Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi a menekülési terved a kísértésre?

2021. április 23. 03:00 - Lencsés Tamás

„Fuss el mindettől a gonosz dologtól!” (1Tim 6,11 NLT).

Van menekülési terved arra, hogy mit tegyél, amikor épp kísértésbe esel? És van olyan megelőzési stratégiád, amivel távol tudod magad tartani a számodra legnagyobb kísértésektől? Ha még nincs, akkor itt az ideje, hogy legyen!

Kezdjük a menekülési tervvel! Amikor kísértésbe esel, szükséged van egy pánik gombra, egy menekülési tervre. A Biblia egyértelműen fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy mi a menekülési terv: az, hogy elfutunk.

Pál első levele Timóteushoz 6. fejezetének 11. verse így szól: Fuss el mindettől a gonosz dologtól!” (NLT).

A Biblia szerint gyorsan ki kell mozdulnod minden olyan helyzetből, amely kísértést okoz számodra. Soha ne vitatkozz a kísértéssel! Mindig veszíteni fogsz. Az érzelmeid átveszik feletted az irányítást, és az érzelmek nem mindig észszerűek.

Teljesen mindegy, hogy milyen kísértésről van szó, el kell szöknöd. Lehet a kísértés egy csalás az üzleti életben, vagy lehet szexuális kísértés, a válaszod ugyanaz kell, hogy legyen: Tünés!

Azonban még a kísértésből való kimenekülésnél is jobb, ha eleve megelőzzük magát a kísértést. Másképp fogalmazva: ha nem akarod, hogy megcsípjenek, ne menj a méhek közelébe.

Évekkel ezelőtt, amikor az ifjúsági szolgálatban voltam, ezt mondtam a fiataloknak: „Ne egy autó hátsó ülésén döntsétek el, hogy meg akarjátok őrizni magatokat tisztán a házasságkötésig!” Megelőző stratégiát kell kidolgoznod, amellyel el tudod kerülni, hogy kísértésbe ess. Ha egy autó hátsó ülésén kerülsz döntési helyzetbe, ott az érzéseid fognak eluralkodni rajtad, nem pedig az észérveid. A hormonok beindulnak, és nem fogsz tudni uralkodni magadon.

Ugyanezek az elvek érvényesek az élet minden területén.

Ha tudod, hogy indulatos leszel a gyerekeiddel, amikor fáradt vagy, dolgozz ki egy megelőző stratégiát! Tedd kicsit korábbra például a gyerekek lefekvési idejét, vagy legyen mindenkinek egy kis csendes ideje abban a napszakban, ami a legnehezebb számodra!

Ne akkor döntsd el, hogy becsületes maradsz az üzleti életben, amikor épp egy erkölcsileg megkérdőjelezhető üzlet megkötése előtt állsz! Már amikor tervezel, akkor építsd be a tisztességet és elszámoltathatóságot az üzleti terveidbe, hogy ne kelljen szembenézned a kísértéssel később egy adott pillanatban!

Szánj időt arra már ma, hogy megelőző stratégiákat dolgozol ki a kísértésre! És arra az esetre, ha ezek nem válnának be, készíts egy menekülési tervet is! Ne szegülj szembe a kísértéssel – fuss el előle! Ez a legegyszerűbb és legbiztosabb kiút.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a különbség egy megelőző stratégia és egy menekülési terv között, amikor kísértésről van szó?
  • Mi az egyik legnagyobb kísértés számodra? Mi a megelőző stratégiád ennek a kísértésnek az elkerülésére? És mi a vészhelyzeti terved arra az esetre, ha váratlanul mégis szembe kell nézned ezzel a kísértéssel? Ha még nincs ilyen stratégiád és terved, szánj még ma időt azok elkészítésére!
  • Milyen kísértés jelent állandó problémát számodra, annak ellenére, hogy van megelőző stratégiád és menekülési terved is? Kérd meg egy megbízható barátodat, hogy imádkozzon érted, és kérje számon rajtad azt, ami a stratégiádban és a tervedben szerepel!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.16.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása