Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A fájdalom enyhül, ha másokon segítesz

2021. március 12. 03:00 - csmsdvd

szenvedes_es_orom.jpg

„Mivel tehát Krisztus szenvedett, és fájdalmakon ment át, hasonlót kell nektek is tanúsítanotok: legyetek ti is készek a szenvedésre! Emlékezzetek, hogy amikor valaki testileg szenved, a bűn elveszti erejét!” (1Pt 4,1 TLB).

Amikor fájdalmaid vannak, kire gondolsz leginkább? Magadra.

Emberi természetedből adódik, hogy énközpontú vagy. Amikor szenvedsz, az enyhülésre vársz. Amikor beteg vagy, törődésre vágyódsz. Amikor szomorú vagy, szeretnéd, ha számon tartanának. A fájdalom magadba fordít.

Ezzel ellentétben Isten azt mondja, ha megtanulod tőlem, hogy úgy szeress másokat, ahogyan én, akkor meg kell próbálnod meglátni mások szenvedéseit, miközben neked is fájdalmaid vannak.

Jézus a legjobb példa erre. Amikor a kereszten függött, hatalmas testi, lelki és érzelmi fájdalmak közepette volt. A világ összes bűnét hordozta. Halála óráján mégis észrevette mások fájdalmát. Így imádkozott: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!” (Lk 25,34). És a mellette lévő férfinak azt mondta: „Ma velem leszel a paradicsomban” (Lk 24,43). Azt is biztosította, hogy anyjával törődjenek. Még haláltusája közben sem csak magával törődött.

Isten igéje azt mondja, olyan legyen a hozzáállásunk mint Jézusé volt (Fil 2,5). Azaz, amikor fájdalmunk van, nézzünk szét, és lássuk meg, kinek vannak még fajdalmai. Másokra is gondolnod kell éppen úgy, ahogy magaddal is törődsz.

Ez nagyon-nagyon nehéz. Hogyan tekintesz mások fájdalmára, amikor te is szenvedsz?

„Mivel tehát Krisztus szenvedett, és fájdalmakon ment át, hasonlót kell nektek is tanúsítanotok: legyetek ti is készek a szenvedésre! Emlékezzetek, hogy amikor valaki testileg szenved, a bűn elveszti erejét!” (1Pt 4,1 TLB).

Isten kegyelméből magad mögött tudhatod a saját fájdalmad. Amikor ezt teszed, a bűn elveszti erejét, és jobban hasonlítasz Jézusra.

El sem tudom mondani, hány emberen segítettünk feleségemmel Matthew fiúnk hét évvel ezelőtti halála óta. Olyan embereknek, akik szellemileg betegek voltak, és a gyermekük elvesztésének gyásza feltört a háttérből, és segítségre és biztatásra volt szükségük. Isten kegyelmével tudtunk segíteni mások szenvedésén, miközben mi is hordoztuk mélységes bánatunkat. Emiatt Isten célt adott fájdalmunknak, és sok embernek segített, hogy elinduljanak a gyógyulás felé.

Isten fel tudja használni szenvedésünket is: arra, hogy másokon segítsünk, amikor ugyanazokkal a gondokkal küzdenek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Saját átélt szenvedésed közül mit gondolsz, Isten melyiket tudná felhasználni, hogy mások hasonló helyzetében segíteni tudj?
  • Gyakorlatban hogyan tudnál magadon segíteni úgy, hogy közben másokkal is jobban törődsz?
  • Mit gondolsz, miért gyógyulsz, ha másokon segítesz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.03.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása