Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Vizsgáld meg az életed, hogy kipróbált légy!

2021. május 15. 03:00 - Tomes Lívia

szamadas.jpg

„Önmagatokat tegyétek próbára, hogy igazán hisztek-e! Önmagatokat vizsgáljátok meg! Vagy nem ismeritek fel magatokon, hogy Jézus Krisztus bennetek van? Ha nem, akkor még kipróbálatlanok vagytok” (2Kor 13,5 NLT).

Az a tapasztalat, amelyik nincs kipróbálva, nem ér semmit.

Vannak olyan emberek, akik már 50 évesek, de nem igazán éltek 50 évet. Ehelyett 50-szer éltek egy évet. Ugyanazokat a hibákat követik el újra és újra, mert sohasem állnak meg, és nem vonják le tanulságokat. Soha nem kérdezik: „Mi történt ebben az évben? Mit tehetnék másképp, hogy a jövőben jobban élhessem az életemet?”

A Biblia azt mondja, hogy időt kell szánnod arra, hogy életed áttekintsd: „Önmagatokat tegyétek próbára, hogy igazán hisztek-e?! Önmagatokat vizsgáljátok meg! Vagy nem ismeritek fel magatokon, hogy Jézus Krisztus bennetek van? Ha nem, akkor még kipróbálatlanok vagytok” (2Kor 13,5 NLT).

Amikor megvizsgálod életed tapasztalatait, két dolgot keress:

Keresd meg az előnyöket! Minek örültél igazán az életedben? Ne csak annyit mondj: „Nagyon élveztem azt a munkát.” Kérdezd meg: „Mi volt abban a munkában, amit igazán szerettem?” Ne csak annyit mondj: „Nagyon tetszett ez a tanóra.” Kérdezd meg: „Mi volt pontosan azon az órán, ami igazán tetszett? Miért volt ennyire kielégítő számomra?” Így kapsz néhány támpontot arról, hogy merre tart az életed.

Keress mintákat! Keress a kudarcaid között! Ha valami nem sikerült, akkor mindig ugyanúgy oldod meg. Tehát vizsgáld meg, és kérdezd meg: „Hol buktam el a múltban? Milyen mintákat ismételgetek folyamatosan?” Ne azért keress, hogy ostorozd magad, hanem azért, mert másképp akarod tenni!

Ha nem figyelsz a múltban elkövetett hibáidra, valószínűleg újra és újra megismétled azokat. Ez volt a probléma az izraelitákkal, amikor Mózes kivezette őket Egyiptomból. Az Ígéret Földjére elérhettek volna néhány hét alatt, ehelyett 40 évbe került, mert nem tanultak a tapasztalataikból és a próbákból, amit Isten adott az életükben. Minden sikertelen próba még egy kört jelentett a sivatag körül.

A Biblia azt mondja Jób könyve 32. fejezetének 7. versében: „Minél tovább élsz, annál bölcsebb leszel” (The Message). Ez a vers lehetőség, nem ígéret. Van, aki öreg, de mégis ostoba. A bölcsesség nem automatikusan jár együtt az életkorral.

De a bölcsesség mindenki számára elérhető. Nem számít az életkorod, az érettség akkor következik be, amikor hagyod, hogy Isten tanítson a mindennapi élet tapasztalatai által.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Egy különleges évet éltünk át. Milyen konkrét tapasztalatokat szereztél az elmúlt évből, amelyekből tanulsz? Hogyan láttad Isten munkáját az életkörülményeidben?
  • Hogyan segítettek a kudarcok abban, hogy lelkileg, érzelmileg és mentálisan is érettebb legyél?
  • Mik lehetnek az életedben az érettség és a bölcsesség bizonyítékai?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.08.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása