Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bölcsek elnézőek másokkal

2021. május 21. 03:00 - Erika1832

nem_latja_a_fatol_az_erdot.jpg

„A szeretet elfelejti a hibákat; az azokról való morgolódás még a legjobb barátokat is szétszakítja” (Péld 17,9 TLB).

A Biblia szerint a bölcsesség "tele van irgalommal és a jó cselekedetek gyümölcsével" (Jak 3,17 NLT). Más szavakkal, még akkor is, ha az emberek hibáznak, bűnt követnek el, elbotlanak vagy kudarcot vallanak, bölcs dolog kegyelmet tanúsítani irántuk.

Isten egyszerre a legbölcsebb és legkegyelmesebb személy az univerzumban. Az életedben minden – még a következő lélegzeted is – az ő ajándéka. Ha azt kapnánk, amit megérdemlünk, már nem élnénk. Isten mégis pontosan azt adja nekünk, amire szükségünk van, és nem pedig azt, amit megérdemlünk. Ő tele van irgalommal.

Ugyanígy a bölcs emberek is azt adják másoknak, amire szükségük van, és nem azt, amit megérdemelnek. Nem hangsúlyozzák mások hibáit, hanem inkább irgalmasak. Elnézően bánnak az emberekkel, mert tudják, hogy Isten is elnézően bánik velük.

Nem bölcs dolog ítélkezni. Ha irgalmas vagy, akkor Istenre hasonlítasz.

A példabeszédek könyve 17. fejezetének 9. verse ezt mondja: „A szeretet elfelejti a hibákat; az azokról való morgolódás még a legjobb barátokat is szétszakítja” (TLB).

Egy nagyon jó példa erre Mike, aki évekig a Saddleback gyülekezet munkatársa volt. Azon a napon futottam össze vele, amikor a feleségével, Sallyvel az 50. házassági évfordulójukat ünnepelték. Sally épp indulni készült a kocsijával, amikor odamentem hozzá, hogy gratuláljak neki. Megkérdeztem tőle: „Mi a titka az 50 éves házasságnak?” Rám nézett, és azt mondta: „Pásztor, én soha nem próbáltam megváltoztatni őt.”

Miután elhajtott, odamentem Mike-hoz, és tőle is megkérdeztem: „Mike, mi a titka az 50 éves házasságnak?” Ezt mondta: „Én soha nem próbáltam megváltoztatni őt.”

A házasságuk 50 éve alatt Sally és Mike egész biztosan sokszor látták, hogy a társuk ügyetlenkedik vagy hibázik. De bolond ítélkezés helyett azt választották – ahogy A példabeszédek könyve 17. fejezetének 9. verse mondja –, hogy elfelejtették egymás hibáit. Bölcsen irgalmasságot gyakoroltak egymás felé újra és újra.

Ma, holnap és holnapután is válaszd, hogy irgalmas leszel a környezetedben lévő emberekkel. Ha bölcs vagy, és úgy élsz, hogy tele vagy irgalommal mások felé, az hosszú távon hatalmas nyereséget hoz majd számodra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor volt, hogy valaki irgalmas volt hozzád ahelyett, hogy azt adta volna, amit megérdemeltél? Milyen hatással volt ez rád?
  • Isten irgalmasságának bizonyítékát hol látod az életedben?
  • Milyen kapcsolatodban voltál inkább ítélkező, mint irgalmas? Mi az egyik gyakorlati módja annak, hogy irgalmas lehess ma afelé a személy felé?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.14.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása