Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi tesz sebezhetővé a kísértésben?

2020. november 22. 03:00 - Tomes Lívia

emoji.png

„Mindenekelőtt vigyázz a szívedre, mert minden, amit teszel, abból árad” (Péld 4,23 NIV fordítás).

Ha harcolni akarsz az életedben az állandó kísértések ellen, tudnod kell, mi tesz téged sebezhetővé a Sátán erőfeszítéseivel szemben.

Pál levele az efezusiakhoz 4. fejezetének 27. versében ezt mondja: „Ne adj helyet az ördögnek!” (NIV fordítás). Ne adj helyet a Sátánnak az életedben, hogy kihasználja a gyengeségeidet, és összezavarjon!

Mi a leggyakoribb támpont, amelyet a Sátánnak adhatsz, ami lehetővé teszi számára, hogy mindezeket a kísértéseket kihasználja? Bármilyen negatív érzelem. Bármikor, ha negatív érzelmek töltenek el, már helyet is adtál a Sátánnak az életedben, és sebezhetőbbé válsz a kísértésben, mint bármikor máskor. Ezért mondja a Biblia A példabeszédek könyve 4. fejezetének 23. versében: „Mindenekelőtt vigyázz a szívedre, mert minden, amit teszel, abból árad” (NIV fordítás).

A szíved az érzelmeid középpontja. De a kísértés legyőzéséhez ne koncentrálj a viselkedésedre, se arra, hogy mit fogsz tenni! Ehelyett ismerd fel azokat a gondolatokat, amelyek benned vannak, és azokat az érzéseket, amelyek e gondolatokból fakadnak!

A Sátán így kap el: nem a viselkedéseddel, hanem a gondolataiddal. Életed minden napján játszik az érzelmeiddel. Elkapja az érzéseidet. Mesterien manipulálja a hangulatodat. A Sátán bizonyos érzelmeket gerjeszt úgy, hogy befolyásolja a gondolataidat, és kétséget kelt benned Isten Igéje iránt.

Mihelyt érzelmileg érintetté tesz téged, véged van. Amint az érzelmeid beindulnak, a viselkedésre is sor fog kerülni. A Sátán jól tudja, hogy a negatív érzelmeid bűnre vezetnek.

Sokkal jobban ki vagy téve a kísértésnek, amikor negatív érzelmeket élsz át. A Sátán tudja, hogy melyek ezek, és azon munkálkodik, hogy elpusztítson. Nem lenne jó tudnod neked is, melyek ezek?

Az egyetlen módja annak, hogy legyőzz bármilyen állandó kísértést az életedben, hogy azonosítod azokat az érzelmeket, amelyek sebezhetővé tesznek. Ezután koncentrálj újra Isten Igéjére, hogy ezeket a negatív érzelmeket Isten szeretetével helyettesíthesd!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a negatív érzelmek, amelyek gyakran sebezhetővé tesznek a Sátán támadásaival szemben?
  • Még ha nem is tartod magad érzelmes embernek, hogyan tapasztaltad, hogy az érzelmeid rossz irányba tereltek? Mivel késztettek tagadásra vagy kételkedésre?
  • Miért kell megtöltened elmédet Isten Igéjével, ha harcolni szeretnél a kísértés ellen?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.15.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása