Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi tesz sebezhetővé a kísértésben?

2020. november 22. 03:00 - Tomes Lívia

emoji.png

„Mindenekelőtt vigyázz a szívedre, mert minden, amit teszel, abból árad” (Péld 4,23 NIV fordítás).

Ha harcolni akarsz az életedben az állandó kísértések ellen, tudnod kell, mi tesz téged sebezhetővé a Sátán erőfeszítéseivel szemben.

Pál levele az efezusiakhoz 4. fejezetének 27. versében ezt mondja: „Ne adj helyet az ördögnek!” (NIV fordítás). Ne adj helyet a Sátánnak az életedben, hogy kihasználja a gyengeségeidet, és összezavarjon!

Mi a leggyakoribb támpont, amelyet a Sátánnak adhatsz, ami lehetővé teszi számára, hogy mindezeket a kísértéseket kihasználja? Bármilyen negatív érzelem. Bármikor, ha negatív érzelmek töltenek el, már helyet is adtál a Sátánnak az életedben, és sebezhetőbbé válsz a kísértésben, mint bármikor máskor. Ezért mondja a Biblia A példabeszédek könyve 4. fejezetének 23. versében: „Mindenekelőtt vigyázz a szívedre, mert minden, amit teszel, abból árad” (NIV fordítás).

A szíved az érzelmeid középpontja. De a kísértés legyőzéséhez ne koncentrálj a viselkedésedre, se arra, hogy mit fogsz tenni! Ehelyett ismerd fel azokat a gondolatokat, amelyek benned vannak, és azokat az érzéseket, amelyek e gondolatokból fakadnak!

A Sátán így kap el: nem a viselkedéseddel, hanem a gondolataiddal. Életed minden napján játszik az érzelmeiddel. Elkapja az érzéseidet. Mesterien manipulálja a hangulatodat. A Sátán bizonyos érzelmeket gerjeszt úgy, hogy befolyásolja a gondolataidat, és kétséget kelt benned Isten Igéje iránt.

Mihelyt érzelmileg érintetté tesz téged, véged van. Amint az érzelmeid beindulnak, a viselkedésre is sor fog kerülni. A Sátán jól tudja, hogy a negatív érzelmeid bűnre vezetnek.

Sokkal jobban ki vagy téve a kísértésnek, amikor negatív érzelmeket élsz át. A Sátán tudja, hogy melyek ezek, és azon munkálkodik, hogy elpusztítson. Nem lenne jó tudnod neked is, melyek ezek?

Az egyetlen módja annak, hogy legyőzz bármilyen állandó kísértést az életedben, hogy azonosítod azokat az érzelmeket, amelyek sebezhetővé tesznek. Ezután koncentrálj újra Isten Igéjére, hogy ezeket a negatív érzelmeket Isten szeretetével helyettesíthesd!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a negatív érzelmek, amelyek gyakran sebezhetővé tesznek a Sátán támadásaival szemben?
  • Még ha nem is tartod magad érzelmes embernek, hogyan tapasztaltad, hogy az érzelmeid rossz irányba tereltek? Mivel késztettek tagadásra vagy kételkedésre?
  • Miért kell megtöltened elmédet Isten Igéjével, ha harcolni szeretnél a kísértés ellen?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.15.)

Szólj hozzá!

Tanuld meg elengedni magad a korlátaidon belül!

2020. november 21. 03:00 - Lilla:)

limitation.jpg

„Ez a kincs Istentől származik, mi azonban olyanok vagyunk, mint az agyagedények, melyekben tárolják a kincset. Ebből látszik, hogy Istentől ered a nagy erő, nem tőlünk” (2Kor 4,7 NCV fordítás).

Folyton elkedvetlenedsz majd, amikor szuperhős akarsz lenni, és olyat tenni, ami emberileg lehetetlen. Egy sokkal reálisabb képre van szükséged önmagadról: nem hozhatod rendbe mindenki problémáját, nem lehetsz egyszerre több helyen, nem tehetsz meg bármit, nem költheted el azt, amid nincs.

Meg kell tanulnod elengedni magad a korlátaidon belül. Bármikor, amikor az életedet ezen határokon túlra akarod terjeszteni, el fogsz csüggedni. Könnyebb megtölteni a napirendedet, mint végrehajtani azt. Mindig könnyebb belekeveredni valamibe, mint kikeveredni belőle. Könnyebb ígéretet tenni, mint betartani azt. Mindig könnyebb eladósodni, mint kijönni az adósságból.

Ha túlfeszíted a határaidat, annak első jelei gyakran a testeden jelentkeznek. Pál második levele a korinthusiakhoz 4. fejezetének 7. versében az apostol ezt mondja: „Ez a kincs Istentől származik, mi azonban olyanok vagyunk, mint az agyagedények, melyekben tárolják a kincset. Ebből látszik, hogy Istentől ered a nagy erő, nem tőlünk” (NCV fordítás). Vagyis ismerned kell a határaidat, és fel kell ismerned az intő jeleket, amikor ezeket átlépted! Rá kell jönnöd, hogy te csak az edény vagy, és Isten az erő forrása!

A testünk olyan, mint egy agyagedény; mindannyian sérültek vagyunk egy kicsit, mert ide-oda ejtenek minket. Isten azonban a legnagyszerűbb ajándékokat gyakran a leggyengébb emberekbe rejti. Ez ad számunkra lehetőséget, hogy visszamutassunk rá, és ezt mondjuk: „Ez biztosan Isten volt. Ez csakis az ő erején keresztül történhetett.”

A történelem során Isten ilyen sérült eszközök használatán keresztül mutatta meg az ő dicsőségét. Semmi sem történhetett volna meg ezek közül, ha Isten csakis tökéletes embereket használt volna, hiszen senki sem az!

Lehet, hogy azt gondolod, jobb elrejteni a gyengeségeidet, Isten azonban használni akarja őket az életedben. Először viszont fel kell ismerned a határaidat, és tiszteletben kell tartanod azokat! Utána bízz Isten erejében a sajátod helyett, hogy véghez viszi veled a célját!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Próbáltál már többet elérni az életedben, mint ami emberileg lehetséges lenne? Mi lett az eredménye fizikailag és lelkileg?
  • Milyen módon használja Isten a gyengeségeidet, hogy segítse a lelki növekedésedet és azt, hogy hozzá hasonlóvá válj?
  • Milyen területen feszítetted túl a határaidat? Hogyan ismerheted fel a korlátaidat és állíthatsz reálisabb elvárásokat magad felé?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.14.)

Szólj hozzá!

Ez nem rólad szól

2020. november 20. 03:00 - Anika Enikő

arrows.JPG

„Nem magunkat hirdetjük, hanem Krisztus Jézust, az Urat. Mi a szolgáitok vagyunk Jézusért” (2Kor 4,5 GW fordítás).

Minél inkább énközpontú életet élsz, annál inkább hajlamos leszel a csüggedésre. Valahányszor elfelejted, hogy ez nem rólad szól, büszkévé, félénké vagy keserűvé válsz. Ezek az érzések mindig csüggedéshez vezetnek, mert téged tartanak a középpontban.

Pál második levele a korinthusiakhoz 4. fejezetének 5. versében ez áll: „Nem magunkat hirdetjük, hanem Krisztus Jézust, az Urat. Mi a szolgáitok vagyunk Jézusért” (GW fordítás).

Ez nem rólad szól! Isten teremtett téged erre a földre, és van egy üzenete, amelyet rajtad keresztül akar kijelenteni a világnak. Ám az életed üzenete nem rólad szól, hanem Jézus Krisztusról.

Ezt a négy szót választottam – „Ez nem rólad szól” –, amivel a Céltudatos élet című könyvet kezdtem, mert ez a leginkább ellenkultúrális üzenet, amit a mai világban adni lehet. A társadalomban szinte minden – a dalok, a videójátékok, a tévéműsorok, a hírek és a hirdetések – azt sulykolja, hogy először magadra kell gondolnod.

Néha azt kívánom, bárcsak ne tettem volna bele ezt a mondatot a könyvbe, mert nem is sejtettem, hogy életem végéig folyamatosan tesztelve leszek emiatt a kifejezés miatt. Naponta 20 alkalommal el kell ismételnem magamnak! Amikor valaki megdicsér, kritizál, rosszul ítél meg, vagy nem ért egyet velem, emlékeztetnem kell magam: „Ez nem rólam szól.” Miért? Mert amikor magamra koncentrálok, el fogok csüggedni.

Ehelyett, ahogy Pál mondja a mai igeversben, szolgák vagyunk Jézusért. Ez azt jelenti, hogy motiváltak vagyunk arra, hogy másokat szolgáljunk azért, amit Jézus tett értünk.

Istent mindig jobban érdekli, hogy miért csinálod azt, amit éppen csinálsz, mint amit valójában csinálsz. Törődik a szíved motivációval. Az, hogy miért csinálsz valamit, mindig meghatározza, hogy meddig fogod csinálni. Ha önző törekvés motivál, az soha nem lesz elég jó. Végül elcsüggedsz, és abbahagyod.

De ha az ösztönöz téged, hogy azért tégy valamit, hogy az előmozdítsa az evangéliumot, és dicsőítse Jézust, akkor megkapod azt a bátorítást, amire szükséged van ahhoz, hogy nyomon kövesd a folyamatot.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan ösztönöznek a hozzád legközelebb álló emberek, hogy másokat szolgálj Krisztushoz hasonló alázattal?
  • Hogyan motiválja Jézus irántad érzett szeretete benned azt, hogy jobban gondolj másokra, mint önmagadra?
  • Hogyan bátorít Isten téged, amikor megfelelő motivációval rendelkezel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.13.)

Szólj hozzá!

Légy az, akivé Isten teremtett téged!

2020. november 19. 03:00 - Anika Enikő

fingerprint-vector-3-4533.jpg

„Nem próbálunk senkit becsapni, sem elferdíteni Isten szavát” (2Kor 4,2 NLT fordítás).

Semmi sem csüggesztőbb annál, mint megpróbálni olyannak lenni, amilyen nem vagy.

Ha fenntartasz egy látszatot azért, mert attól félsz, hogy mások megtudhatják, hogy ki vagy; vagy attól, hogy Isten talán nem szeret téged, akkor kihagyod az Isten által készített legjobbat az életedben.

Isten nem adja áldását a hamisítványokra és az áldolgokra. Ha szeretnéd megtapasztalni Isten áldásait, akkor ne élj más emberek jóváhagyásáért, hanem kezdj el olyan lenni, amilyennek Isten teremtett téged! Isten nem azért teremtett, hogy valaki más legyél. Amikor a mennybe jutsz, nem fogja azt kérdezni tőled, hogy „Miért nem voltál inkább olyan, mint a testvéred, vagy mint az a népszerű gyerek, vagy olyan, mint az a sikeres barátod?” Hanem azért fog számon kérni téged, hogy hogyan teljesítetted a saját életedre vonatkozó célokat.

A világnak nincs szüksége kettőre belőled vagy bárki másból; hanem arra van szüksége, hogy megtedd mindazt, amit Isten szánt neked ezen a földön. Egyedinek teremtett, és különböző ajándékokkal ruházott fel téged, és mi mindannyian lemaradunk valamiről, ha úgy határoztál, hogy más leszel, nem önmagad.

Pál második levele a korinthusiakhoz 4. fejezetének 2. versében a következőket mondja: „Nem próbálunk senkit becsapni, sem elferdíteni Isten szavát (NLT fordítás). Más szóval, nem álarcoskodunk, és nem viselünk hamis maszkot. Nem teszünk úgy, mintha olyanok lennénk, mint amilyenek nem is vagyunk. És nem forgatjuk ki Isten szavát; hanem világosan tanítjuk az igazságot megmutatva mindenkinek, hogy kik is vagyunk valójában.

Semmi sem csüggesztőbb annál, mint amikor megpróbálunk mindenkinek a kedvében járni. Kétszer szerepeltem a Newsweek magazin címlapján; egyszer úgy, mint egy hős, másszor úgy, mint egy nagy nulla. Az élet már csak ilyen. Még Isten sem tud mindenkinek a kedvében járni; mert valaki havazásért imádkozik, a másik ember tiszta kék égboltért.

Ha mindig olyan próbálsz lenni, amilyen valójában nem vagy, akkor mindig feszült leszel, és félni fogsz attól, hogy lelepleznek, és hajlamos leszel az elcsüggedésre.

A csüggedés legyőzéséhez legyél csak az, akivé Isten teremtett! Nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy Isten megáldjon – csak légy hiteles!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten vagy más emberek jóváhagyásáért élsz? A közvetlen környezetedben élő emberek egyetértenének a válaszoddal vagy sem?
  • Miképpen okoz számodra feszültséget az, hogy mások kedvében kell járnod?
  • Miért akarja Isten megáldani hitelességedet és feddhetetlenségedet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.12.)

Szólj hozzá!

Hogyan győzzük le az elbátortalanodást?

2020. november 18. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Isten maga az, aki kegyelméből nekünk adta azt a csodálatos munkát, hogy elmondjuk másoknak az Ő jó hírét, és így soha nem adjuk fel." (2 Kr, 4,1 TLB fordítás)

Tudsz róla, hogy Isten szeret téged? Lehet, hogy az életed folyamán ezt az igazságot már sokszor hallottad.

De ha tudod, hogy Isten szeret, akkor érzed és felismered Isten szeretetét? Amikor elkezdesz kételkedni Isten szeretetében, akkor elbátortalanodhatsz. Miért? Mert, ha nem hiszed, hogy Isten szeret, akkor nem tudod megtapasztalni az Ő kegyelmét és irgalmát.

 A legjobb módja annak, hogy legyőzd az elbátortalanodást és csüggedést az, hogy arra gondolsz, hogy Isten mennyire szeret téged, és hogy folyamatosan erre az igazságra összpontosítasz.

„Isten maga az, aki kegyelméből nekünk adta azt a csodálatos munkát, hogy elmondjuk másoknak az Ő jó hírét, és így soha nem adjuk fel." (2 Kr, 4,1 TLB fordítás).

Mi a kegyelem? A kegyelem az, amikor Isten nem azt adja neked, amit érdemelsz, hanem azt, amire szükséged van. A kegyelem az, amikor Isten tudja az összes hibát, amelyet vétettél vagy majd vétesz, és mégis megad neked minden jó dolgot az életben. Isten kegyelme az, ami képessé tesz, hogy tovább tudj menni, amikor reménytelenséget, csüggedést vagy elbátortalanodást érzel.

Sok ember, aki már régóta keresztyén, nem érzi Isten szeretetét, mert úgy gondolják, hogy Isten kritikus és bíráló hangon szól hozzájuk. De ha mindig csak ezt a bíráló hangot hallod, akkor az nem Isten.

Isten azért alkotott, hogy szeressen! Életed első számú célja nem az, hogy jót cselekedj. És az sem, hogy viszontszeresd Istent.

Életed első és legfontosabb célja az, hogy engedd Istennek, hogy szeressen! Amikor ezt megteszed, és megtapasztalod kegyelmét és irgalmát, szabad leszel, hogy megvalósítsd mindazt, amit Ő eltervezett az életedre.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Leggyakrabban milyen körülmények határozzák meg, hogy milyennek gondolod, ahogy Isten tekint rád?
  • Azt érzed, hogy Isten legtöbbször bíráló, negatív hangon szól hozzád, vagy azt, hogy szeretettel? Miért?
  • Hogyan engeded Istennek, hogy szeressen? Mit szeretnél változtatni ezzel kapcsolatban?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.11.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása