Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A harag haragot, a bölcsesség türelmet hoz

2021. május 23. 03:00 - gerbeaud

„Az ember bölcsessége türelmet eredményez; dicsőségére válik, ha elnéz egy sértést” (Péld 19,11 NIV).

A megsértett emberek megsértenek másokat.

Ha valaki megbánt téged, az azért van, mert őt is megbántották. Aki nem ad kedvességet, az maga sem érzi a kedvességet. Aki nem szeret, az úgy érzi, hogy nem szeretik őt.

Amikor valaki durva, keserű, barátságtalan, gúnyolódó, rosszindulatú vagy arrogáns, akkor egész lényével azt kiabálja, hogy „Szenvedek! Hatalmas adag szeretetre van szükségem! Nem érzem magam biztonságban!”

Azok, akik biztonságban érzik magukat és akiket szeretnek, nem így viselkednek. Az a személy, akit szeretnek és biztonságban érzi magát, nagylelkű és irgalmas más emberekkel szemben.

Hogyan kell válaszolni, ha valaki megbánt? Sok ember számára a harag a kézenfekvő válasz.

Van egy széles körben elterjedt nézet, miszerint az emberben csak egy meghatározott mennyiségű harag lehet, és amikor a „vödör” megtelik, akkor ki kell önteni, vagyis az embernek ki kell adnia magából a haragját, és amikor ez a „vödör” kiürül, akkor az egy katartikus élmény lesz.

Ha te ezt elhiszed, egész életedben küzdeni fogsz a haraggal. Az az igazság, hogy nem csak egy vödörnyi harag van benned, hanem  egy egész haraggyár! És ez a gyár folyamatosan tud termelni. Amikor megszabadulsz a haragod egy részétől, egy újabb adag termelődik majd. Sőt, minél több haragot adsz ​​ki magadból, annál több termelődik.

Újabb és újabb tanulmányok mutatták ki, hogy az agresszió csak még több agressziót szül. A dühkitörések még több haraghoz vezetnek, majd egy idő után ez válik állandó reakcióvá.

Tehát nem lehet csak úgy kiönteni a haragodat, mert akkor a haragvödör csak újra megtelik. Ehelyett el kell engedned a haragot.

A példabeszédek könyve 19. fejezetének 11. versében azt olvassuk: „Az ember bölcsessége türelmet eredményez; dicsőségére válik, ha elnéz egy sértést (NIV).

Amikor az a célod, hogy „kiegyenlítsd a számlát”, akkor nem vagy különb az ellenfelednél. Ehelyett inkább reagálj bölcsen, és hunyj szemet a sértések felett! Nézz túl a másik szavain, és lásd meg a fájdalmát! Adj szeretetet és türelmet!

Az amerikai költő, Edwin Markham írt egy rövid verset, amely így hangzik:

„Ő egy kört rajzolt, ami kirekesztett – mint eretneket, lázadót, elvetendő dolgot. De a Szeretetnek és nekem eszünk volt a győzelemre: kört rajzoltunk, ami befogadta őt.”

Amikor valaki megbánt, van választásod: válaszolhatsz haraggal, ami csak még több haragot szül majd, vagy válaszolhatsz bölcsen, szeretettel, felülemelkedve a sértéseken és legyőzve a rosszat jóval.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Mikor láttál bizonyítékot arra, hogy „haraggyár” működik a saját életedben vagy máséban? Mihez vezetett ez?
  • Gondolj egy alkalomra, amikor úgy döntöttél, hogy harag helyett bölcsességgel és türelemmel válaszolsz! Mi történt ekkor?
  • Mikor mutatott valaki türelmet irántad harag helyett? Hogyan hatott ez rád?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.16.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása