Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A jó pénzkezelés érdekében ismerd „nyájaid” állapotát!

2020. január 26. 03:00 - Anika Enikő

20200126.jpg

„Legyél biztos abban, hogy ismered nyájaid állapotát, figyelj gondosan csordáidra, mert a gazdagság nem tart örökké, és a korona nincs biztosítva minden nemzedék számára” (Péld 27,23–24 NIV fordítás).

Csak akkor foglalkozhatsz a valósággal, ha tisztában vagy vele – és az igazság az, hogy néha mindannyian figyelmen kívül hagyjuk, mi történik a pénzünkkel. Kaptad-e már valaha azon magad, hogy ezt mondod: „Egyszerűen nem tudom, mire megy el az összes pénzem!” Ha igen, akkor ez egy óriási figyelmeztetés, hogy bajba kerülhetsz.

Ahhoz, hogy felelősen bánj a pénzeddel, meg kell tanulnod a számvitel elvét. Ez része Isten tervének, hogy megáldja pénzügyeinket. A Biblia ezt mondja„Legyél biztos abban, hogy ismered nyájaid állapotát, figyelj gondosan a csordáidra, mert a gazdagság nem tart örökké, és a korona nincs biztosítva minden nemzedék számára” (Péld 27,23–24 NIV fordítás).

A bibliai időkben az üzleti érdekek az emberek állatállományaira irányultak – mert az jelentette a vagyonukat. Emiatt beszélnek arról, hogy fontos ismerni az állományuk állapotát. Ma azt mondanánk: „Ismerd a készleteid állapotát!” Nagyrészt ebben vannak az üzleti érdekeink.

Talán azt gondolod: „Az állományom, a készleteim kissé soványnak látszanak ezen a héten.” Ez itt a lényeg! A lényeg az, hogy ismerned kell a dolgaid állapotát. Ébernek kell lenned ahhoz, hogy megértsd, hogyan állnak a pénzügyeid, és hogyan kezelheted ezt a valóságot.

A példabeszédek könyve 23. fejezetének a 23. verse ezt mondja: „Szerezz igazságot mindenáron!” (TLB fordítás). A jó könyvelésnek ára van. Időbe telik a nyilvántartás vezetése. Be kell fektetned az idődet, az energiádat és önmagadat, de megéri.

Ahogyan a jó nyilvántartást vezeted, összpontosíts négy elemre a pénzügyeid kapcsán! Arra, amit birtokolsz, amivel tartozol, amit megkeresel és amire elköltöd. Ismerned kell ezt a négy dolgot annak érdekében, hogy pénzügyileg szabad, független lehess.

Ez azt jelenti, hogy leírod mindezeket. Naplót vezetsz. Egy számítógépes programot alkalmazol erre. Mindent megteszel, amit csak kell. Ha még nem csinálod, akkor valószínűleg azt gondolod: „Nincs időm erre.” Igazad van. Senkinek sincs ideje ezt megtenni.

Isten szeretne téged anyagilag megáldani. Ehhez azonban időt kell szakítanod arra, hogy jó nyilvántartást vezess.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szeretnéd tudni, mire megy el a pénzed? Miért igen vagy miért nem?
  • Mit tehetnél ma azért, hogy megtudj többet arról, ami a tied, amivel tartozol, amit megkeresel és amire elköltöd?
  • Isten miért akarja, hogy felelősségteljesen bánjunk a pénzünkkel még akkor is, ha nincs belőle sok?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.19.)

Szólj hozzá!

Nem engedheted meg magadnak, hogy ne adj tizedet

2020. január 25. 03:00 - Lencsés Tamás

20200125.jpg

„Hozzátok be a raktárba az egész tizedét annak, amit kerestek, így lesz étel a házamban! Tegyetek próbára ebben! – mondja a Mindenható ÚR. Ki fogom nyitni a menny ablakait számotokra, és kiöntöm az összes áldást, amire szükségetek van” (Mal 3,10 NCV fordítás).

Ha azt akarod, hogy Isten megáldja az anyagi helyzeted, tedd őt első helyre a pénzügyeidben. Ezt nevezik a tized szellemi fegyelmének.

Isten konkrét ebben a szokásban, miszerint jövedelmed első részét juttasd vissza neki: „Hozzátok be a raktárba az egész tizedét annak, amit kerestek, így lesz étel a házamban! Tegyetek próbára ebben! – mondja a Mindenható ÚR. Ki fogom nyitni a menny ablakait számotokra, és kiöntöm az összes áldást, amire szükségetek van” (Mal 3,10 NCV fordítás).

Nyilvánvaló, hogy Istennek nincs szüksége a pénzedre. Miért beszél mégis a tizedről? Mert azt akarja, amit ez képvisel: az életedet. Isten a hitedet teszi próbára. Teszteli a prioritásaidat. Teszteli a hálád.

Amikor tizedet adsz Istennek, az hála a múltért: „Istenem, nekem nem lenne semmim, ha nem tőled lenne.” Ez a jelenben lévő prioritások meghatározása: „Istenem, téged akarlak első helyre tenni az életemben.” Ez a jövőbe vetett hit kifejezése: „Istenem, hiszem, hogy meg fogod tartani az ígéreteid.”

A tized a bizalmad tesztje. Megbízol eléggé Istenben a pénzed vonatkozásában, hogy kimond ezeket neki? Isten tesztel minket, mert azt akarja, hogy hasonlóvá váljunk hozzá. Ő a legnagyobb adakozó, és amikor megmutatjuk neki, hogy a bizalomra érdemesek vagyunk a pénzügyeink terén, jobban hasonlóvá válunk a Nagy Adakozóhoz.

Egy közismert ügyvezető mondta egyszer nekem: „Rick, el kell mondanod az embereknek, hogy a tized adás megkezdésének legjobb ideje akkor van, amikor adósságban vannak.” Amikor megkérdeztem tőle, hogy miért, azt válaszolta: „Mert akkor van a legnagyobb szükséged Isten segítségére.”

A tizedet adni különösen nehéznek tűnhet, amikor adósságod van. Ha azonban ki akarsz jutni az adósságaidból, szükséged lesz Isten segítségére. Tehát tiszteld meg őt azzal, hogy első helyre teszed a tized által.

Gondolhatnád, hogy nem engedheted meg magadnak, hogy tizedet adj, de azt nem engedheted meg magadnak, hogy ne adj tizedet! Ha Isten áldását akarod a pénzügyeidre, akkor őt kell első helyre tenned a pénzügyeidben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Nehéznek találod tizedet adni? Miért igen vagy miért nem?
  • Miként gondolod? Akarja Isten, hogy adj a tíz százaléknyi tized felett is?
  • Mit tudsz ma megtenni azért, hogy megmutasd Istennek, hogy ő van az első helyen a pénzügyeidben? Ez a lépés hogyan visz közelebb ahhoz, hogy hű legyél a tized adásában?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.18.)

Szólj hozzá!

Isten az, akiben bízunk

2020. január 24. 03:00 - Deltajulietttango

20200124.jpg

„Isten minden szükségeteket be fogja tölteni az ő dicsőségének gazdagsága szerint Krisztus Jézusban” (Fil 4,19 ESV fordítás).

Ha azt akarod, hogy Isten életed minden területét, beleértve a pénzügyeidet is, megáldja, akkor légy megáldható! Mutasd meg Istennek, hogy felelősségteljes leszel, amikor megáld téged! A következő néhány napban hét olyan szokást vizsgálunk meg, amelyek segítenek megérteni Isten pénzkezelési tervét.

Az első: annak megértése, hogy Isten az ellátód, függetlenül attól, hogy hol dolgozol. Ő az, aki kielégíti minden szükséged, és ezt megteheti akár a munkaadódon keresztül is. Ha azt gondolod, hogy valaki vagy valami más a forrásod, akkor mindig idegeskedni fogsz, hogy elveszítheted a munkád, a pénzed vagy a vagyonod.

De Isten esetén soha sem kell azon tűnődnöd, hogy a szükségeid betöltetnek-e. Úgyis minden hozzá tartozik! Pál levele a rómaiakhoz 11. fejezetének a 36. verse ezt mondja: „Mert minden egyedül Istentől származik. Minden az ő ereje által él, és minden az ő dicsőségére van” (TLB fordítás).

Ha az egyik vízcsap elzáródik, Isten épp olyan könnyen kinyithat egy másikat. Ha a munkád veszíted el, akkor ő könnyen adhat neked egy másikat. Ha Isten bezár egy ajtót, akkor ki is nyithat egy másikat. Ha az összes ajtó zárva, akkor kinyithat egy ablakot.

Amikor ezt megérted, és úgy döntesz, hogy Istenben bízol, akkor elveszted a pénzbe és más emberekbe vetett bizalom miatti stresszt.

A Biblia azt mondja Pál levele a filippiekhez 4. fejezetének a 19. versében: „Isten minden szükségeteket be fogja tölteni az ő dicsőségének gazdagsága szerint Krisztus Jézusban” (ESV fordítás). Isten betölti minden szükségletedet! És ő tudja a legjobban, mik azok a szükségletek, és hogyan lehet azokat kielégíteni.

A pénzügyek kezelése ezzel a kérdéssel kezdődik: kibe vagy mibe helyezed a bizalmad?

Amikor Isten mellett teszed le a voksod, reggelente felkeléskor ezt mondod: „Istenem, ez mind a tiéd. Mindez tőled származik. Te vagy az én ellátóm, nem valaki más, és bízom benned, hogy betöltöd a szükségeimet.”

Az Istenbe vetett bizalom nem csak a stresszt csökkenti, hanem lehetővé teszi azt is, hogy meglásd azt, hogy ő hogyan szeretne megáldani téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért akarná Isten, hogy megmutassuk azt, hogy a pénzünkkel felelősen bánunk?
  • Hogyan tapasztaltad már meg, hogy Isten ajtókat nyitott ki, amikor rábíztad a pénzügyeidet?
  • Milyen gyakorlati módon intézheted pénzügyeidet úgy, hogy tükrözze, Istenben bízol az ellátásodat illetően?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.17.)

Szólj hozzá!

Ne add fel a helyes dolog cselekvését!

2020. január 23. 03:00 - gerbeaud

20200123.jpg

„Mi pedig ne fáradjunk el a helyes dolog cselekvésében, mert egy idő után le fogjuk aratni az áldás gyümölcsét, ha el nem bátortalanodunk és fel nem adjuk” (Gal 6,9 TLB fordítás).

Ha a dolgok nem történnek meg azonnal vagy akkor, amikor szerinted meg kéne történniük, attól még nem szabad feladnod. Szorgalmasnak és kitartónak kell lenned.

A Biblia azt mondja: „Mi pedig ne fáradjunk el a helyes dolog cselekvésében, mert egy idő után le fogjuk aratni az áldás gyümölcsét, ha el nem bátortalanodunk és fel nem adjuk” (Gal 6,9 TLB fordítás).

Van valami, amit fel akarsz adni? Talán a házasságodat. Úgy tűnik, mintha halott lenne, és nem tartana sehova. Talán a karrieredet. Számtalanszor próbálkoztál kitűnni, de csak nem történik semmi. Talán egy álmot vagy egy célt vagy épp saját magadat akarod feladni. 

Egy fontos dolgot tudnod kell! Évezredekkel azelőtt, hogy megszülettél volna, Isten tudta, hogy ma ezt olvasni fogod, tehát lehet, hogy Isten velem mondatja neked mint barátnak: ne add fel!

Az alagút most rendkívül sötétnek tűnhet, de mindig van fény a végén. Ez egészen közel is lehet. Isten ismer és szeret téged, és van egy olyan célod, amit Isten egyedülállóan neked gondolt ki, hogy megvalósítsd.

Ne hidd azt, hogy nem számít, amit teszel! Ne add fel a helyes dolog cselekvését! Ne hidd azt, hogy bárkinek jobb lesz nélküled! Ez magának az ördögnek a hazugsága. Emlékezz arra, hogy mit mondott Isten rólad! Emlékezz arra, hogy ő meg akar áldani téged!

Ne add fel! Nézz fel Istenre! Találj egy lelki családot – egy templomi közösséget és egy kiscsoportot –, hogy a nehéz időkön átsegítsen. Elmélkedj Isten igéjén, hogy abból meríts biztatást!

Legfőképp, ne mondj le Istenről! Ő sosem fog lemondani rólad!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit készülsz ma feladni? Miért tűnik az neked zsákutcának?
  • Hogyan tud egy kiscsoport mint lelki család átsegíteni téged a nehéz időkön? Hogyan tudtál te ilyen bátorító jellegű segítséget nyújtani másoknak?
  • Van-e olyan „helyes dolog”, amit teszel, és éppen kimerített? Miért akarhatja Isten, hogy azt mégis folytasd?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.16.)

Szólj hozzá!

Azzal törődj, amivel Isten törődik!

2020. január 22. 03:00 - Tomes Lívia

20200122.jpg

„Aki azt állítja, hogy benne él, annak úgy kell élnie, ahogyan Jézus élt” (1Jn 2,6 NIV fordítás).

A kiindulási pontja annak, hogy Jézus jelleme fejlődjön benned az, hogy azzal törődsz, amivel Isten törődik.

Például, Isten törődik a világgal, tehát nekünk is törődnünk kell a világgal. A Biblia azt mondja: „Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta” (Jn 3,16 KJV fordítás). Ez a kicsi szó „úgy” egy különleges jelentést ad a vers értelmezésében. Isten nemcsak szereti a világot, hanem úgy szereti a világot!

Isten nemcsak azt mondja, hogy szeret minket, hanem cselekedett is a szeretetéből fakadóan. Valójában azt mondta: „Mindent megteszek, hogy hazavigyelek a mennybe, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy az egyetlen Fiam hal meg a kereszten.”

Isten törődik az egyházzal is, tehát nekünk is törődnünk kell azzal. Miért? Mert az egyház Isten családja, és ő szereti a családját. Isten mindent azért teremtett, mert családra vágyott. E nélkül a vágy nélkül nem lenne világegyetem, Naprendszer, föld vagy emberi faj.

Egy nap minden más megsemmisül a világon. Új menny és új föld lesz. De Isten családja örökké megmarad. Ez fontosabb, mint bármi más ezen a bolygón, mert mindenen túlmutat.

Ahhoz, hogy jobban hasonlíts Jézusra, kérd őt, hogy segítsen szeretni a világot és a világ embereit, valamint kérd tőle, hogy segítsen szeretni Isten családját, az egyházat!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tükrözi jellemed az, hogy mit és kit szeretsz?
  • Milyen gyakorlati módszerekkel mutathatod meg a világ és az emberek iránti szeretetedet?
  • Hogyan tudsz növekedni az egyház iránti elköteleződésedben és szeretetedben? Mit tehetsz ezen a héten, hogy tudatosabban szolgálj az egyházban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.15.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása