Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A csodához vezető út kihívásokkal teli

2021. február 04. 03:00 - Anika Enikő

„Akkor az Úr szólt Illésnek: »Menj a Szidónhoz tartozó Sareptába, és lakj ott egy ideig! Megparancsoltam ott egy özvegyasszonynak, hogy gondoskodjon rólad.« Így Illés elment Sareptába” (1Kir 17,8–10 NCV).

Időnként halálra rémülsz és sebezhető vagy? Nem tudod merre indulj, nem tudod mennyi ideig tart, nem tudod, hogy mi fog történni, ha odaérsz? Nos akkor, mi is az, amit tudsz?

Emlékezz: a csodához vezető út gyakran nyomasztó terepen halad át!

A Biblia betekintést enged ebbe A királyok első könyve 17. fejezetének 8–10 verseiben: „Akkor az Úr szólt Illésnek: »Menj a Szidónhoz tartozó Sareptába, és lakj ott egy ideig! Megparancsoltam ott egy özvegyasszonynak, hogy gondoskodjon rólad.« Így Illés elment Sareptába” (1Kir 17,8–10 NCV).

Isten utasítása azt jelentette, hogy Illésnek veszedelmes területeken keresztül több mint százhatvan kilométert kellett megtennie, ráadásul aszályos időben. Mindenki, akivel találkozott, ismerte őt, és Aháb király vérdíjat tűzött ki a fejére. Illés útja határozottan nyomasztó lehetett.

Amikor végül Illés Seratpába érkezett, találkozott egy szegény özvegyasszonnyal, aki enni adott neki. Ám a város tele volt pogányokkal, akik nem haboztak volna megölni őt. Hogyan tudta volna egy özvegyasszony megvédeni, vagy megoltalmazni őt?

A csodák nem akkor történnek, amikor rendben és kényelmesen folynak körülöttünk a dolgok, hanem akkor, amikor aggodalommal vagyunk teli.

Illés nem mondta Istennek, hogy „Nézd, Uram! Három baj is van ezzel a tervvel. Egy: rossz irányba küldesz. Kettő: gonosz városba küldesz. És három: olyanhoz küldesz, aki alkalmatlan arra, hogy megvédjen.”

Illés szó nélkül engedelmeskedett.

Isten útjai a csodához gyakran nyomasztó terepeken vezetnek keresztül, s így megtanulod, hogy tőle függsz. Ez igaz Illésre és Isten népére mindenütt a Bibliában. Például:

  • Amikor Mózes a rabszolgaságból az Ígéret Földjére kivezette a zsidókat, akkor át kellett kerülniük a Vörös-tenger partjának másik oldalára.
  • Mielőtt Dávid legyőzte Góliátot, ki kellett állnia a küzdőtérre.
  • Isten azt mondta Jósáfátnak, hogy akkor lesz övé a győzelem, ha a kórust állítja a hadsereg élére. Szerinted mekkora hit kellett ehhez?

A csodák soha nem a komfortzónánkban történnek. Amikor minden rendezett az életedben, akkor nincs szükséged csodára. Csodára csak akkor van szükséged, amikor magad alatt vagy.

Jelenleg olyan helyzetben vagy, amikor a dolgok kissé – anyagilag, érzelmileg, kapcsolatilag vagy talán testileg – kényelmetlenek? Lehet, hogy ideges, nyugtalan, bizonytalan vagy valami miatt? Gratulálok! Köszöntlek a csodához vezető úton!

Ezen az aggodalmakkal teli úton kövesd Illés példáját! Engedelmeskedj Istennek, és az út végén megláthatod Isten csodáját.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit kér Isten tőled, hogy megtégy, ami kínos, ami kényelmetlen?
  • Láttad-e már Isten csodatevő munkáját valamilyen nyomasztó helyzetben saját magad vagy valaki más életében? Hogyan mutatta meg ez az eset, hogy jobban függsz tőle?
  • Kik azok az emberek, akik bátorítani tudnának téged, ha most éppen a hit aggodalmakkal teli útján jársz?  

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.28.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása