különbség aközött, hogy Krisztus, vagy más irányítja az életed?
  • Mikor függtél valami vagy valaki mástól, mint Krisztustól? Mi lett az eredménye?
  • Az utóbbi időben mire fordítod az idődet, az energiádat és a gondolataidat? Használd a „függőség-tesztet”, hogy el tudd dönteni, engeded-e, hogy ezek a dolgok bálványoddá váljanak.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.30.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása