Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A jó pénzkezelés érdekében ismerd „nyájaid” állapotát!

2020. január 26. 03:00 - Anika Enikő

20200126.jpg

„Legyél biztos abban, hogy ismered nyájaid állapotát, figyelj gondosan csordáidra, mert a gazdagság nem tart örökké, és a korona nincs biztosítva minden nemzedék számára” (Péld 27,23–24 NIV fordítás).

Csak akkor foglalkozhatsz a valósággal, ha tisztában vagy vele – és az igazság az, hogy néha mindannyian figyelmen kívül hagyjuk, mi történik a pénzünkkel. Kaptad-e már valaha azon magad, hogy ezt mondod: „Egyszerűen nem tudom, mire megy el az összes pénzem!” Ha igen, akkor ez egy óriási figyelmeztetés, hogy bajba kerülhetsz.

Ahhoz, hogy felelősen bánj a pénzeddel, meg kell tanulnod a számvitel elvét. Ez része Isten tervének, hogy megáldja pénzügyeinket. A Biblia ezt mondja„Legyél biztos abban, hogy ismered nyájaid állapotát, figyelj gondosan a csordáidra, mert a gazdagság nem tart örökké, és a korona nincs biztosítva minden nemzedék számára” (Péld 27,23–24 NIV fordítás).

A bibliai időkben az üzleti érdekek az emberek állatállományaira irányultak – mert az jelentette a vagyonukat. Emiatt beszélnek arról, hogy fontos ismerni az állományuk állapotát. Ma azt mondanánk: „Ismerd a készleteid állapotát!” Nagyrészt ebben vannak az üzleti érdekeink.

Talán azt gondolod: „Az állományom, a készleteim kissé soványnak látszanak ezen a héten.” Ez itt a lényeg! A lényeg az, hogy ismerned kell a dolgaid állapotát. Ébernek kell lenned ahhoz, hogy megértsd, hogyan állnak a pénzügyeid, és hogyan kezelheted ezt a valóságot.

A példabeszédek könyve 23. fejezetének a 23. verse ezt mondja: „Szerezz igazságot mindenáron!” (TLB fordítás). A jó könyvelésnek ára van. Időbe telik a nyilvántartás vezetése. Be kell fektetned az idődet, az energiádat és önmagadat, de megéri.

Ahogyan a jó nyilvántartást vezeted, összpontosíts négy elemre a pénzügyeid kapcsán! Arra, amit birtokolsz, amivel tartozol, amit megkeresel és amire elköltöd. Ismerned kell ezt a négy dolgot annak érdekében, hogy pénzügyileg szabad, független lehess.

Ez azt jelenti, hogy leírod mindezeket. Naplót vezetsz. Egy számítógépes programot alkalmazol erre. Mindent megteszel, amit csak kell. Ha még nem csinálod, akkor valószínűleg azt gondolod: „Nincs időm erre.” Igazad van. Senkinek sincs ideje ezt megtenni.

Isten szeretne téged anyagilag megáldani. Ehhez azonban időt kell szakítanod arra, hogy jó nyilvántartást vezess.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szeretnéd tudni, mire megy el a pénzed? Miért igen vagy miért nem?
  • Mit tehetnél ma azért, hogy megtudj többet arról, ami a tied, amivel tartozol, amit megkeresel és amire elköltöd?
  • Isten miért akarja, hogy felelősségteljesen bánjunk a pénzünkkel még akkor is, ha nincs belőle sok?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.19.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása